Προσκλήσεις και προκλήσεις: Η επίδειξη της νέο-οθωμανικής προκλητικότητας επί του ελληνικού εδάφους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, @MevlutCavusoglu




Του Κωνσταντίνου Παΐδα*

Ύστερα από την εκλογή του J. Biden στην προεδρία των Η.Π.Α. η διεθνής ατμόσφαιρα επιδεινώθηκε δραματικά για τον R.T. Erdoğan.

Η δυτική υπερδύναμη «επέστρεψε» δυναμικά στη Μεσόγειο, χώρο ζωτικότατο για τα αμερικανικά και νατοϊκά συμφέροντα, τον οποίον δυστυχώς ο τέως αμερικανός πρόεδρος D. Trump επί μακρόν και μάλλον ελαφρά τη καρδιά είχε σχεδόν «παραδώσει» στις αδηφάγες ορέξεις του ημισεληνιασμένου Τούρκου προέδρου.

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες δέχτηκε οδυνηρά «ραπίσματα» από τις Η.Π.Α. τόσο σε συμβολικό επίπεδο (π.χ. επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων) όσο και σε αμιγώς πολιτικό/στρατωτικό/οικονομικό (π.χ. αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35).

  • Η μεταβολή αυτή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας δικαίωσε τη θέση και δυνάμωσε τη φωνή πολλών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας, Αυστρίας κ.ά.), οι οποίες στα επίσημα όργανα της Ε.Ε. ζητούσαν τη λήψη ουσιαστικών και αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού και για την ανάσχεση των αλλεπάλληλων και ποικίλων εκβιασμών προς την Ε.Ε. εκ μέρους της Τουρκίας.

Στο νέο πνεύμα που έχει διαμορφωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, συναισθανόμενη προφανώς πόσο ζημίωσε την εικόνα της χώρας της και πόσο υπονόμευσε τη συνοχή της Ε.Ε. παρέχοντας διαρκή πολιτική κάλυψη στον Τούρκο πρόεδρο, διακριτικά «χαμήλωσε τον τόνο» της φωνής της και αφήνει «ανοικτή» την πιθανότητα η Τουρκία να πληρώσει άμεσα το τίμημα της αντι-ευρωπαϊκής στάσης της.

Παράλληλα με αυτές τις σπουδαίες εξελίξεις η Ελλάδα έχει αναπτύξει μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διπλωματική κινητικότητα, ενισχύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό παραδοσιακές συμμαχίες της με όμορες χώρες και συνάπτοντας σημαντικότατες νέες διμερείς συμφωνίες αμυντικού (και όχι μόνον) χαρακτήρα με χώρες-κλειδιά για τις ισορροπίες στη λεκάνη της Μεσογείου. Κατά τον τρόπο αυτόν για κάθε μία «πόρτα που άνοιξε και ανοίγει» για την Ελλάδα «έκλεισε και κλείνει μία πόρτα» για την Τουρκία…

Στην παρούσα κρισιμότατη χρονική συγκυρία -και ενώ επίκεινται αφενός το “bras de fer” Biden-Erdoğan κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και αφετέρου η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. που ενδεχομένως θα λάβει πραγματικά επώδυνες αποφάσεις για την Τουρκία- βρίσκονται εν εξελίξει οι υποτιθέμενες διερευνητικές επαφές της Ελλάδος με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό στις 30 και 31 Μαΐου ο Τούρκος Υπ.Εξ. M. Çavuşoğlu θα έλθει στην Αθήνα, αφού πραγματοποιήσει κατ’ αρχάς μία «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη…

Οι στόχοι του  R.T. Erdoğan με αυτό το ταξίδι του Τούρκου Υπ.Εξ. είναι περισσότερο από προφανείς. Σίγουρα επιδίωξη του Τούρκου προέδρου δεν είναι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας ούτε η επίδειξη ενός «καλού προσώπου» της Τουρκίας προς κάθε κατεύθυνση. Υπέρ αυτού άλλωστε συνηγορούν μεταξύ πολλών άλλων και οι πρόσφατες άκρως επιθετικές δηλώσεις υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης με ενδεικτικότερες εκείνες του Υπ.Αμ. και τέως ΑΓΕΕΘΑ H. Akar.

  • Σκοπός της τουρκικής επίσκεψης στην Ελλάδα είναι κατά πρώτον η ενίσχυση της εικόνας του R.T. Erdoğan στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μία επίδειξη της νέο-οθωμανικής προκλητικότητας επί του ελληνικού εδάφους ενδεχομένως θα αυξήσει τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σε πρόσφατη δημοσκόπηση βρέθηκε στην τέταρτη θέση (μεταξύ πέντε υποψηφίων) της προτίμησης των Τούρκων πολιτών.

Ταυτοχρόνως, μία επιθετική και προκλητικότατη τουρκική παρουσία στην Αθήνα θα αποτελέσει πιθανόν και «προσωρινό φάρμακο» για το πληγωμένο κύρος του M. Çavuşoğlu, ο οποίος κατά την τελευταία επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Άγκυρα και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου υπέστη βαριά ήττα και «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του».

Δεν θα ήταν υπερβολικό να υποθέσει κανείς ότι από τις «επιδόσεις» του M. Çavuşoğlu στο ταξίδι του αυτό στην Ελλάδα θα κριθεί η παραμονή του όχι μόνον στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση της Τουρκίας…

Σκοπός της τουρκικής επίσκεψης είναι επίσης η πρόκληση της μεγαλύτερης δυνατής αναστάτωσης στην Ελλάδα διά της «ενεργοποίησης» ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ελέγχονται πλήρως από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Τα ακραία αυτά στοιχεία, τα οποία επ’ ουδενί εκφράζουν τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ που κατά επίσημη δήλωσή της απολαμβάνει απόλυτη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΙΣΟΝΟΜΙΑ, είναι βέβαιο ότι θα υποδεχθούν «αυθόρμητα» τον Τούρκο Υπ.Εξ. ως «σωτήρα» κατά τη διάρκεια μιας «κακής παράστασης» που θα προκαλέσει γέλια και κλάματα μαζί ακόμα και στους σοβαρούς πολίτες της Τουρκίας.

Σκοπός της τουρκικής επίσκεψης είναι επιπλέον να σταλεί ένα ακόμα εκβιαστικό μήνυμα εκ μέρους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα είναι σαφές και διόλου άγνωστο: Η Τουρκία προτίθεται ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασαλεύσει την ειρηνική έννομη τάξη στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπό την πρόφαση της προάσπισης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων, τους οποίους αυθαίρετα και παρά τη θέλησή τους η Τουρκία επιχειρεί συστηματικά να θέσει «υπό την προστασία» της «βαπτίζοντάς» τους Τούρκους.

  • Ταυτοχρόνως, θέτοντας για μία ακόμα φορά ζήτημα περί της ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη η Τουρκία θα επανεπιβεβαιώσει ότι δεν σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, ότι δεν πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αλλά και ότι αδυνατεί να κατανοήσει πως η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της τουρκικής επίσκεψης τέλος είναι να βρει ο Τούρκος πρόεδρος έστω και ένα σαθρό επιχείρημα, για να παρουσιαστεί ενώπιον του J. Biden στην προσεχή συνάντησή τους ως «κλαμένος και αγανακτισμένος» υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ανύπαρκτης «τουρκικής» μειονότητας της Θράκης, γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του Αμερικανού προέδρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και παραβλέποντας ότι ο J. Biden επί του θέματος έχει άριστη γνώση της ιστορικής αλήθειας και σέβεται βαθύτατα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες…

Ουδείς αμφιβάλλει ότι και ο Υπ.Εξ. και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι θα πράξει στη Θράκη και τι θα επιχειρήσει να επιτύχει στην Αθήνα ο M. Çavuşoğlu με την επίσκεψή του στη χώρα μας στις 30 και 31 Μαΐου.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι ο Τούρκος Υπ.Εξ. θα απολαύσει μεν την πολυύμνητη ελληνική φιλοξενία, αλλά και θα λάβει τις αρμόζουσες απαντήσεις σε όσα ζητήματα θέσει με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα ασύμβατα με το Διεθνές Δίκαιο, με το Δίκαιο της Θαλάσσης και με τις Διεθνείς Συνθήκες.

Ο Κωνσταντίνος Παΐδας

Το μόνο βέβαιο, δυστυχώς, είναι ότι με την επίσκεψη του M. Çavuşoğlu στη χώρα μας η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να κάνει ένα φιλικό βήμα προς την Ελλάδα, αλλά θα απομακρυνθεί άλλο ένα βήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

*Αναπληρωτή Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ψηλώνει τον πήχη η Λευκωσία στα ευρωτουρκικά: Tο ζητούμενο είναι να μην περάσει από κάτω…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: