Ο Πρόεδρος Μπάιντεν “τα έχει” με τον Νετανιάχου, αλλά “καθάρισε” την Μέρκελ από τις κυρώσεις: Γιατί;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην προεδρική λιμουζίνα, στο Λευκό Οίκο. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δύο κινήσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, προβλημάτισαν τους αναλυτές στην Αμερική: Από τη μία η έκφραση θυμού, μέσω διαρροών, για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και από την άλλη, η «απελευθέρωση» της Καγκελαρίου της Γερμανίας από τις κυρώσεις, τις οποίες είναι υποχρεωμένη να επιβάλει η Αμερική, για τον αγωγό Nord Stream II.

Γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε άφεση αμαρτιών προς την κ. Άγγελα Μέρκελ, η οποία μονίμως ερωτοτροπεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Και για ποιο λόγο συγχέει τις προσωπικές του διαφορές με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών;

  • Η αρχική άρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, να αποδεχθεί την έκκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για αποκλιμάκωση, θα μπορούσε να καταστήσει προβληματικές τις σχέσεις των δύο ηγετών.

Έτσι κι αλλιώς, ο κ. Νετανιάχου δεν αγάπησε ποτέ τους Δημοκρατικούς, με τους οποίους πάντα διατηρούσε μία «σχέση οργής». Και δεν θα συγχωρέσει το δίδυμο Μπάρακ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, επειδή με την εκλογή τους, τον Νοέμβριο του 2008, επέλεξαν να εγκολπωθούν στην αρχή τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο λανθασμένα θεώρησαν ένα «προοδευτικό ηγέτη».

Ως γνωστό, ο τότε πρόεδρος έπεσε απελπιστικά έξω στις αποφάσεις του για την Τουρκία και ακολούθησε μία κριτική πολιτική απέναντι στον κ. Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, o Αμερικανός πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι εξαντλείται η υπομονή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και όσοι παρακολουθούν από κοντά τον κ. Μπάιντεν γνωρίζουν ότι η φράση αυτή τα λέει όλα από μόνη της.

Μπορούμε να εικάσουμε, λοιπόν, ότι αν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν ανακοινώσει άμεσα την απόφασή του για αποκλιμάκωση και εκεχειρία, ο κ. Μπάιντεν θα θυμώσει. Θα θυμώσει ακόμα και αν πρόκειται για τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται της πιο σημαντικής χώρας για την Αμερική, του Ισραήλ. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα επιλέξει την επιλογή της ειρήνης. Άλλωστε ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία στη Χαμάς, που είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Ισραήλ.

Η συμμαχία των δύο χωρών είναι εξαιρετικά ισχυρή αν και τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ είναι πιο ανεξάρτητο στη λήψη των αποφάσεων για τη χώρα. Οι πολιτικές του, επί πρωθυπουργίας του κ. Νετανιάχου, δεν ελέγχονται από την Ουάσιγκτον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη τετραετία, λόγω του Ντόναλντ Τραμπ, στα θέματα που αφορούσαν τη Μέση Ανατολή, ο κ. Νετανιάχου καθόριζε την αμερικανική πολιτική.

  • Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μπάιντεν φέρεται να είναι εξαιρετικά ενοχλημένος με την άρνηση του κ. Νετανιάχου να δώσει εντολή για αποκλιμάκωση ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε εκεχειρία, επειδή όλες τις προηγούμενες μέρες στήριξε την Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα της να αμυνθεί.
  • Ο κ. Μπάιντεν του πρόσφερε όλη την υποστήριξή του.

Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι αρκετοί νομοθέτες του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους και άσκησαν κριτική στο Ισραήλ.

Λόγω αυτής της υποστήριξης, η οποία ήταν πολύ ισχυρή, ο κ. Μπάιντεν ένοιωσε ότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποκλιμάκωση, καθώς τα θύματα από τις συγκρούσεις αυξάνονταν.

Ακόμα και στη διάρκεια της συνομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον κ. Νετανιάχου την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ. Και αυτό θα έπρεπε να το εκτιμήσει ο κ. Νετανιάχου. Η Αμερική επένδυσε τρισεκατομμύρια δολάρια στη στρατηγική σχέση με το Εβραϊκό Κράτος από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ».

Όμως, στην ίδια ανακοίνωση, γινόταν αναφορά και στο αίτημα του κ. Μπάιντεν για ειρήνη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι:

  • «Ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα (την Τετάρτη) προς μια εκεχειρία». Δημόσια, η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Μπάιντεν θα περιμένει τις επόμενες ώρες για να δει εάν ο κ. Νετανιάχου θα αποδεχθεί το αίτημά του για εκεχειρία. Εάν δεν το πράξει, οι αναλυτές αναμένουν αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο ανδρών, που σίγουρα θα επηρεάσει και τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Βεβαίως, ο κ. Νετανιάχου δεν μπορεί μόνος του να αποφασίσει την εκεχειρία. Πρέπει να συμφωνήσει και η παλαιστινιακή πλευρά, και ειδικά η Χαμάς.

Ο κ. Μπάιντεν δέχεται ισχυρή πίεση και από την «αριστερά» του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται για τους «αναρχικούς» του κόμματος, οι οποίοι ήδη κατέθεσαν ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπαθώντας να εμποδίσουν την πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Πρωτόγνωρα πράγματα σε μία χώρα όπου το Εβραϊκό Λόμπι ελέγχει σχεδόν τα πάντα. Βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατον- να εγκριθεί το ψήφισμα. Όμως στην κίνηση αυτή πρέπει να δοθεί σημασία, διότι τουλάχιστον μίας εκπρόσωπος αυτής της ομάδας, διατηρεί σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Όσον αφορά την απόφαση για τον ρωσικό αγωγό, που υποστηρίζει παθιασμένα η κ. Μέρκελ, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες. Ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αποφάσισαν ότι τα αφεντικά τους, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν… Και εκεί θα γίνει το μεγάλο παζάρι, που δεν πρέπει να αποκλείσουμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να αφορά και τη σημερινή Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Έφτασε η ώρα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας: Ας ξεκινήσουν οι προσπάθειες με στόχο την 19η Μαϊου 2022…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: