Στο Βίλνιους το αεροσκάφος της Ryanair που αναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, καλά στην υγεία τους οι 11 Έλληνες

Αεροσκάφος Boeing 737-8AS της Ryanair. EPA, TOMS KALNINS




Στο Βίλνιους το αεροσκάφος της Ryanair που υποχρεώθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ για να συλληφθεί ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, ακτιβιστής δημοσιογράφος, πολέμιος του καθεστώτος Λουκασένκο.

Καλά στη υγεία τους είναι οι 11 Έλληνες που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Θα υπάρξουν συνέπειες δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρονικό

Το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τη Λευκορωσία σε μια πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους και είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω «πληροφοριών» ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά.

Το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης Nexta ανέφερε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς, 26 ετών, πρώην διευθυντής σύνταξής του, συνελήφθη μετά την αναγκαστική προσγείωση του Μπόινγκ 737 στο Μινσκ. Η πτήση είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει , μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο νυν διευθυντής σύνταξης του Nexta, Ταντέους Γκίζαν, διαβεβαίωσε ότι πράκτορες της λευκορωσικής KGB επέβαιναν στο αεροπλάνο. «Όταν το αεροπλάνο μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, οι αξιωματικοί της KGB προκάλεσαν έναν διαπληκτισμό με το προσωπικό της Ryanair», είπε.

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αεροδρομίων της Λιθουανίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ως πρώτη εξήγηση για την αναγκαστική προσγείωση αναφέρθηκε ότι υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ επιβατών και μελών του πληρώματος.

Καταζητούμενος ο Ρομάν Προτασέβιτς λέει η Λευκορωσία

Το υπουργείο Εσωτερικών, νωρίτερα, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ο Προτασέβιτς ήταν καταζητούμενος στη Λευκορωσία με την κατηγορία ότι οργάνωνε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 ετών.

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, έχει πολλές φορές ταχθεί κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο στη Λευκορωσία, και μάλιστα έχει συλληφθεί και κατά το παρελθόν από τις Αρχές της χώρας.

Γιατί ήταν στην Αθήνα

Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Η Τιχανόφσκαγια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία πέρυσι και έχει ανακηρυχθεί ως «ηγέτιδα της χώρας εν εξορία», κατηγορώντας τον Λουκασένκο για εκτεταμένη νοθεία κατά τις περσινές εκλογές.

Το αεροδρόμιο του Μινσκ ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός για βόμβα αποδείχτηκε «λανθασμένος», μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στο αεροπλάνο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta.

Με εντολή του Λουκασένκο η υποχρεωτική προσγείωση για τη σύλληψη

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε ο ίδιος την εντολή να αναχαιτιστεί η πτήση από ένα καταδιωκτικό MiG-29, ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο ο Λουκασένκο βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που κράτησε πολλές εβδομάδες, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις. Η κινητοποίηση αυτή ήταν τεράστια, για μια χώρα μόλις 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Σταδιακά, μετά τις μαζικές συλλήψεις, το κίνημα υποχώρησε. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι υπηρεσίες ασφαλείας (KGB) της Λευκορωσίας έβαλαν τον Προτασέβιτς και τον ιδρυτή του Nexta, τον Στέπαν Πουτίλο, στον κατάλογο των «προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Έντονη αντίδραση από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Την έντονη αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κοινοτικών αρχών προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο, να στείλει ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει επιβατικό της εταιρείας Ryanair.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει ο Σαρλ Μισέλ το ζήτημα

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «το ζήτημα της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ», όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός του, Μπάρεντ Λέιντς και προσθέτει ότι «οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν με την ευκαιρία αυτή».

Γερμανία: Θα υποστεί τις συνέπειες Λευκορωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προειδοποίησε απόψε ότι το επεισόδιο με την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ θα έχει «σαφείς συνέπειες» από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».

«Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας υπογράμμισε ότι το συμβάν αυτό δεν θα αγνοηθεί και θα επιφέρει «σαφείς» συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε, θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζεται η σύλληψη του Προτασέβιτς και ζητείται να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Ελλάδας και της Λιθουανίας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Κύπριου επιβάτη»

Ένας Κύπριος συμπεριλαμβάνεται στους επιβάτες του αεροσκάφους της Ryanair, το οποίο προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, από τις Αρχές της Λευκορωσίας.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Καλούμε τις Αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση και ασφαλή απελευθέρωση όλων των επιβατών. Βρισκόμαστε σε επαφή επίσης με τις Αρχές της Ελλάδας και της Λιθουανίας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Κύπριου επιβάτη», αναφέρει σε ανάρτησή του το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Το Βίλνιους ζητά από τις χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Η Λιθουανία κάλεσε απόψε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν από κοινού να αποφεύγουν οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αφού ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στο Βίλνιους αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ και ένας αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος συνελήφθη.

Η πρόταση για την κοινή διακήρυξη θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ζητηθεί επίσης να αναγνωριστεί το επεισόδιο αυτό ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η Λιθουανία ζήτησε εξάλλου από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να καλέσουν τους πρεσβευτές της Λευκορωσίας και να διαμαρτυρηθούν επειδή χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να εκτραπεί μια πολιτική πτήση. «Πρόκειται για βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Θρίλερ στον αέρα: Η Λευκορωσία έστειλε μαχητικά για να προσγειώσουν αεροσκάφος της Ryanair που πετούσε από Αθήνα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: