Θολό πολιτικό τοπίο είκοσι ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία», που διοργανώνουν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Βουλή των Αντιπροσώπων.




Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούσαν διαχρονικά έναν ενδιάμεσο σταθμό ή πρόκριμα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι έδρες που θα κερδίσει το κάθε κόμμα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθούν μετέπειτα συμμαχίες που έχουν ως ορίζοντα τις αμέσως επόμενες προεδρικές εκλογές.

H νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 30ής Μαΐου δεν αναμένεται ότι θα ξεφύγει του κανόνα. Το αποτέλεσμα και οι έδρες που θα συλλέξει η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί ν’ αποτελέσουν και το ισχυρό χαρτί για το μετεκλογικό πόκερ, αρχής γενομένης της εκλογής Προέδρου της Βουλής.

Από την ερχόμενη Τετάρτη και την υποβολή υποψηφιοτήτων, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Κόμματα και υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία σε μια εκλογική διαδικασία που λόγω της πανδημίας έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Τόσο τα κόμματα όσο και οι υποψήφιοι δεν έχουν έως τώρα την ευκαιρία να έλθουν σε απευθείας επαφή με την εκλογική τους βάση, τον κόσμο τους. Γι’ αυτό και έπαιξαν πολύ στο επικοινωνιακό παιχνίδι ευελπιστώντας ότι μέσω αυτής της οδού θα έχουν ευκαιρία να στείλουν τα μηνύματά τους.

Eνα 20ήμερο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το τοπίο παραμένει θολό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εικόνα όταν τελειώσουν οι εκλογές και καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες δείχνουν μια πανομοιότυπη εικόνα, πολλαπλασιάζουν τα ερωτηματικά και δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα.

Το σενάριο Προεδρία της Βουλής παίζει από καιρό τώρα. Ο συσχετισμός δυνάμεων και οι έδρες της κάθε δύναμης είναι καθοριστικές. Όλες οι πληροφορίες φέρουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να συνεργάζονται στη νέα Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου του νομοθετικού Σώματος.

Το επόμενο 20ήμερο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους, με το πολιτικό θερμόμετρο να κτυπά κόκκινο. Η υποβολή υποψηφιοτήτων την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει σε κλίμα έντασης, λόγω της νέας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, αυτή τη φορά για το πώς θα μπουν τα ονόματα των κομμάτων στο ψηφοδέλτιο. Το ΑΚΕΛ υπεραμύνεται του «ΑΚΕΛ – Αριστερά -Νέες Δυνάμεις» και ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών αντιδρά και καλεί την Εζεκία Παπαϊωάννου να απαντήσει εάν εισηγείται κατάργηση των προνοιών της εκλογικής νομοθεσίας.

Πηγή: Philenews

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλίδης: Ενημερώνει τους ομολόγους του για άτυπη Πενταμερή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: