Ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να «εκδικηθεί» τον Τζο Μπάιντεν: Η υποβάθμιση της Άγκυρας εκνευρίζει τον «σουλτάνο»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα γραφεία της FEMA, στην Ουάσιγκτον. EPA, Oliver Contreras, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Τις τελευταίες μέρες είδαμε για τα καλά ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ δεν υπολογίζει καθόλου την σημασία της ανθρώπινης ζωής. Βάζοντας πλάτη στην Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση, συνεχίζει τα επικίνδυνα αλισβερίσια, τόσο εις βάρος της Νατοϊκής συμμαχίας όσο και των κρατών που επιθυμούν την ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

Ο κύριος λόγος που προβαίνει σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, είναι γιατί ο Λευκός Οίκος του έχει γυρίσει την πλάτη, μέχρι να συνετιστεί.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ως η νούμερο ένα προσωπικότητα του πλανήτη, που βάζει σε πρώτη γραμμή τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δέχεται να μπει σε διαπραγματεύσεις με έναν άνθρωπο που τα παραβιάζει κάθε στιγμή που περνά.

  • Επίσης ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών δεν ανέχεται και δεν «ξεχνά» το μπούλιγνκ της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον, τους προηγούμενους μήνες. Για αυτό και ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να «εκδικηθεί» τον Αμερικανό πρόεδρο και να του δημιουργήσει περισσότερους πονοκεφάλους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει να εστιάσει σε άλλα μέτωπα, όπως στην γρήγορη ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας και στον ανταγωνισμό με την Κίνα. Μια κρίση στη Μέση Ανατολή μόνο κακό κάνει, στην κατά τα άλλα πολύ καλά προγραμματισμένη ατζέντα του.

Η διακυβέρνησή του χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι εμβολιασμοί προχωρούν αστραπιαία ενώ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ενδυναμώνει τις συμμαχίες και κλείνει μέτωπα που ταλανίζουν τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, όπως εκείνο του Αφγανιστάν.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έπαιξε πολύ με τη φωτιά και στο τέλος κάηκε. Η προσπάθειά του να τα βάλει υπογείως με τον κύριο διπλωματικό εταίρο των ΗΠΑ, το Ισραήλ, ήταν μια κίνηση «αυτοκτονίας».

Πρώτα από όλα γιατί ο οργανωμένος στρατός του εβραϊκού κράτους έδειξε τα «δόντια» του απέναντι στο μέτωπο της τρομοκρατίας και

Δεύτερον γιατί έμεινε γυμνός στην διεθνή σκηνή να υποστηρίζει εκείνους που εκτόξευαν ρουκέτες, την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης έκανε εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και τερματισμό της αιματοχυσίας. Ποιος λογικός ηγέτης υποστηρίζει τέτοια πράγματα;

Η Ουάσιγκτον έχοντας πια αλλάξει στρατηγική, συνεχίζει να υποβαθμίζει την Άγκυρα και τις πρακτικές της. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει επικοινωνία δια ζώσης των δύο ηγετών, αλλά όπως όλα δείχνουν ο Τζο Μπάιντεν έχει στο «χέρι» τον σουλτάνο.

Η λογική λέει ότι ο Ερντογάν μάλλον θα κρατήσει απολογητική στάση και θα προσπαθήσει να κοροϊδέψει εκ νέου έναν Αμερικανό πρόεδρο, όπως έκανε με τον Τραμπ. Ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορεί να τον εκβιάσει με κάτι, είναι το μόνο του χαρτί. Ας ελπίσουμε ότι ο Δημοκρατικός ηγέτης δεν θα πέσει την ίδια παγίδα με τον προκάτοχό του.

  • Για την ώρα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αλλά όχι την γειτονική χώρα. Η Τουρκία θα αρκεστεί στην επίσκεψη της αναπληρώτριας ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, η οποία μάλιστα δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την συμπάθειά της προς τον Ερντογάν.

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται κρίσιμοι για την σταθερότητα της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής. Ευχή όλων μας είναι να μη χυθεί άλλο αίμα αθώων.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης των Flash.gr και Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ο Σόιμπλε και οι ύπουλες νεοφιλελεύθερες δοξασίες: «Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι» του Γερμανού…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: