Τασούλας: H σύγχρονη Δημοκρατία θα πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματική

O πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλάει κατά την 4η ημέρα του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο Μέγαρο του Ζαππείου, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Στα διλήμματα, στις προκλήσεις και στους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στο θέμα, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Η φιλελεύθερη δημοκρατία αντιμετωπίζει ποιοτικής φύσεως προβλήματα αλλά είναι τόσο έντονα αυτά, που πρέπει να γίνουν κινήσεις ανάταξης αυτού του πολιτεύματος το οποίο είναι παλαιό πολίτευμα, σε μια σύγχρονη κοινωνία. Θέλει λοιπόν μια σύγχρονη θωράκιση”, υπογράμμισε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρόέδρος της Βουλής.

“Από το 1990, είχαμε περίπου μια δεκαετία με την αίσθηση ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία, ο εκδυτικισμός, θα επικρατήσει παντού”, είπε ο κ. Τασούλας και τόνισε πως “όλα αυτά άλλαξαν ξαφνικά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε μια στρατιωτικοποίηση της αντιτρομοκρατίας, εν συνεχεία την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που η οικονομική κρίση και η μετανάστευση προκάλεσαν στις ελληνικές κοινωνίες, προβλήματα λαϊκισμού, νέων κομμάτων που εκμεταλλευόμενα τον φόβο της κοινωνίας από την οικονομική κρίση και από το μεταναστευτικό ρεύμα, σήκωσαν κεφάλι”.

Εάν σε αυτά, προστεθούν, ποιοτικά προβλήματα της Δημοκρατίας, όπως εκείνα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία της εικόνας τότε διαπιστώνουμε πως τέχνη της πολιτικής, δηλαδή το πράττειν, έχει υποχωρήσει μπροστά στην τεχνολογία της πολιτικής, δηλαδή στο πολιτικό μάρκετινγκ, τόνισε ο κ. Τασούλας. Ο πρόεδρος της Βουλής κατέληξε τονίζοντας πως η αύξηση της συμμετοχής και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία.

“Συνήθως λέμε πως ο κόσμος απομακρύνεται γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή. Αλλά η συμμετοχή δεν είναι κάτι που μπορείς να επιβάλεις. Μια δημοκρατία είναι εντάξει με τον εαυτό της όταν παρέχει την δυνατότητα της συμμετοχής. Για να γίνει γοητευτική η συμμετοχή, θα πρέπει η σύγχρονη δημοκρατία που δέχεται όλες αυτές τις απειλές να γίνει περισσότερο αποτελεσματική”, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε δυο παραδείγματα συμμετοχικών θεσμών τα συνοικιακά συμβούλια και τις σχολικές επιτροπές και σημείωσε ότι τα συνοικιακά συμβούλια τα οποία δεν είχαν πόρους και αρμοδιότητες ατόνησαν σε αντίθεση με τις σχολικές επιτροπές, που είχαν πόρους και την δυνατότητα να υλοποιούν μικρά έργα και στις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής.

“Για να επιστρέψει ο κόσμος στην πολιτική και να μην έχουμε αυτές τις μεγάλες αποχές, αυτές τις εκδικητικές συμπεριφορές, πρέπει να διευκολύνουμε τις δημοκρατίες να γίνουν πιο συμμετοχικές, να καταργήσουμε γραφειοκρατίες, ευθυνοφοβίες, και να μπορεί ένας δήμος, ένα κράτος, η ΕΕ, να κάνει ένα γεφύρι, ένα δρόμο, να παίρνει ένα εμβόλιο, όχι σε δέκα μήνες, σε πέντε μήνες αλλά σε ένα μήνα…Γιατί να μη κάνεις πιο αποτελεσματικά τη δουλειά σου, ώστε να μην υπάρχει η ροπή του κόσμου, προς την παραπληροφόρηση την εκδίκηση το παράπονο”, κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους αντιπάλους της και να μην παραλύει μπροστά στο δίλημα να σεβαστεί τα δικαιώματα των εχθρών της, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτή είναι αναγκασμένη να ζει πάντα με τα γενετικά της χαρακτηριστικά και τους σύμφυτους κινδύνους της. Ο λαϊκισμός εμφανίζεται από κάθε δυνατή πλευρά, ακόμη και από εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς. Η πλειοψηφική δημοκρατία έχει τη φυσική ροπή να υποτιμά τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των μειονοτήτων.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία που είναι η συνήθης μορφή αντιπροσωπευτικής πλουραλιστικής δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση καθώς κατηγορείται για ανεπαρκή εκπροσώπηση μιας πολύπλοκης κοινωνίας των πολιτών που νιώθει ότι εκπροσωπείται πιο αυθεντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η φιλελεύθερη δημοκρατία παραλύει πολύ συχνά μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους εχθρούς της ή να παραμείνει θεσμικά ουδέτερη και «πολιτικά ορθή» σεβόμενη τα δικαιώματα των εχθρών της. Τώρα μάλιστα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία, με τρόπο περισσότερο ή έστω εξίσου αποτελεσματικό με τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα.

Για την Ευρώπη τα υπαρξιακά αυτά προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι και υπαρξιακά προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και τονισε: “Σε αυτά τα διλήμματα η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να απαντά με πολιτική σαφήνεια και ιστορικό θάρρος. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή ή ταυτίζεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου ή δεν υπάρχει. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή πέφτει θύμα των λαϊκίστικων απλουστεύσεων και υπερβολών της δημοψηφισματικής δημοκρατίας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα αναδείξει και πάλι την προτεραιότητα της πολιτικής, της συμπεριληπτικής δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής ή δεν έχει μέλλον μέσα στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή θα μάχεται κατά των αντιπάλων της ή θα περιμένει να ψηφιστεί η έκπτωση της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: