Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιλέγει τους συμμάχους του: Γιατί αγάπησε ξαφνικά τον στρατηγό αλ Σίσι;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα γραφεία της FEMA, στην Ουάσιγκτον. EPA, Oliver Contreras, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είχαμε νέα τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα μεταξύ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, τον στρατηγό αλ Σίσι. Είναι ο νέος του αγαπημένος σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Το τελευταίο διάστημα χάσαμε το μέτρημα. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν αρκετές φορές καθώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε αναλάβει να πείσει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που καθοδηγείται από την ισλαμική Τουρκία, να συμφωνήσει σε άμεση εκεχειρία με το Ισραήλ. Ο αλ Σίσι τα κατάφερε και έγινε ο αγαπημένος του κ. Μπάιντεν.

  • Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Αιγύπτου διέσωσε τον Αμερικανό πρόεδρο από διπλωματικό «βατερλό».
  • Ο κ. Μπάιντεν άργησε να κινητοποιηθεί και εάν δεν αναλάμβανε ο αλ Σίσι δεν γνωρίζουμε πως θα ήταν η κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Προφανώς ακόμα θα πολεμούσαν και το σκηνικό θα κατέληγε σε φιάσκο για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την επιτυχή διπλωματία και τον συντονισμό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό των πρόσφατων εχθροπραξιών στο Ισραήλ και τη Γάζα και για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα επαναληφθεί.

Η ανακοίνωση αναφέρει και άλλα ενδιαφέροντα, που αφορούν εμμέσως και την Ελλάδα, καθώς είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο της υπερδύναμης και στη Λιβύη και στο Ιράκ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πράξουν ότι είναι δυνατόν για να διαφυλαχθεί η κυριαρχία και της Λιβύης, και του Ιράκ. Και βεβαίως, και στις δύο αυτές χώρες ο ταραξίας είναι η Τουρκία, η οποία διαθέτει στη Λιβύη και στο Ιράκ χώρες δυνάμεις κατοχής.

Ας δούμε τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τα σχέδια της Λιβύης για εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών και άλλων δυνάμεων από τη Λιβύη. Επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να ενισχύσει την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία του Ιράκ.  

  • Καθαρές κουβέντες που δεν χρειάζονται την παραμικρή ανάλυση. Οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν και από τις δύο χώρες. Και η Αμερική διαθέτει την ισχύ για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, που αποτελούν νόμιμες απαιτήσεις της Αιγύπτου.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στα δέκα σημεία-όρους που παρέδωσε το Κάιρο στην τουρκική αντιπροσωπεία περιλαμβάνονται η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από τη Λιβύη, το Ιράκ αλλά και από τη Βόρεια Συρία. Στα δέκα σημεία-όρους περιλαμβάνεται επίσης η αιγυπτιακή απαίτηση για να τερματίσει η Τουρκία τις απειλές της στη Μεσόγειο, άρα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν διαβουλεύσεις σχετικά με την επείγουσα ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης με τρόπο που να ωφελεί τους ανθρώπους εκεί (Σ.Σ.: τους Παλαιστίνιους) και όχι τη Χαμάς.

Και στο σημείο αυτό, το μήνυμα στέλνεται στην Τουρκία η οποία ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά τους τρομοκράτες της Χαμάς. Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης χαρακτηρίζονται από απέραντο φιλοτουρκισμό. Και ως γνωστό, όπου βρίσκεται η σημαία της Παλαιστίνης, εντοπίζεται πάντα και η τουρκική. Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη οι ντόπιοι υποστηρικτές της Χαμάς. Είναι άλλο οι κατατρεγμένοι Παλαιστίνιοι, στους οποίους η συμπαράσταση μας είναι απόλυτη, και άλλο τα μέλη της Χαμάς, που ελέγχονται από την Τουρκία.

  • Όταν εξελέγη ο κ. Μπάιντεν, οι αναλυτές είχαν εκφράσει φόβους για ρήξη στις σχέσεις με την Αίγυπτο, επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και πάθος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αλήθεια είναι ότι υποφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του Νείλου. Το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνομιλία των δύο ανδρών. Όμως, ο αλ Σίσι είναι πλέον ο αγαπημένος σύμμαχος του κ. Μπάιντεν και οι ελευθερίες των Αιγυπτίων αναγκαστικά θα …περιμένουν.

Σίγουρα, η νέα ισχυρή σχέση της Ουάσιγκτον και του Καϊρου, είναι καλό νέο για την Ελλάδα και την Κύπρο, που εδώ και χρόνια απολαμβάνουν ισχυρή στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο. Το συμπέρασμα είναι -όπως και απ’ όπου το εξετάσει κανείς- ότι η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο. Το χειρότερο γι’ αυτήν είναι η εχθρική της στάση απέναντι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες που αποτελούν σρατηγικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, -εφόσον πραγματοποιηθεί- στις Βρυξέλλες, λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Ο σημερινός πρόεδρος δεν είναι Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μπάιντεν δεν δέχεται συνέχιση της παρούσας ερμαφρόδιτης κατάστασης, με τον Τούρκο πρόεδρο να «πυροβολεί» ασύστολα την Αμερική και γενικά τη Δύση. Ή θα αλλάξει, ή η Αμερική θα προχωρήσει χωρίς την Τουρκία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Ερντογάν αποφασίζει και διατάζει (τους πολιτικούς της Κύπρου): Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να μην συναινέσει στο εθνικό έγκλημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: