Στην έκτη θέση στην ΕΕ είναι η Κύπρος ως προς τη χορήγηση της 1ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19

Δύο ακόμα θάνατοι από COVID-19, 269 περιστατικά την Κυριακή, 224 νοσηλεύονται. ΚΥΠΕ
Με τον συνολικό αριθμό των δόσεων εμβολίων που χορηγήθηκαν στην Κύπρο να ξεπερνούν τις 332.000 (37,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους), αυτή την περίοδο προτεραιότητα για εμβολιασμό έχουν οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ο προγραμματισμός ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε επίπεδο ΕΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται στην 6η θέση ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης, με ποσοστό 34,1%, ποσοστό υψηλότερο από το 31,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μέχρι και χθες, 252.792 άτομα έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ ποσοστό 10,8% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (79.631).

Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, και με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου, ο κύριος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης του εμβολίου στο 65% των πολιτών που δύνανται να εμβολιαστούν, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Το υπουργείο Υγείας, βάσει και των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έχει ανακοινώσει μια σειρά από οφέλη/απαλλαγές για όσους έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με την 1η δόση του εμβολίου.

Ειδικότερα:

• για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος.

• Όσα άτομα έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μια δόση και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από την χορήγησή της έχουν πρόσβαση σε χώρους συναθροίσεων και να λάβουν μέρος σε διάφορες κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό στοιχείο την Κάρτα Εμβολιασμού τους.

• Όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Ο εμβολιασμός είναι πράξη προσωπικής ευθύνης για τον κάθε πολίτη. Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα μπορέσουμε να πάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας πίσω, αφού αποδεδειγμένα ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο, αλλά και το κλειδί της πόρτας εξόδου από την πανδημία, τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Απαλλαγή εργαζόμενων από τον υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test, μετά την 1η δόση του εμβολίου και αφού παρέλθουν 3 εβδομάδες

Στην διευκρίνιση ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση από τα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου, προχώρησε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται από το υπουργείο, όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να τηρούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν σε κάθε επαγγελματικό χώρο.

Η ρύθμιση γίνεται με στόχο να υπάρξει εναρμόνιση με την απόφαση για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου σε συγκεκριμένους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Μ. Καλογεράκη Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

 

Άρχισε η διενέργεια δωρεάν rapid test σε μαθητές, συνοδούς και εκπαιδευτικούς στην Κύπρο

 

 

 


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: