Στα γαλανόλευκα το Πανεπιστήμιο Αθηνών: Για τα 200 χρόνια της Επανάστασης αλλά και τα 184 χρόνια από την ίδρυσή του

Φωταγωγημένο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών φωταγωγημένο στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 σε συνδυασμό με την επέτειο ίδρυσής του, Τετάρτη 5 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΚΠΑ/KONSTANTINIDIS DIM




Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών φωταγωγημένο στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 σε συνδυασμό με την επέτειο ίδρυσής του πριν 184 χρόνια – την 3η Μαϊου του 1837.

Τιμώντας τη μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 σε συνδυασμό με την επέτειο ίδρυσής του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών φωταγωγείται κατά τις βραδινές ώρες από 5 Μαΐου έως 7 Μαΐου με γαλάζιο και λευκό χρώμα, ενώ προβάλλεται σε ειδικά σημεία μια οπτικοακουστική παρουσίαση για τη συμβολή του Ιδρύματος στη διατήρηση, τη μελέτη και την προβολή της ιστορικής μνήμης του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου.

Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές.

Το 1841 οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά Τμήματα μεταφέρθηκαν στο σημερινό ευρέως γνωστό ως «κεντρικό κτήριο» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1932 το Πανεπιστήμιο ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση του έθνους. Σήμερα, στο κεντρικό κτήριο στεγάζονται η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών και άλλες σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες. Το προαύλιό του (τα προπύλαια) έχει αποκτήσει κοινωνικο-ιστορική αξία, καθώς έχει γίνει τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων, κοινωνικης διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων φοιτητών/τριών και άλλων κοινωνικών ομάδων που συμμετέχουν σε κινήματα υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ως το 1925/26 το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: