Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον Ερντογάν σαν σύμμαχο αν αλλάξει και αν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον. EPA/Al Drago / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μέχρι την 14η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά.  Οι Τούρκοι αναμένεται να παίξουν -ανέξοδα νομίζουν- το απόλυτο παιγνίδι της «συμφιλίωσης» με την Αμερική. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

Ήδη, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να εισέλθει σε πορεία «ήρεμων νερών» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Συμμάχων στα χαρτιά, διότι οι πράξεις του Ερντογάν από το 2016 είναι σφόδρα αντιαμερικανικές. Και αυτό δεν το συγχωρά μία κυβέρνηση αυτού ειδικά του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας θα δράσει ανεξέλεγκτα το επόμενο διάστημα. Θα ακούσουμε για επικείμενες συμφωνίες στο εμπόριο και σε άλλους τομείς. Ήδη αναφέρθηκε σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Και θα μιλήσει και για άλλα παρόμοια, διότι προσπαθεί να μην ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα, που ο ίδιος δημιούργησε με αποτέλεσμα οι σχέσεις να φτάσουν στο ναδίρ.

  • Όμως, μην κάνετε λάθος στις εκτιμήσεις σας. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι θέλει τη βελτίωση με τους δικούς του όρους. Και αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί, διότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι Ντόναλντ Τραμπ.

Εννοώ ότι με όσα ακούσαμε από τους Αμερικανούς αξιωματούχους μέχρι τώρα, ο κ. Ερντογάν πρέπει να πράξει πολλά για να δικαιούται να ζητά. Επειδή κυκλοφορούν πολλά σενάρια, θα προσπαθήσω να εξηγήσω που βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή:

Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση σίγουρα επιθυμεί την επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί. Το είπα και το έγραψα ξανά και ξανά για να μην τρέφουμε αυταπάτες. Εάν ο Ερντογάν είχε συνετιστεί και έλεγε στους Αμερικανούς ότι θα συμμορφωθεί αυτοί θα του άνοιγαν διάπλατα την αγκαλιά τους. Και θα του συγχωρούσαν όλες τις αθλιότητες που διέπραξε εναντίον τους. Έτσι έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, ότι τούτη ειδικά η κυβέρνηση δεν θα «πουλήσει» την Ελλάδα επειδή «θα τα βρει» με την Τουρκία. Όπως μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τα νέα δεδομένα άλλαξαν τον τρόπο σκέψης στην Ουάσιγκτον. Άλλο η Ελλάδα, άλλο η Τουρκία.

Στα σημειώματα που κυκλοφορούν ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι ο πιστός σύμμαχος και η Τουρκία ο προβληματικός. Θα πάρει χρόνο να αλλάξει ο χαρακτηρισμός για την κατοχική δύναμη. Ίσως και να μην αλλάξει ποτέ. Και οι σχέσεις να οδηγηθούν στα τάρταρα. Ειλικρινά πιστεύω ότι όλα είναι ανοικτά. Οι σχέσεις κρέμονται από μία κλωστή.

Για να αλλάξουν προς το καλύτερο:

  • Η Τουρκία πρέπει στην πράξη να τερματίσει την αντιδυτική και αντισημιτική προπαγάνδα της, η οποία ξεπέρασε κάθε όριο,
  • Πρέπει να διώξει το ρωσικό σύστημα S-400, και
  • Πρέπει να τερματίσει την στρατιωτική σχέση με τη Μόσχα.

Αυτά για την αρχή. Το πιάτο είναι γεμάτο με προβλήματα. Δεν είναι μόνο αυτά τα ανοικτά ζητήματα. Η Τουρκία πρέπει να κάνει και άλλα πολλά. Όμως το πιο σημαντικό για εμάς και αυτό που αναμένεται να τονίσει ο κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν, όταν βρεθούν στις Βρυξέλλες, είναι ότι πρέπει να γίνει μία χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του ΝΑΤΟ. Ένα κράτος που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε αυτή τη συνάντηση θα ειπωθεί -από τον ίδιο τον Πρόεδρο- και η αμερικανική θέση ότι πρέπει να τερματιστούν όλες οι προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η θέση αυτή αφορά την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Ισράηλ. Η Τουρκία απειλεί και τις τέσσερις χώρες και δημιουργεί πολεμική ατμόσφαιρα εναντίον και των 4 χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, της αμερικανικής νέας θέσης, εννοώ αυτής για την ανατολική Μεσόγειο, ότι η Αμερική αποσύρθηκε από μία τουρκική άσκηση επειδή πληροφορήθηκε ότι θα λάβει μέρος και το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων. Εάν έχουν έτσι τα πράγματα, πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη…

Στην Άγκυρα βρίσκεται για συνομιλίες η Αμερικανίδα αναπληρωτής υπουργός Γουέντι Σέρμαν, η οποία θα προετοιμάσει τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν.

  • Πρόκειται για την πρώτη υψηλού επιπέδου επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία. Είχε ήδη την πρώτη επαφή με τον Σεντάτ Ονάλ, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Δεν γνωρίζουμε αν θα την συναντήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή ο ίδιος ο Ερντογάν. Θα είναι μεγάλη είδηση βεβαίως αν την δεχθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος διακρίνεται και από μισογυνισμό. Η κ. Σέρμαν δεν είναι Ούρσουλα πάντως. Και όρθια μπροστά στον καθισμένο Ερντογάν δεν θα βρεθεί ποτέ.

Η κ. Σέρμαν θα έχει διάφορες επαφές με Τούρκους αξιωματούχους για να προετοιμάσουν την ατζέντα της συνάντησης. Η Τουρκία δεν θέλει να συζητήσει καν την υπόθεση των S-400 και αυτό είναι μέγα πρόβλημα. Θεωρεί ότι έχει λυθεί και ότι δεν αποτελεί απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ψεύδεται…

Εάν επιμείνει, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το θέμα της συνάντησης μπορεί να μείνει να αιωρείται στον αέρα…

Ο κ. Μπάιντεν, πάντως, πρότεινε ο ίδιος την επαφή στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Δύο είναι οι επιλογές: Ή η Τουρκία θα επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο και θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, ή θα δούμε τη ρήξη για την οποία τόσο πολύ μιλούν οι Αμερικανοί αναλυτές.

Το έχουμε τονίσει ξανά: Η παρούσα ερμαφρόδιτη κατάσταση, με την Τουρκία να παραμένει στο ΝΑΤΟ αλλά την ίδια στιγμή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι αποδεκτή από το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με αφορμή μία ανακοίνωση: Μπας και άλλαξε η αμερικανική πολιτική για την περιοχή μας και δεν πήραμε είδηση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: