Στο Ριάντ ο Τσαβούσογλου για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία Κασόγκι: Αγωνιά η Άγκυρα να βγει από την απομόνωση

File Photo Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου EPA/ANNEGRET HILSE μέσω ΚΥΠΕ




Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε σήμερα στο Ριάντ για το πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018, η οποία προκάλεσε μια επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του οποίου στόχος είναι κατά τα φαινόμενα η αποκατάσταση των δεσμών με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιείται εν μέσω βίαιων συγκρούσεων που μαίνονται εδω και μέρες στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων πιστών και της ισραηλινής αστυνομίας. Στα βίαια επεισόδια σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 300 τραυματίες, η πλειονότητα των οποίων είναι Παλαιστίνιοι.

«Στη Σαουδική Αραβία για να συζητηθούν διμερείς σχέσεις και σημαντικά περιφερειακά προβλήματα, συγκεκριμένα οι επιθέσεις κατά του τεμένους Αλ-Ακσα και η καταπίεση του παλαιστινιακού λαού», έγραψε στο Twitter ο Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, δύο σημαντικών χωρών του μουσουλμανικού κόσμου, επιδεινώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η σαουδαραβική εξουσία είχε εμπλακεί «στο υψηλότερο επίπεδο» σε αυτήν τη δολοφονία.

Σε αυτή την τεταμένη συγκυρία, η Σαουδική Αραβία μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές της από την Τουρκία και έκλεισε αρκετά σχολεία που διαχειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Παιδείας στην επικράτειά της, δύο θέματα που αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Όλο και πιο απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις κατευναστικές δηλώσεις προς τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, όπως η Αίγυπτος, όπου αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων διπλωματών επισκέφθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη το Κάιρο.

Ο Κασόγκι διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη μετά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις της διπλωματικής αντιπροσωπείας για να πάρει έγγραφα για το γάμο του με την Τουρκάλα μνηστή του Χατιτσέ Τσενγκίζ.

Ο θάνατός του και μετά, η εξαφάνιση της σορού του, αμαύρωσαν την εικόνα του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι προήλθε από ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Ριάντ, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνέντευξη με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ: Ρουκέτες και απειλές της Χαμάς – Ισραηλινή απάντηση με βομβαρδισμούς στη Γάζα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: