Ο Μπάιντεν “τα πήρε στο κρανίο” με την Αιθιοπία: Καταδικάζει τις «απαράδεκτες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ< Τζο Μπάιντεν μπροστά από το προεδρικό ελικόπτερο Marine One. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Τετάρτη τις «απαράδεκτες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας και αξίωσε να τεθεί άμεσα σε ισχύ κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας και την εμβάθυνση των περιφερειακών και των εθνικών ρηγμάτων σε πολλές περιοχές της Αιθιοπίας», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Οι μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στην Τιγκράι – ειδικά τα επεισόδια σεξουαλικής βίας – είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κηρύξουν και να εφαρμόσουν» άμεσα «κατάπαυση του πυρός».

Έξι μήνες και πλέον μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του ομοσπονδιακού στρατού που ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ υποσχόταν πως θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα, οι μάχες και οι φρικαλεότητες συνεχίζονται στην Τιγκράι, όπου ο κίνδυνος λιμού γίνεται ολοένα μεγαλύτερος τους τελευταίους μήνες.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για τις συλλήψεις εκατοντάδων εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην επαρχία.

Οι συλλήψεις, που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των ένοπλων δυνάμεων της γειτονικής Ερυθραίας, έγιναν στους πολυπλόκαμους καταυλισμούς εκτοπισμένων που έχουν δημιουργηθεί κοντά στην πόλη Σίρε, ανέφεραν προχθές Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Κέρας της Αφρικής, ο Τζέφρι Φέλτμαν, θα ταξιδέψει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την Κυριακή την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αξιωματούχους της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας που κατηγορούν ότι έριξαν λάδι στη φωτιά της ένοπλης σύρραξης στην Τιγκράι.

  • Αιθιοπία: Ξεπέρασαν τα 270.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 4.108 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 398 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 270.180.

Οι θάνατοι 15 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα στους 4.108 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 32.854· εξ αυτών, 459 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική της περιφέρεια και περί το 6% του συνόλου που έχουν καταμετρήσει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC). Η Αιθιοπία συγκαταλέγεται στις χώρες της ηπείρου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Ουάσινγκτον, United States – Αντίς Αμπέμπα, Ethiopia

Ο Ερντογάν κάνει το παν για συνάντηση με τον Μπάιντεν: Τον κατηγορεί όμως για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: