Ο «Ωρίωνας» είναι ο «Ηνίοχος» των Ειδικών Επιχειρήσεων: Αλλαγή σελίδας για τις SOF στην Ελλάδα

Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διμερούς άσκησης με τις ΗΠΑ “Stolen Cerberus”. Οι Έλληνες SOF θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν γι’ ακόμη μια φορά με την λεγόμενη “ελιτ” των Ειδικών Δυνάμεων, όχι όμως μόνο από την Αμερική, αλλά και με τους πολύπειρους Ισραηλινούς, τους Κυπρίους και τους Σέρβους Commandos στην πρεμιέρα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, με την άσκηση “ORION 21”. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η Πολεμική Αεροπορία έχει δείξει ή καλύτερα έχει ανοίξει τον δρόμο κι έχει απομακρύνει κάθε εμπόδιο εδώ και χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), μετατρέποντας τον «οικογενειακό» «ΗΝΙΟΧΟ» στην πιο σημαντική άσκηση στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικά ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» που φιλοξένησε την αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών, εν μέσω πανδημίας και δίχως κρούσματα ή για του λόγου το αληθές, με φορείς που μετρήθηκαν στα δάχτυλα του ενός μόνο χεριού κι απομονώθηκαν, ήταν η πρώτη άσκηση που έγινε ύστερα από το πάγωμα που έφερε ο Covid-19, συγκεντρώνοντας όλο το αεροπορικό ενδιαφέρον.

Με δεδομένη την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Πολεμικής Αεροπορίας το Επιτελείο κοιτάζει το μέλλον και το δείχνει…

Πριν λίγες ώρες το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την ανακοίνωση για την πρεμιέρα της ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου) όπου μέσα σ’ αυτή απομονώνουμε την τελευταία σημαντική πρόταση.

  • «Το ΓΕΕΘΑ φιλοδοξεί στο εγγύς μέλλον να καταστήσει την άσκηση «ORION», διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό να αναγνωρισθεί ως η σημαντικότερη άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στον χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.»

Κι επειδή η τεχνογνωσία ήδη υπάρχει, η θέληση όσο πάει και μεγαλώνει, το Επιτελείο βάζει έναν σημαντικό στόχο, η άσκηση «ORION» των SOF να είναι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Διεθνείς συμμετοχές, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και τους Επιτελείς είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Επίλεκτες δυνάμεις των US Navy Seals και 10th Special Forces Group από τις ΗΠΑ, τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από Ισραήλ, τμήμα Υποβρύχιων Καταστροφών και Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων από Κύπρο, Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων από Σερβία.

Η ευχάριστη έκπληξη του ΝΑΤΟ για τους SOF της Ελλάδας

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εκτός των ετήσιων προσκλήσεων σε σημαντικές χώρες για την κοινή εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων, το Ελληνικό Επιτελείο έχει βάλει έναν ακόμη στόχο κι αυτός είχε ήδη προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο που είχε καταρτιστεί και αφορούσε τη σύσταση Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

  • Πρόκειται για το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα, όπου το Επιτελείο προωθεί στη Συμμαχία την πρόταση για Διεθνές Κέντρο, προσανατολισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης των Special Forces. Κι εκεί πρώτες οι χώρες των Βαλκανίων μπορούν να φιλοξενηθούν και να εκπαιδευτούν σ’ ένα ανάγλυφο παρόμοιο με το δικό τους αλλά με τη Νατοϊκή τυποποίηση την οποία ολοένα και περισσότεροι αναζητούν.

Ανώτατες πηγές έχουν επισημάνει με νόημα στην Hellasjournal, ότι ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η δουλειά που γίνεται και στο επίπεδο της Συμμαχίας και αφορά τις Ειδικές Επιχειρήσεις, «έχει μπει στη μύτη πολλών στο ΝΑΤΟ». Οι δε αξιολογήσεις που γίνονται από τη Συμμαχία, έχουν περάσει με άριστα τα τμήματα των Ελλήνων SOF, ενώ οι Αξιωματικοί του ΝΑΤΟ σημειώνουν ότι οι ίδιοι δεν περίμεναν τόσες ραγδαίες αλλαγές στο επίπεδο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Και η διάρκεια των κοινών ασκήσεων με την ελίτ στις Ειδικές Επιχειρήσεις εδώ και μεγάλο διάστημα είναι που έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα, της διεθνούς αναγνώρισης των δυνατοτήτων της νεοσυσταθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

  • Πάντως η «ORION 21» ουσιαστικά είναι ίσως ο πιο εντυπωσιακός τρόπος για το βάπτισμα του πυρός για την ΔΕΠ, τον ανεξάρτητο σχηματισμό που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Αντιστρατήγου, Γεωργίου Τσιτσικώστα που έχει την πρώτη ευθύνη για τη νέα Διοίκηση.

Η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων εστιάζει σύμφωνα με πληροφορίες στην στρατηγική Μεγαλόνησο όπου εκεί θα διεξαχθούν πολυποίκιλα και απαιτητικά σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, ενώ στη νησιωτική ακριτική Ελλάδα, οι ασκήσεις όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές θα έχουν «χειρουργική ακρίβεια» δράσης.

Στον πολυεθνικό πλέον «Ωρίωνα», θα συμμετάσχουν και τμήματα της ΕΚΑΜ και της ΜΥΑ, των Ειδικών δυνάμεων δηλαδή των Σωμάτων Ασφαλείας που τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι στην εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μιας σταγόνα ιστορία…

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το νέο έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού εμβλήματος των Ειδικών Δυνάμεων.

Για πρώτη φορά το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα το νέο έμβλημα που θα φέρουν όλοι όσοι ανήκουν στον πυρήνα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το έμβλημα φέρει την εμβληματική φράση της Σπαρτιάτισσας μάνας “Βήμα Πρόσθες”.
Πηγή ΓΕΕΘΑ
  • Και αντί του «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» εδώ έχουμε την ρήση «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ», μια φράση που συναντάμε στην πραγματεία Λακαινών Αποφεύγματα του Πλουτάρχου. «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» είχε πει η Σπαρτιάτισσα στον γιo της την ώρα που έδινε τα όπλα του και ο νεαρός έβλεπε ότι το σπαθί του δεν ήταν μακρύ.

Με αυτή την φράση προέτρεψε το παιδί της να πλησιάσει πιο κοντά τον αντίπαλό του και ο Πλούταρχος μεταφέρει έτσι το επιθετικό και αποφασιστικό πνεύμα της Σπάρτης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

«Φύλλο και φτερό» κάνει η επιτροπή στην επιχειρησιακή αξιολόγηση των φρεγατών: Κάθε σύστημα που προτείνουν οι «μνηστήρες»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: