Σχεδόν 8 εκατ. το χρόνο οι νεκροί από κάπνισμα: Στο ρεκόρ των 1,1 δισ. έφτασαν οι καπνιστές

File Photo Tο κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί μεταξύ των ανδρών σε 20 χώρες και μεταξύ των γυναικών σε 12 χώρες via pixabay.com/Free-Photos




Μπορεί το 2019 σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας συνεπειών του καπνίσματος και οι κυβερνήσεις να κάνουν προσπάθειες να αποτρέψουν τους νέους από το να υιοθετήσουν την επικίνδυνη για την υγεία συνήθεια, ωστόσο ο αριθμός των καπνιστών αυξάνεται.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, μέσα στην τελευταία 30ετία (από το 1990 έως το 2019) ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια, με το σύνολό να φτάνει στον ιστορικό αριθμό ρεκόρ του 1,1 δισ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Μελετών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η αύξηση του αριθμού των καπνιστών συνδέεται και με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να προστατευθούν οι νέοι από το κάπνισμα, καθώς οι περισσότεροι ξεκινούν να καπνίζουν μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Σύμφωνα με την Μαρίσα Ρέιτσμα, του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Μελετών Υγείας, «οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις εξαρτήσεις, και καθώς τα ποσοστά παύσης του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά, η επιδημία του καπνού θα συνεχίζει να προκαλεί θανάτους και προβλήματα υγείας για πολλά ακόμη χρόνια».

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 204 χώρες με τη συνεργασία του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ Ερευνητών, το κάπνισμα συνδέεται με 1,7 εκατομμύρια θανάτους από ισχαιμικά επεισόδια, 1,6 εκατ. θανάτους από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, 1,3 εκατ. από καρκίνο των πνευμόνων και των βρόγχων και σχεδόν ένα εκατ. από εγκεφαλικά. Επίσης, οι καπνιστές έχουν έως και 10 χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Επίσης το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί μεταξύ των ανδρών σε 20 χώρες και μεταξύ των γυναικών σε 12 χώρες, ενώ τα δύο τρίτα των καπνιστών ζουν σε 10 χώρες, στις Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, ΗΠΑ, Ρωσία, Μπανγκλαντές, Ιαπωνία, Τουρκία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες. Περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών (341 εκατ.) ζουν στην Κίνα.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα δεν έχουν κάνει καμία πρόοδο για τη μείωση του καπνίσματος μεταξύ των νέων 15-24 ετών, ενώ ο μέσος όρος έναρξης του καπνίσματος θεωρούνται τα 19 χρόνια. Αν ένας νέος αρχίσει να καπνίζει, τότε θεωρείται απίθανο να σταματήσει και όσο περισσότερο καθυστερήσει κάποιος να ξεκινήσει το κάπνισμα, τόσο πιθανότερο είναι γίνει καπνιστής.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι 182 χώρες υπέγραψαν το 2005 τη συμφωνία για έλεγχο του καπνού, ακολούθησαν διαφορετικές και με διαφορετική αποτελεσματικότητα πολιτικές. Εκτιμούν ότι η αύξηση της φορολόγησης είναι η πιο αποτελεσματική: όσο πιο ακριβό είναι ένα πακέτο τσιγάρα, τόσο λιγότεροι οι καπνιστές στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάντως, ο άλλος συγγραφέας της έρευνας, Βιν Γκούπτα, τόνισε ότι είναι ανάγκη να παραμείνουμε αποφασιστικά δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση του καπνίσματος, επιβάλλοντας περιορισμούς και σε προϊόντα που μπορεί να γίνονται πιο ελκυστικά για τους νέους, όπως αρωματικοί καπνοί και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Παρά την όποια πρόοδο σε κάποιες χώρες, η ισχύς της βιομηχανίας καπνού και η πολιτική χειραγώγηση αποτρέπουν την επαρκή ενημέρωση για τους κινδύνους και τον έλεγχο του καπνίσματος», σημειώνει και προτείνει να επεκταθεί η απαγόρευση διαφήμισης των προϊόντων καπνού και στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Γιατί οι καπνιστές δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνουεκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Ο κύριος λόγος που οι καπνιστές δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα είναι η ισχυρή σωματική και κυρίως ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη που περιέχει ο καπνός. Δεύτερος σημαντικός λόγος για τη μεγάλη διάδοση του καπνίσματος είναι ότι οι βλαβερές του συνέπειες δεν εκδηλώνονται αμέσως, αλλά ύστερα από αρκετά χρόνια.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε μελέτη, με τίτλο «Κάπνισμα και Στεφανιαία Σύνδρομα- Η χρήση του καπνού πριν και μετά το Οξύ Στεφανιαίο Σύμβαμα- Παθητικό κάπνισμα», που πραγματοποίησαν οι Β. Βασιλακόπουλος, Π. Ροδίτης, Σ. Θεοδωρίδου, Γ. Παπαγόρας, Χρ. Τσουμής, Ε. Κυπιρτίδου και Στ. Λαμπρόπουλος από την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης.

Μελετήθηκαν οι επιδράσεις του καπνίσματος σε 95 ασθενείς (67 ενεργοί καπνιστές και 28 παθητικοί), εκ των οποίων οι 71 άνδρες και οι 24 γυναίκες που νοσηλεύτηκαν στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης με Οξύ Στεφανιαίο Σύμβαμα (ΟΣΣ), καθώς και οι καπνιστικές τους συνήθειες μετά το εξιτήριο, όπως και η σχέση του παθητικού καπνίσματος και του ΟΣΣ.

Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι ασθενείς στη διάρκεια της νοσηλείας. Η καπνιστική τους συνήθεια αξιολογήθηκε τηλεφωνικώς ύστερα από 3 και 6 μήνες και ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη μετρήθηκε με το fagerstrom τεστ εξάρτησης από τη νικοτίνη t. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 64 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης καπνίσματος τα 19±7 έτη. Το 82,3% των ασθενών δήλωσε ότι διέκοψε το κάπνισμα στους 3 μήνες, ενώ το 29,9% ότι το ξανάρχισε στους 6 μήνες. Το 76% τρεφόταν με λιπαρές τροφές, το 49,4% δεν ασκούταν, το 59,3% είχε υπέρταση, το 32,5% είχε παχυσαρκία , το 40% έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το 51,2% από υπερλιπιδιαιμία. Το 57,5 % των ασθενών είχε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την νικοτίνη και απουσία ελέγχου στο κάπνισμα. Οι ασθενείς που διέκοψαν το κάπνισμα στους 6 μήνες είχαν χαμηλό σκορ στο fagerstrom τεστ εξάρτησης από τη νικοτίνη σε σχέση με αυτούς που το διέκοψαν στους 3 μήνες και το ξανάρχισαν. Οι 28 παθητικοί καπνιστές με ΟΣΣ είχαν μέση ηλικία 67 έτη και το 75,6% δήλωσε ότι σύχναζε σε δημόσιους χώρους όπου κάπνιζαν άλλοι.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι : «Η ηλικία δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την υποτροπή στο κάπνισμα. Οι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την υποτροπή είναι ο αριθμός των τσιγάρων που κάπνισαν οι ασθενείς πριν την είσοδό τους στο νοσοκομείο και ο εθισμός τους στην νικοτίνη».

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν αύριο στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που διοργανώνει τη Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πως θα εκδίδεται και από ποιους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: