Όχι, δεν “τα βρήκαν” ακόμα ο αλ Σίσι με τον Ερντογάν: Ο βασικός όρος είναι να φύγει η Τουρκία από τη Λιβύη…

Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου και της Τουρκίας στο Κάιρο. Φωτογραφία via Twitter, Egypt MFA Spokesperson, @MfaEgypt




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

“Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε”… Είναι μία κουβέντα που «χρεώνεται» στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και χρησιμοποιείται ευρύτατα στον ελληνικό χώρο. Η κουβέντα αυτή πάει γάντι στην απεγνωσμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να τα βρει με τον αλ Σίσι της Αιγύπτου, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Είναι τρεις χώρες έντονα εχθρικές προς την Τουρκία, οι οποίες δεν θα δεχθούν ΠΟΤΕ την πρωτοκαθεδρία της κατοχικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που απέκτησαν ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, διατηρούν καλές σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος, ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις τους με την Τουρκία παραμένουν «πολεμικές».

Την ίδια στιγμή έχουν αναπτύξει και στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Mερικοί αιώνια ανόητοι στον ελληνικό χώρο έσπευσαν πάλι να πανηγυρίσουν και να γράψουν βαθυστόχαστες αναλύσεις ότι δήθεν ήδη οι Τούρκοι τα συμφώνησαν με τους Αιγύπτιους.
  • Δεν έχουν έτσι τα πράγματα και θα πάρει πολύ χρόνο για να δρομολογηθεί η βελτίωση των σχέσεων. Οι διαφορές είναι μεγάλες και ίσως να είναι και αγεφύρωτες σε μερικά σημεία. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ήταν “ειλικρινείς και σε βάθος”…

Ένα παράδειγμα για το πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές με την Αίγυπτο, αποτελεί αυτό το μεγάλο γεγονός: θα αποδεχθεί ποτέ το Κάιρο την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας; Μπορούμε να τονίσουμε με βεβαιότητα ότι αποκλείεται να αποδεχθεί ποτέ ο αλ Σίσι στη γειτονιά του τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση. Όμως η Τουρκία, όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται στην Λιβύη κατόπιν συμφωνίας με το προηγούμενο καθεστώς της, αν και το σημερινό απαιτεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Επίσης, σοβαρές ελληνικές πηγές, που συνομιλούν με τους Αιγύπτιους έχουν πειστεί ότι ο αλ Σίσι δεν θα προδώσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι συμμαχίες της χώρας του με την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ισχυρές και εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Αιγύπτου, η οποία -εκτός των άλλων- δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη σημερινή Τουρκία. Θα ξεχάσει ποτέ ο Αιγύπτιος στρατηγός τις ύβρεις του Ερντογάν ή την προσπάθεια ανατροπής του;

Όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν ότι η κατοχική δύναμη και ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε δεινή θέση. Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αναλύσουν ορθά την διπλωματική δραστηριότητα της Τουρκίας και να πράξουν ανάλογα. Διότι, ένας ηγέτης όπως ο Ερντογάν, που δείχνει σχιζοφρενικές τάσεις, δρα και αντιδρά αλλοπρόσαλλα. Τα δείγματα γραφής είναι άπειρα.

Η προσπάθεια του να αλλάξει την τύχη της Τουρκίας στην περιοχή, ξεκίνησε από την ανάγκη του να εξέλθει των αδιεξόδων, που προκάλεσε ο ίδιος πιστεύοντας ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης, που μπορεί να τα βάλει με τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

  • Αν πετύχει και συνάψει ξανά διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ δεν είναι αναγκαστικά άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβει τις προκλητικές ενέργειες του περασμένου καλοκαιριού.
  • Άλλωστε, πληροφορίες που εκπορεύονται από το Κάιρο αναφέρουν ότι οι Αιγύπτιοι ζητούν από τον Ερντογάν να τερματίσει τους παραλογισμούς του στη Μεσόγειο. Είναι ένας εκ των όρων για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους.

Αν όμως καταρρεύσει αυτή η προσπάθεια, ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, θα παραφρονήσει και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αλλά την ίδια στη στιγμή θα βρεθεί μόνος εναντίον όλων.

Όλες οι χώρες της περιοχής παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις συνομιλίες στο Κάιρο ελπίζοντας πως η διαδικασία θα αποδειχθεί βήμα που θα οδηγήσει στην ειρήνη για όλη την περιοχή. Όμως, την ίδια στιγμή θα πρέπει να ετοιμάζονται και για τα χειρότερα… Ο Ερντογάν, που φόρεσε την προβιά του “καλού παιδιού” είναι ένας επικίνδυνος σχιζοφρενής ηγέτης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πόσο άθλιοι πια; Στη Λευκωσία “πωλούν” τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συμμορία των κατεχομένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: