Πάνω από 28 δισ. ευρώ για το εμβληματικό πρόγραμμα Erasmus+ ενέκρινε η Ευρωβουλή

File Photo: Σπουδαστές του προγράμματος Erasmus ποζάρουν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου «Το μέλλον της Ευρώπης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. EPA, Jean-Francois Badias, μέσω ΚΥΠΕ




Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χτες το εμβληματικό πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, που προάγει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και υλοποιείται στη νεολαία και στον αθλητισμό και στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης.

Η χρηματοδότησή του για την περίοδο 2021-2027 σχεδόν θα διπλασιαστεί (υπερβαίνοντας τα 28 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές) σε σύγκριση με τα προηγούμενα επτά χρόνια (14,7 δισ. ευρώ), σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της COVID-19 στις ζωές των νέων ανθρώπων και τόνισαν τη σημασία του Erasmus+, το οποίο έχει αξιολογηθεί από τους πολίτες «ως το πιο επιτυχημένο από τα προγράμματα της ΕΕ για τις μελλοντικές γενιές».

Περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής

Το νέο Erasmus+ θα παρέχει περισσότερα εργαλεία και πόρους για τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης. Για την αξιοποίησή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια δράσης που θα βελτιώνουν την πρόσβαση στη μάθηση και την κινητικότητα για ανθρώπους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

Για παράδειγμα, άτομα που ζουν με αναπηρίες, σε συνθήκες φτώχειας, σε απομακρυσμένες περιοχές, άτομα που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, και άλλες ευάλωτες κατηγορίες.

  • Όσοι δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για να καλύψουν τα αρχικά έξοδα συμμετοχής στο πρόγραμμα (όπως είναι η αγορά εισιτηρίου τρένου και η εξασφάλιση διαμονής) μπορούν να λάβουν πρόσθετη υποτροφία, ακόμη και με τη μορφή προκαταβολής. Δεν θα επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων λόγω υψηλότερου κόστους, εάν το κόστος αυτό σχετίζεται με μέτρα που στόχο έχουν την κοινωνική ένταξη.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Erasmus+, το νέο πρόγραμμα θα καλύπτει πλέον και σπουδαστές που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων σε άλλη χώρα της ΕΕ για διαστήματα έως και έξι μηνών.

Θα βοηθήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και από κάθε υπόβαθρο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ζωής και εργασίας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που φέρνουν η επικείμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και η πανδημία του κορωναϊού.

Απλούστερη πρόσβαση σε ένα πιο «πράσινο» Erasmus+

Το νέο Erasmus+ θα είναι πιο απλό και εύκολο στη διαχείριση για όσους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, με πιο εύχρηστα πληροφοριακά συστήματα και λιγότερη γραφειοκρατία.

Το πρόγραμμα θα παρέχει ένα ειδικό σύστημα χρηματοδότησης για «συμπράξεις μικρής κλίμακας», το οποίο θα απευθύνεται σε μικρότερες οργανώσεις, όπως είναι οι ενώσεις νέων και οι αθλητικοί σύλλογοι.

Θα μετράει επίσης τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά τις δαπάνες για το κλίμα.

Ακόμη, το πρόγραμμα θα μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, για παράδειγμα με την παροχή κινήτρων στους συμμετέχοντες προκειμένου αυτοί να χρησιμοποιούν φιλικά προς το κλίμα μέσα μεταφοράς.

Καινοτόμα μοντέλα εκπαίδευσης

Η πρωτοβουλία DiscoverEU εντάσσεται πλέον στο Erasmus+. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, οι νέοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα δωρεάν πάσο που δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρώπη για εκπαιδευτικούς σκοπούς (π.χ. εντατικά μαθήματα ξένης γλώσσας, συμμετοχή σε εργαστήρια μουσείων) και να ανακαλύψουν έτσι την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων» θα επιτρέπει επίσης στους φοιτητές να παίρνουν πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Μια τρίτη πρωτοβουλία είναι τα «Κέντρα επαγγελματικής αριστείας», που θα δημιουργήσουν τοπικά οικοσυστήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων με διεθνείς διασυνδέσεις.

«Το Erasmus+ έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις, προκειμένου να συνεχίσει να ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρώπη και να παρέχει καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο εισηγητής Μίλαν Ζβερ (ΕΛΚ, Σλοβενία).

Σύμφωνα με την Σαμπίν Βέρχεγεν (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρο της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, «εξαιτίας της πανδημίας, οι νέοι και όσοι επιθυμούν να μάθουν, να σπουδάσουν και να γνωρίσουν νέα άτομα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για όσους ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό για την Ευρώπη να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται. Κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας με τη νέα γενιά του Erasmus+», είπε η κυρία Βέρχεγεν.

Ο κανονισμός προβλέπει την αναδρομική ισχύ του νέου Erasmus+ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και έχουν δημοσιεύσει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Συμφωνία 27 της ΕΕ: Ανοίγουν τα σύνορα για πλήρως εμβολιασμένους από τρίτες χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: