Θα ακυρώσει ο κ. Μπάιντεν τις κυρώσεις και για τους S-400; Ας μην προτρέχουμε διότι εξαρτάται μόνο από τον ταραξία Ερντογάν

File photo: Ρωσικό πυραυλικό σύστημα στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρέλασης στη Μόσχα. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία κίνηση που εξέπληξε τους πάντες στην Ουάσιγκτον. Στο Κογκρέσο προκάλεσε θυμό η απόφασή του.

Ο κ. Μπάιντεν απέσυρε τις κυρώσεις εναντίον των εμπλεκομένων στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 παρά το γεγονός ότι άλλα έλεγε και ο ίδιος και ο υπουργός του των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Αμερικανός Πρόεδρος παρέλαβε ένα πρόβλημα από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, και δεν μπορεί να πράξει και πολλά. Ο αγωγός είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.

Όμως, όπως υποστηρίζουν γνωστοί Αμερικανοί νομοθέτες, η απόσυρση των κυρώσεων δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια την Αμερική. Διότι στην ουσία καταργεί η ίδια τις αποφάσεις της…

  • Προφανώς, ο κ. Μπάιντεν αποφάσισε να την «χαρίσει» στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ διότι δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και στην ίδια τη Ρωσία και να κάνει ότι δεν βλέπει τις γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

Ίσως να το έκανε για να στείλει και ένα μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του.

Στο θέμα αυτό, ο κ. Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει την οργή του Κογκρέσου, όπου και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν «εκτεθεί» όλο το προηγούμενο διάστημα υποστηρίζοντας τις κυρώσεις. Ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει εκδώσει πολύ σκληρή ανακοίνωση εναντίον της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου.

Αυτή η περίεργη (τουλάχιστον) απόφαση του κ. Μπάιντεν, έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσουν «μουρμουρητά» για το ενδεχόμενο να άρει και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που επιβλήθηκαν για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος S-400.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται καμία διάθεση από τον Λευκό Οίκο για να αλλάξει η απόφαση, που είχε ληφθεί τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης της υπερδύναμης από τον κ. Τραμπ, βασικά λόγω της επιμονής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπως και του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Λόγω των αποφάσεων του Κογκρέσου, ο πρώην πρόεδρος δεν είχε κανένα περιθώριο να μην επιβάλει τις κυρώσεις. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τραμπ εξυπηρέτησε σε όλα τα μέτωπα τον Ερντογάν, καθώς -όπως αποκαλύφθηκε- εξυπηρετούσε και τα προσωπικά του συμφέροντα.

  • Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal, απέκλεισε την οποιαδήποτε αλλαγή της θέσης για το θέμα των S-400. Μάλιστα ζήτησε ξανά την απομάκρυνσή τους από την Τουρκία.

Στις 14 Ιουνίου, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι της στιγμής η συνάντηση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Εφόσον πραγματοποιηθεί, θα φανεί η πορεία των σχέσεων της Αμερικής με την ισλαμική Τουρκία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Επειδή δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, να σημειώσουμε πως εάν ο Ερντογάν «μαλακώσει» απέναντι στη Δύση και ιδιαίτερα στην Αμερική, και εάν τερματίσει την αντισημιτική ρητορική του, θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη από τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν. Άρα εξαρτάται από τον ίδιο να αλλάξει τις τύχες της χώρας του σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό δεν είναι εύκολο.

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίσει την ίδια τακτική εναντίον της Αμερικής και του Ισραήλ, ΔΕΝ έχει καμία τύχη. Αν όμως αποφασίσει να ξεκινήσει μία πορεία πραγματικής και γνήσιας επαναπροσέγγισης με την Αμερική, και αν επιβεβαιωθεί αυτό «επί του εδάφους», τότε θα πρέπει να αποσύρει από το έδαφος της τους S-400 για να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για την αγορά των μαχητικών F-35. Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν η Τουρκία επιστρέψει το ρωσικό σύστημα στη Μόσχα, οι αμερικανικές κυρώσεις θα ακυρωθούν.

Σοβαρή πηγή μου εξήγησε ότι η απόφαση για τον αγωγό Nord Stream 2 δεν μπορεί να προσφέρει καμία ελπίδα στην Τουρκία αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη Δύση προ πολλού και είναι δύσκολο για τον ίδιο να γλύψει εκεί που φτύνει μέχρι και σήμερα.

Να μην ξεχνάμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έδειξε ένα άθλιο αντισημιτισμό, ενώ καθύβρισε και τον κ. Μπάιντεν και συλλήβδην τους πάντες στο Ισραήλ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιλέγει τους συμμάχους του: Γιατί αγάπησε ξαφνικά τον στρατηγό αλ Σίσι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: