Στη Θράκη ο προκλητικός και φαντασιόπληκτος Τούρκος υπουργός που έβλεπε «Αουσβιτς στον Έβρο»

Aπό τα επεισόδια που προκάλεσαν απεγνωσμένοι μετανάστες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα τον Μάρτιο του 2020, ύστερα από την οργανωμένη προβοκάτσια της Αγκυρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Στην Θράκη για διήμερη ινκόγκνιτο επίσκεψη θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Για όσους το όνομα δεν λέει κάτι σε πρώτη ανάγνωση, είναι ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, τα οποία ΄προκάλεσε η οργανωμένη προβοκάτσια της Αγκυρας, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα «για συνθήκες Άουσβιτς» στα σύνορα.

Στην ανάρτησή του εκείνη, την οποία μάλιστα είχε θρασύτατα απευθύνει στους επίσημους λογαριασμούς τόσο του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, όσο και σε αυτούς της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε:

«Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Αουσβιτς, αλλά από το Παζαρκουλέ (σ.σ. τουρκική πλευρά της μεθοριακής γραμμής στην περιοχή των Καστανιών Εβρου). Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους».

 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος (ρεπορτάζ: Αγγελος Αγγελίδης), ο Κιράν είχε προγραμματιστεί να φτάσει χθες αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υπεδέχετο ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκερτζίν.

Μαζί επρόκειτο να αναχωρήσουν για τη Θράκη, με πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση στην Κομοτηνή, όπου θα δει τον ψευτομουφτή, παράγοντες της μειονότητας και θα επισκεφθεί το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Σήμερα θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης και την Πέμπτη 6 Μαΐου θα αναχωρήσει για τη Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευδομουφτή και θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Διδυμότειχο όπου θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστηλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 και θα αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

 

Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιωτική καθώς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε επίσημη ενημέρωση από την Αγκυρα για την άφιξή του, ούτε φυσικά είχε προσκληθεί στο πλαίσιο των διακρατικών -έστω και διαταραγμένων- σχέσεων. Βέβαια, η βιαστική και ξαφνική -έστω ιδιωτική- επίσκεψη του κ. Κιράν δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν τού ζήτησε να μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να απαντήσει «εντός έδρας» στον Νίκο Δένδια για όσα (τόλμησε) να πει «έξω από τα δόντια» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα.

Περίεργα ραντεβού

Αλλωστε, τα ραντεβού του κ. Κιράν στη Θράκη μόνο τυχαία δεν είναι. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του αναμένεται να κάνει πολλαπλές αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα, επιχειρώντας να αποδομήσει τα όσα ξεκάθαρα είπε ο Νίκος Δένδιας για ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης. Επίσης, θα επαναλάβει την πρόθεση της Τουρκίας να βοηθήσει(!) την Ελλάδα στη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων, γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε να επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ και τέλος θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών σχολικών εφορειών.

Ομως, η επικείμενη επίσκεψη, η οποία να σημειωθεί γίνεται πριν από το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (13 Μαΐου), έχει και έναν ακόμη στόχο, ο οποίος δεν είναι ορατός σε πολλούς. Ο κ. Κιράν έρχεται στη Θράκη για να… εμψυχώσει τους φορείς που χρησιμοποιούνται ως «πιόνια» από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, προωθώντας την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. Με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Τουρκία, φέρεται να έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης τουρκόφωνων φορέων, συλλόγων και ΜΜΕ, γεγονός που άρχισε να δημιουργεί γκρίνια. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μία αποτελεσματική ενεργητική πολιτική στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Αγκυρα και το προξενείο της να σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις και όχι να τις ορίζουν, όπως είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία του πρώτου ευκτήριου οίκου Αλεβιτών στην Ελλάδα, ο οποίος πήρε άδεια λειτουργίας προ ημερών. Η ενόχληση του προξενείου ήταν μεγάλη καθώς βλέπει ότι η Ελλάδα στηρίζει όλες τις ομάδες των μουσουλμάνων της Θράκης, δηλαδή Πομάκους, Ρομά και Αλεβίτες, αρπάζοντάς τους από τη σφικτή αγκαλιά της Αγκυρας που επιχειρεί να παρουσιάζει όλη τη μειονότητα ενωμένη κάτω από τη σκέπη του σουνιτικού Ισλάμ.

Οπως είναι φυσικό, η Αθήνα θα παρακολουθήσει στενά την επίσκεψη του κ. Κιράν, η οποία γίνεται σε περίοδο περιορισμών λόγω κορψνοϊού. Εκτιμάται ότι πραγματοποιείται για το… «θεαθήναι» καθώς οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας απαγορεύουν φαινόμενα μαζικής προσέλευσης στις συναντήσεις του υφυπουργού.

Με πληροφορίες από Eλεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία: Μια βόμβα στα χέρια του ισλαμιστή Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: