Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί: Όλα τα έκανε και τα έλεγχε η κατοχική Τουρκία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Με τίτλο «Ιστορικές ομολογίες», η Ντιαλόγκ γράφει ότι νέα διάσταση στις συζητήσεις για την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί προσέδωσαν οι δηλώσεις των Χακκί Ατούν και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι ήταν παράνομος «πρωθυπουργός» και παράνομος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» αντίστοιχα το 1996, χρονιά κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ερωτηθείς τι θυμάται και τι έκαναν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν ως παράνομη «κυβέρνηση» τότε, ο κ. Ατούν είπε ότι δεν είχαν καμία απολύτως πληροφορία για την δολοφονία. Η «διεύθυνση» της παράνομης «αστυνομίας» υπαγόταν απευθείας στη διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε και ο τότε παράνομος «αστυνομικός διευθυντής» Αττίλα Σαγ έπαιρνε απευθείας οδηγίες από την διοίκηση, και απέφευγε να τους δίδει πλήρως τις απαραίτητες πληροφορίες.

Λαμβάνονταν κάποιες αποφάσεις, είπε, χωρίς να υποβληθούν στο παράνομο «υπουργείο εξωτερικών» προς έγκριση, χωρίς να ενημερωθεί, αποφάσεις βασισμένες πλήρως στην στρατιωτική εξουσία. «Επομένως, σε αυτούς τους θανάτους ήταν οι πιο σκληρές εποχές και στην Τουρκία φυσικά. Ξαφνικά επεκτάθηκαν και στην Κύπρο αυτά τα γεγονότα».

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρούσε ότι η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί είχε σχέση με την επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα, ο κ. Ατούν είπε δεν τους δόθηκε απολύτως καμία πληροφορία. «Δεν μπορέσαμε να μπούμε καθόλου σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς κρατείτο εκτός ο (παράνομος) πρόεδρος της κυβέρνησης», εννοώντας τον κατοχικό ηγέτη της εποχής που ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς.

Εξάλλου, μιλώντας σε εκπομπή του tv2020, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι όταν ανήλθε στην εξουσία, έριξαν βόμβα και στο δικό του σπίτι. «Εγώ θα το διερευνούσα; Εγώ ήμουν ο διευθυντής της αστυνομίας; Όταν διαπράχθηκε η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί, ο στρατός έλεγχε την αστυνομία και εδώ και στην Τουρκία. Αντί η αστυνομία να μας δώσει εξηγήσεις, μας έλεγε ό,τι έλεγε ο στρατός. Ζητήσαμε πολλές φορές ενημέρωση από την αστυνομία».

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο τότε παράνομος «υπουργός εθνικής παιδείας και πολιτισμού» Αχμέτ Ντεριά υπέβαλε ερωτήσεις στον παράνομο «διευθυντή» της «αστυνομίας» σε μια συνάντηση που παρών ήταν και ο παράνομος «γενικός εισαγγελέας», ο οποίος είπε στον «διευθυντή» ότι δεν είναι υποχρεωμένος να του μιλήσει και να τον ενημερώσει.

«Να μην συγχύζει κανείς το σήμερα με τις συνθήκες εκείνων των ημερών. Δεν ενημέρωσαν καν τον Χακκί Ατούν. Ο Ατούν είχε προβεί σε δήλωση στον Τύπο σε σχέση με την επιδρομή στον [Απόστολο] Βαρνάβα. Είχε πει ότι στην χώρα υπήρχε συσκότιση και επιχείρηση. Είχε αναφέρει ότι αυτή η επιδρομή έγινε ως μέρος της επιχείρησης».

Ερωτηθείς γιατί δεν έπαυαν τους παράνομους «αστυνομικούς διευθυντές» που δεν τους ενημέρωναν ή γιατί δεν υπέβαλε η παράνομη «κυβέρνηση» την παραίτησή της, ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση» παραιτήθηκε όταν διαπράχθηκε η δολοφονία Ανταλί.

Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησε το θέμα με την Τουρκία κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας του στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι τότε υπήρχε μια σοβαρή σύγκρουση με τον στρατό στην Τουρκία και δεν ήταν σε θέση να επιληφθούν της δολοφονίας Ανταλί.

«Στο σημείο που ήρθαμε σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει μια ομολογία. Υπάρχει το όνομα που ήρθε πρώτο για να εκτελέσει τον Ανταλί. Μπορεί να αποκαλυφθεί αυτό το γεγονός ανακρίνοντας καλά εκείνο το πρόσωπο. Δεν υπάρχει στρατιωτική ηγεμονία. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συγκαλύπτονται τα εγκλήματα που διέπραξαν».

Σε άλλες δηλώσεις του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα η παράνομη «αστυνομία» στα κατεχόμενα πριν 25 χρόνια, αφού ήταν αισθητή πολύ έντονα η κηδεμονία του κατοχικού στρατού.

Αναφερόμενος στην επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα το 1996 ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ήταν ένα γεγονός στο οποίο αναμείχθηκε ο στρατός, σταμάτησε η έρευνα και τους ελέχθη να μην την συνεχίσουν.

Μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα, ο υιός Ντενκτάς κλήθηκε να σχολιάσει την απαίτηση για εκ νέου άνοιγμα του φακέλου της δολοφονίας Ανταλί, όταν στην ηγεσία της τ/κ κοινότητάς ήταν ο πατέρας του και ο ίδιος τότε παράνομος «υπουργός».

«Να καταλάβει το εξής η κοινή γνώμη στην Τουρκία: Στην Κύπρο εκείνη την περίοδο δεν εξεταζόταν και πολύ κάτι όταν γινόταν απευθείας εκ μέρους της Τουρκίας ή διά χειρός Τουρκίας. Κανείς δεν είχε γνώση και ενημέρωση στην Κύπρο σε σχέση με το περιεχόμενο πολλών γεγονότων.

Ο Πεκέρ λέει ότι ‘το έκαναν οι προεκτάσεις του Εκέν’. Ποιες είναι αυτές οι προεκτάσεις; Δεν υπάρχουν ονόματα. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητείται στη βουλή. Να ανοίξουμε ξανά την διερεύνηση, λένε. Να την ανοίξουμε και μέχρι πού μπορούμε να την πάρουμε;

Αφού η Τουρκία είναι ο χώρος έναρξης αυτής της υπόθεσης, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε εκείνες τις πληροφορίες; Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό στο μυαλό όλων μας. Δεν είναι γνωστό πώς θα το αποκαλύψουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι τότε λεγόταν ότι το γεγονός είχε σχέση με το Σουσουρλούκ, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει απάντηση.

«Τι πάρθηκε από τον Απόστολο Βαρνάβα, τι υπήρχε μέσα στην σπηλιά. Όλα αυτά είναι αναπάντητα από την δική μας άποψη. Είναι θέματα για τα οποία δεν είμαστε ενήμεροι. Γιατί; Διότι στην πράξη ήταν ένα γεγονός στο οποίο αναμείχθηκε ο στρατός. Η έρευνα σταμάτησε. ‘Μην την συνεχίσετε’, μας ελέχθη. Τι υπήρχε, τι πάρθηκε, σε ποιον μεταφέρθηκε. Κανένας αξιωματούχος στην Κύπρο δεν το γνωρίζει αυτό».

Πληροφορίες από
ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Απάτη ύψους 1,8 εκατ. ευρώ με rapid test στην Κύπρο: Οι πρόχειρες συσκευασίες κίνησαν υποψίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: