Ο νέος “πόλεμος” του Ερντογάν: Θα μπορούσε να διαλύσει τις συμμαχίες του Ισραήλ με τους Άραβες

Το τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ απ’ όπου ξεκίνησαν τα τελευταία επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. EPA, ATEF SAFADI μέσω ΚΥΠΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να κέρδισε ήδη μία μικρή, αλλά σημαντική, νίκη στον πόλεμο του -διότι περί πολέμου πρόκειται- εναντίον του Ισραήλ.

Οι άγριες σκηνές που προβάλλουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τις συγκρούσεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, εξυπηρετούν απόλυτα ένα από τους σκοπούς του Ερντογάν: Να τινάξει στον αέρα τις νέες συμμαχίες του Ισραήλ με συγκεκριμένες χώρες του αραβικού κόσμου.

Τα αραβικά ΜΜΕ δεν είναι βεβαίως αντικειμενικά, ότι και να υποστηρίζουν περί του αντιθέτου τα ίδια. Δεν τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ενώ δείχνουν ξανά και ξανά τις αρνητικές εικόνες για το Ισραήλ και την ηγεσία του, κρύβουν τον τρομοκρατικό ρόλο της Χαμάς.

  • Διότι ως γνωστό είναι άλλο οι αθώοι Παλαιστίνιοι, και άλλο οι τρομοκράτες της οργάνωσης που στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά η κατοχική Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει παρανομήσει προμηθεύοντας με τουρκικά διαβατήρια μερικούς εκ των ηγετών της Χαμάς, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί τρομοκράτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους υπόλοιπους αρχηγούς της Χαμάς φρόντισε το Κατάρ.

Οι στόχοι της Τουρκίας ήταν πολλοί σε αυτή τη σύγκρουση που δημιούργησε η ίδια, όπως πιστεύουν οι Ισραηλινοί. Ένας βασικός στόχος ήταν να τελειώνει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υπέθεσε λάθος ότι οι πολίτες του Ισραήλ και το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, θα θεωρούσαν υπεύθυνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τα νέα προβλήματα. Μέχρι της στιγμής αυτό δεν συνέβη.

Ο άλλος στόχος ήταν να αναγκάσει τις αραβικές χώρες που προχώρησαν στην εγκαθίδρυση σχέσεων με το Εβραϊκό Κράτος να ακυρώσουν κάθε πράξη αναγνώρισης του Ισραήλ. Και στο θέμα αυτό, ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιτύχει τον σκοπό του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες που ξεκίνησαν ή σκέφτονταν να ξεκινήσουν την πορεία ειρήνης με το Ισραήλ, σίγουρα κάνουν δεύτερες σκέψεις, αν και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Μέχρι της στιγμής, ο Αμερικανός ηγέτης στηρίζει απόλυτα το Ισραήλ και τις αποφάσεις του κ. Νετανιάχου.

Βεβαίως, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Η Αμερική δεν μπορεί να αποχωριστεί το Ισραήλ, διότι είναι ως να κόβει το δεξί της χέρι. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εμπιστευθεί τους Άραβες συμμάχους της, διότι πάνω απ’ όλα είναι αναξιόπιστοι. Οι συμμαχίες στη Μέση Ανατολή αλλάζουν όπως τα …πουκάμισα.

Η Τουρκία έχασε το παιγνίδι επαναπροσέγγισης με το Εβραϊκό Κράτος, αν και ήταν χαμένο εν τη γενέσει του. Μόνο οι δικοί μας «ψεκασμένοι» στην Ελλάδα και την Κύπρο έκαναν σενάρια που ξεπερνούσαν και φαντασία των παραγωγών του Χόλιγουντ.

  • Σε ότι αφορά την Αίγυπτο, οι πληροφορίες, που είναι ορθές, αναφέρουν ότι ο στρατηγός αλ Σίσι δεν θα προχωρήσει σε βελτίωση των σχέσεων εάν η Άγκυρα δεν συνετιστεί στα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, τη Συρία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν δέχθηκε να συναντήσει τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας. Άρα, και με την Αίγυπτο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο της Λευκωσίας:

Το… φλερτ της Άγκυρας με το Κάιρο μέχρι στιγμής δεν απέδωσε. Στις συζητήσεις που ξεκίνησαν, οι Αιγύπτιοι έχουν θέσει ένα πλαίσιο συνεργασίας  που περιλαμβάνει όλα τα κράτη της περιοχής, με ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό ασφαλώς δεν γίνεται αποδεκτό από την κατοχική Τουρκία. Περαιτέρω, το Κάιρο επιμένει στις συμφωνίες οριοθέτησης που έχουν γίνει με Ελλάδα και Κύπρο. Από αιγυπτιακής πλευράς τέθηκε και η ανάγκη συνεργασίας στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε ένα πρώτο μάθημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε μόνο με τον ομόλογό του, Faisal bin Farhan. Δεν είδε ούτε τον Βασιλιά, ούτε τον Πρίγκηπα διάδοχο. Κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος και πράξεις από τον Ερντογάν για να τον συγχωρέσουν οι Σαουδάραβες.

Όμως, τα τρομακτικά γεγονότα στην Ιερουσαλήμ, προσφέρουν μία νίκη στον Ερντογάν -κακά τα ψέματα. Ακριβώς επειδή έθεσε στη γωνία τους Άραβες ηγέτες τους οποίους εγκαλεί ότι συντάσσονται με τους δολοφόνους των Παλαιστινίων.

Και εδώ το πρόβλημα είναι μεγάλο για το Ισραήλ. Πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο μεγάλος του εχθρός: Οι Παλαιστίνιοι αυτοί καθ’ αυτοί ή η Χαμάς;

Επίσης, οι Ισραηλινοί ηγέτες θα πρέπει να λάβουν μία τελική απόφαση για το «πρόβλημα Ερντογάν». Λογικά θα έπρεπε να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τα τελευταία επεισόδια. Η Τουρκία τα σχεδίασε και οι Ισραηλινοί έπεσαν στην παγίδα…

Ο κ. Νετανιάχου και οι λοιποί ηγέτες του Ισραήλ πρέπει να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, ειδικά τούτη τη στιγμή που πολλές χώρες έχουν συνταχθεί και υποστηρίζουν το Εβραϊκό Κράτος κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ουάσιγκτον απαντά στον Ακάρ μέσω της Hellas Journal για τους S-400: Να εγκαταλείψετε το ρωσικό σύστημα αμέσως

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: