Ο Mάας κατηγορεί την Χαμάς για την κλιμάκωση: “Eκτόξευσε πάνω από χίλιους πυραύλους” κατά ισραηλινών πόλεων

O Πάπας Φραγκίσκος (A) με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas (Δ), στο Βατικανό. EPA, VATICAN MEDIA, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας κατηγορεί την Χαμάς για την κλιμάκωση της έντασης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως ανέφερε ο Χάικο Μαας «πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε τώρα την τρομοκρατία και την βία. Το κατέστησα σαφές σε όλες τις συζητήσεις μου, μεταξύ άλλων με τα γειτονικά κράτη της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού της βίας. Εάν αυτό δεν επιτύχει, θα έρθουν δύσκολες ημέρες. Τουλάχιστον η πιο πρόσφατη κλιμάκωση προκλήθηκε σκόπιμα από την Χαμάς, η οποία εκτόξευσε πάνω από χίλιους πυραύλους με στόχο ισραηλινές πόλεις. Αλλά αυτό που με απασχολεί δεν είναι το ζήτημα της ευθύνης, αλλά η επίλυση της σύγκρουσης και επ` αυτού εργαζόμαστε τώρα. Χρησιμοποιούμε όλα τα κανάλια για να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αλλά είναι επίσης πολύ σαφές ότι τελικά μόνο μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγμάτευσης θα μπορέσει να σπάσει τον θανατηφόρο κύκλο της επαναλαμβανόμενης βίας».

Για το εάν απαιτεί η Γερμανία πλέον κυρώσεις, ο Γερμανός ΥΠΕΞ απάντησε πως «παρατηρούμε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι διχασμένοι και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει χάσει τον έλεγχο σε τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν βοηθούν οι κυρώσεις. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τον βαθμό, στον οποίο εμπλέκονται στην υπόθεση και άλλοι παράγοντες».

Σε ερώτημα για το εάν η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία Aναλένα Μπέρμποκ ήθελε το 2018 παύση των παραδόσεων υποβρυχίων στο Ισραήλ, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως «μια τέτοια απαίτηση δεν έχει καμία βάση και είναι πολύ επικίνδυνη. Η Γερμανία πάντοτε δήλωνε την δέσμευσή της στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα».

Για τις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ που έχουν προγραμματιστεί σε πολλές γερμανικές πόλεις το Σαββατοκύριακο και για το εάν μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο, ο Χάικο Μαας είπε πως «αυτό είναι ένα περίπλοκο τεστ για τις Αρχές. Εάν αναμένεται η τέλεση ποινικών αδικημάτων, οι διαδηλώσεις θα πρέπει να απαγορευτούν. Από την άλλη πλευρά, οι ταραξίες δεν θα πρέπει να μπορούν να ισχυριστούν ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι περιορισμένη στη Γερμανία».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Έκκληση Μακρόν προς Νετανιάχου: Έχετε δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά εργασθείτε για την ειρήνη%d bloggers like this: