Ο ενθουσιασμός των Σαουδαράβων για την αποστολή της 341 Μοίρας και τα τιτιβίσματα που βλέπει η Άγκυρα… (Photos- video)

Ένα Σαουδαραβικό F-15 & ένα Ελληνικό F-16 στα υπόστεγα της Σαουδαραβικής αεροπορικής βάσης και μπροστά από τα μαχητικά ιπτάμενοι και μηχανικοί από τις δυο χώρες. Αυτή είναι μια από τις πρώτες εικόνες που ανέβασαν στο twitter οι Σαουδάραβες θέλωντας να δείξουν την δεύτερη κοινή άσκηση μέσα σε δυο μήνες. Πηγή εικόνας: Twitter υπουργείου άμυνας Σαουδικής Αραβίας.




Θέλησαν εξ αρχής ν’ ανταποδώσουν την Ελληνική φιλοξενία αλλά και την προσφερόμενη εκπαίδευση εντός του FIR Αθηνών.

Δήλωσαν από την πρώτη στιγμή εντυπωσιασμένοι με τις ικανότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τον τρόπο σκέψης, αντίδρασης και χειρισμού των αεροσκαφών, κυρίως στις πολύ κλειστές αερομαχίες. Ήθελαν να μάθουν από τους πρώτους αναχαιτιστές τις τακτικές που χρησιμοποιούν απέναντι σε πραγματικές κι όχι εικονικές προκλήσεις.

  • Σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο οι Σαουδάραβες αναδεικνύουν με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που αναπτύσσουν με την Ελλάδα, μέσω των διμερών ασκήσεων.

Ήδη από χθες το απόγευμα τα «τιτιβίσματα» του υπουργείου άμυνας και του Επιτελείου της συμμάχου Αραβικής χώρας δεν έχουν σταματήσει και σε αυτά αναδεικνύουν την έλευση των τεσσάρων F-16 Block 50 της 341 Μοίρας «ΒΕΛΟΣ». Αυτές οι αναρτήσεις έχουν γίνει και αντικείμενο σχολιασμού αλλά και πολλές φορές πικρόχολων σχολίων από Τούρκους χρήστες του διαδικτύου.

Μπορεί να συνηθίζεται η ανταπόδοση κατά τη διάρκεια των διμερών ασκήσεων να μην είναι τόσο σύντομη, αλλά σ’ αυτό οι Σαουδάραβες έχουν πρωτοτυπήσει, καλώντας μόλις σε δυο μήνες τα «μπλε φτερά» στο Ριάντ.

  • Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν στην αεροπορική βάση King Fisal, στο Tabuk της Σαουδικής Αραβίας, μια πτέρυγα μάχης στο Βορειοδυτικό άκρο, κοντά στην Ιορδανία όπου εκεί συνάντησαν τους αναχαιτιστές της Σαουδικής Αραβίας με τα F-15. Τα F-16 Block 50 απογειώθηκαν από την βάση τους στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, ανεφοδιάστηκαν στη Σούδα και απευθείας έφτασαν πετώντας πάνω από τη Μεσόγειο, στη Σαουδική Αραβία.

Στο tweet το υπουργείο άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δείχνει τις πρώτες απογειώσεις των Ελληνικών αεροσκαφών από τη δική τους βάση.

Είναι οι λεγόμενες «Familiarization Flights», δηλαδή οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις που οι φιλοξενούμενοι καλούνται να πετάξουν δίπλα στα F-15, να δουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που θα κάνουν τις αεροπορικές ασκήσεις και να συνηθίσουν τόσο στο ανάγλυφο- που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό της Ελλάδας- όσο και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν, λαμβάνοντας πάντα μέτρα κατά της πανδημίας, οι κοινές σχεδιάσεις των ασκήσεων και ενημερώσεις (briefing) για να εντοπιστούν τα κοινά πατήματα ανάμεσα σε ιπταμένους και μηχανικούς των δυο χωρών.

Η 341 Μοίρα «ΒΕΛΟΣ», είναι οι πρώτοι πρεσβευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μεταβαίνουν στην χώρα του Αραβικού κόσμου κι αυτό είναι κάτι που πάντοτε θα συνοδεύει την ιστορία της μονάδας. Γι’ αυτό άλλωστε αεροπόροι και μηχανικοί, παρά τις δύσκολες, λόγω της θερμοκρασίας, συνθήκες θέλουν να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει μέσα από την επίπονη καθημερινή εκπαίδευση.

Οι «άσσοι» της 341 Μοίρας είναι εξειδικευμένοι στο SEAD (Suppression of Enemy Air Defense), δηλαδή στην καταστολή της εχθρικής αεράμυνας. Πρόκειται για μοίρα κρούσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει για την Πολεμική Αεροπορία ότι αυτά τα «γεράκια» δεν έχουν περάσει αμέτρητες ώρες και στα readiness, τασσόμενοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

  • Όπως και στη Σούδα, έτσι και στη Σαουδική Αραβία δεν είναι λίγα τα σενάρια των αερομαχιών που πρόκειται να επιδοθούν οι ιπτάμενοι από τις δυο αεροπορίες.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την 341 Μοίρα «ΒΕΛΟΣ», αλλά και για την αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών η οποία μάλιστα απεικονίζεται και μέσω της υπογραφής του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για την παραχώρηση των Patriot στο Ριάντ.

Όμως δεν είναι μόνο η πρώτη επίσημη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στη Σαουδική Αραβία. Ο Έλληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έγινε ο πρώτος Αρχηγός που επισκέπτεται επίσημα την χώρα του Αραβικού κόσμου κι’ έγινε μάλιστα δεκτός με ιδιαίτερες τιμές, όπως μαρτυρά το παρακάτω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως ο ίδιος στις 19 Μαρτίου είχε υποδεχτεί τον Σαουδάραβα ομόλογό του στη Σούδα, τώρα ήταν σειρά του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, να υποδεχτεί τον πρώτο Έλληνα Αρχηγό στην χώρα του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ο Τζέφρι Πάιατ παρέδωσε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο την πρόταση ΗΠΑ για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: