Προειδοποίηση Τσιόδρα για τις μεταλλάξεις: Τι γνωρίζουμε για το «αθηναϊκό» στέλεχος

File Photo Ασθενής σε μονάδα εντατικής Θεραπείας EPA/SEDAT SUNA μέσω ΚΥΠΕ




Αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η λεγόμενη  «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωναϊού, η οποία αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μετάλλαξη, η οποία είναι πολύ ισχυρή και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ανθεκτική ακόμα και στα εμβόλια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τη μετάλλαξη 484Κ του στελέχους 318 η παλιά απομόνωση του οποίου βρίσκεται στη Νιγηρία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κορωναϊός είναι εδώ για να  μείνει. Οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπ όψη ενδεχόμενο άνγωνστων παραμέτρων είναι οι ακόλουθες:

·         Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία

·         Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας

·         Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις

Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο διάστημα, κατά τον τον κ. Τσιόδρα, θα είναι «ο εμβολιασμό μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Η ινδική μετάλλαξη και αυτή που παρατηρείται σε μεγάλη έκταση τελευταία στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, το καλό νέο είναι ότι όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις, εξ ου και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Στα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε κατά πόσο οι συνωστισμοί των τελευταίων ημερών μετά την άρση των μέτρων, επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Κυβερνητικές πηγές πάντως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες»

Από την πλευρά του, μιλώντας για το ζήτημα στον Real Fm Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πάντως, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα.

Όπως ανέφερε, η «αθηναϊκή μετάλλαξη» εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και περιοχές του κέντρου και ζήτησε στοχευμένους εμβολιασμούς στις συγκεκριμένες περιοχές για «να σταματήσει η διασπορά ενός τέτοιου στελέχους».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝEWS GOOGLE

 

Ανακοινώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα, 647 διασωληνωμένοι και 56 θάνατοι: Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: