Πρώτες εκλογές, ταμείο για τον Τζόνσον: Πανδημία, σκάνδαλα και μετα brexit εποχή κρίνουν πολλά

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Λονδίνο epa09177587 EPA/NEIL HALL / POOL




Οι βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται αύριο Πέμπτη (6/5) στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές, στην πρώτη ψηφοφορία από την έναρξη της πανδημίας και την υλοποίηση του Brexit.

Οι περισσότερες ψηφοφορίες επρόκειτο να διεξαχθούν εδώ και έναν χρόνο και αναβλήθηκαν λόγω της επιδημίας της Covid-19. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή και κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, καθώς σε ορισμένες περιοχές η καταμέτρηση των ψήφων θα επιβραδυνθεί λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η υγειονομική κρίση.

Σκωτία

Το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, το οποίο έχει την εξουσία στην Σκωτία, επλήγη από διασπάσεις ενώ αβεβαιότητα κυριαρχεί για την πλειοψηφία που ελπίζει να εξασφαλίσει η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Εάν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά ντε φάκτο και του νέου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Αλεξ Σάλμοντ, του κάποτε μέντορα της Νίκολα Στέρτζον που έγινε πολιτικός αντίπαλος.

Αν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εξασφαλίσουν μία τέτοια πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, η Νίκολα Στέρτζον θεωρεί ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να συνεχίσει να αρνείται την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η Σκωτία, έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Τεστ για τον Τζόνσον

Είναι οι πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάδειξη του Κιρ Στάρμερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος, έπειτα από μία ελπιδοφόρα πρώτη χρονική περίοδο, αγωνίζεται να πείσει.

Παρά τις σκιές που πλανώνται επάνω από το κεφάλι του Μπόρις Τζόνσον, ανάμεσά τους το σκάνδαλο της χρηματοδότησης της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διαχείριση της πανδημίας, ο απολογισμός των 127.000 νεκρών της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βρετανός πρωθυπουργός διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω της επιτυχίας της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Είναι επίσης οι πρώτες εκλογές από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από πολυετές ψυχόδραμα, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του Brexit και τις συνέπειές του.

Χάρτλπουλ

Εκτός των τοπικών εκλογών, το Χάρτλπουλ, προπύργιο των Εργατικών στην βορειοανατολική Αγγλία, εκλέγει τον βουλευτή του, μετά την παραίτηση του απερχόμενου βουλευτή εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση.

Περί τις 250 θέσεις απασχόλησης απειλούνται στην Liberty Steel έπειτα από την πτώχευση της εταιρείας Greensill, μία υπόθεση που μετατρέπεται σε σκάνδαλο με την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η διατήρηση της έδρας του Χάρτλπουλ από τους Εργατικούς είναι σημαντική για τον Κιρ Στάρμερ, έπειτα από την άλωση από τους Τόρις το 2019 σειράς προπυργίων του Εργατικού Κόμματος στην αποβιομηχανοποιημένη βόρεια Αγγλία

Λονδίνο

Πέντε χρόνια αφού έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, ο Σαντίκ Καν , του Εργατικού Κόμματος, προχωρεί προς την ανανέωση της θητείας του ως δημάρχου του Λονδίνου, όπου διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο συντηρητικός Σον Μπέιλι, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την Τζαμάικα.

Περιφερειακοί δήμαρχοι

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν την Πέμπτη τους δημάρχους επτά πόλεων-περιφερειών, ανάμεσά τους του Μπέρμιγχαμ, της περιφέρειας του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Εκεί, κάθε νίκη των Εργατικών απέναντι στους Συντηρητικούς θα έχει μεγάλη πολιτική σημασία, αφού θα διαπιστωθεί αν το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να διατηρήσει τα κεκτημένα που εξασφάλισε το 2019 και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ // ΕΚ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μετά την ήττα εγκαταλείπει την πολιτική ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: