Τι θα αλλάξει από την Παρασκευή για μετακινήσεις, SMS, λιανεμπόριο και τουρισμό [photo]

File Photo Επιβάτης με ταξιδιωτικό σάκο περπατά στο ΚΤΕΛ Κηφισού ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές μέσω ΚΥΠΕ




Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν για μία σειρά θεμάτων, όπως οι μετακινήσεις, τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα θα γίνουν από την κυβέρνηση οι σχετικές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων.

Την επομένη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει τις πύλες του επισήμως στις 15 Μαΐου.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό το μέτρο θα αφορά όλες τις πύλες της χώρας. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

 

SMS και λιανεμπόριο

Ακόμα ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά, το προηγούμενο διάστημα τους, επιστήμονες είναι και το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και ο κλάδος ο ίδιος έχει ζητήσει, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του εμβολιασμού, να απελευθερωθεί η αγορά με μόνο περιορισμό τα τετραγωνικά ανά πελάτη και να καταργηθεί δηλαδή το click away και το click inside. Πλέον φαίνεται πως είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ συζητείται πολύ έντονα και η πιθανή κατάργηση των SMS τόσο του 13032 για το λιανεμπόριο όσο και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

File Photo Επιβάτες περιμένουν να μπουν στο λεωφορείο στο ΚΤΕΛ Κηφισού , ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές μέσω ΚΥΠΕ

Απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση

Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτραπούν από την Παρασκευή 14/5 στις 6 το πρωί, μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ενδέχεται να είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ενδοχώρα και για τα ταξίδια στα νησιά.

Ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται από τους επιστήμονες είναι και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Το βασικό σενάριο θέλει την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα, ενώ εξετάζεται και περαιτέρω επέκταση στις 00:30. Μία τέτοια εξέλιξη πάντως αναμένεται να συμπαρασύρει και το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να κλείσουν έως και ένα τέταρτο πριν την έναρξη απαγόρευσης κυκλοφορίας ενώ πιθανολογείται πως ίσως να δοθεί το πράσινο φως και για την λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων με μουσική η οποία προς το παρόν απαγορεύεται.

Για τη μετακίνηση στην ενδοχώρα θα ισχύει ισχυρή σύσταση, -αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για μετακινήσεις στο 13033 και για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Επίσης σταματά το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα.

Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12.30 και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Με πληροφορίες από skai.gr, protothema.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μετακινήσεις εκτός νομού από την Παρασκευή: Πώς θα ταξιδεύουμε σε νησιά και ενδοχώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: