Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα: Iστορικό χαμηλό έναντι δολαρίου και ευρώ

FILE PHOTO Τούρκοι εργαζόμενοι στο Χρηματιστήριο Borsa Istanbul στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Σταθερά, σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ παραμένει η τουρκική λίρα, η οποία υποχωρούσε το απόγευμα της Πέμπτης στις 8,51 λίρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στις 10,40 λίρες, έναντι του ευρώ.

Η τουρκική λίρα καταγράφει πτώση εντός Μαΐου έναντι του δολαρίου πέραν του 2%, ενώ από την αρχή του 2021 υποχωρεί κατά 25,1%. Έναντι του ευρώ υποχωρεί εντός του τρέχοντος έτους κατά 38%.

Το νέο πλήγμα στην τουρκική λίρα, έρχεται μετά την απόλυση την περασμένη Τρίτη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Oguzhan Ozbas, δύο μήνες μετά που ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέλυσε τον τρίτο στην σειρά κατά τους τελευταίους 22 μήνες, Διοικητή της τράπεζας Naci Agbal.

Ανησυχίες προκαλεί η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό καθώς επιδιώκει να στηρίξει την οικονομία που πλήττεται από την κρίση της πανδημίας της COVID-19.

Η νομισματική επιτροπή της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε αμετάβλητο στο 19% το επιτόκιο κατά τη συνεδρία της εντός Μαΐου, την στιγμή που ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 17,14%.

Ο Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη άποψη του για μείωση των επιτοκίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, την στιγμή που ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά δύο ετών.

Mε πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειές μας: Τι καταδεικνύει έρευνα της Focus Bari

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: