Ο Μπάιντεν ανοίγει νέο μέτωπο για τον Ερντογάν: Στρατηγική η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους

Ο πρόεδροςτων ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, Brett McGurk, που ανέλαβε τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και η υφυπουργός Άμυνας, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή Dana Stroul, έκαναν μία εμφάνιση-έκπληξη σε εκδήλωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ιρακινού Κουρδιστάν, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. McGurk, τον οποίο μισεί κυριολεκτικά ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον θεωρεί ως υπεύθυνο για τη στενή σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, δεν κρύβει ποτέ τα λόγια του. Ούτε τις συμπάθειές του.

  • Συνεργάστηκε με τους Κούρδους του YPG όταν είχε την ευθύνη του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους πρόδωσε, παραιτήθηκε εξευτελίζοντας τον φίλο του Ερντογάν.

Οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι. Όπως αναφέρουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, «ο καθένας κατέστησε σαφές ότι μιλούσαν στο όνομα των αφεντικών τους: Τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν».

Και οι δύο μετέφεραν το ίδιο μήνυμα μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης: Βλέπουμε, είπαν, τη σχέση μας με την περιοχή του Κουρδιστάν – τους ανθρώπους και την κυβέρνηση – ως “στρατηγική συνεργασία”.

Η εμφάνιση του συμβούλου του Μπάιντεν στο Κουρδιστάν ταράζει την Άγκυρα: Πρόβλημα η νέα ένταση με το Ιράκ

Η χρήση του συγκεκριμένου όρου, σημειώνεται στα ρεπορτάζ, ήταν σκόπιμη…

Όπως σημειώνεται, και οι δύο αξιωματούχοι διάβασαν από γραπτά κείμενα τις δηλώσεις τους. Και αυτό σημαίνει ότι το νέο μήνυμα της κυβέρνησης του σημερινού Προέδρου, είναι ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κούρδοι θα είναι και πάλι στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι.

Οι Αμερικανοί θεωρούν τη συνεργασία με τους Κούρδους μια στρατηγική σχέση που προάγει τα κουρδικά και τα αμερικανικά συμφέροντά. Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ισχυρό και σκληρό.

Όπως τονίστηκε, η συνεργασία δεν είναι τακτική, δεν είναι προσωρινή, ούτε μπορεί να αλλάξει, από τους «ακανόνιστους ανέμους» και λόγω των περιστάσεων. Αντίθετα, είναι στρατηγική, και μακροπρόθεσμη, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

  • Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι ισχυρές και έχουν ιδιαίτερη σημασία. Βασικά, η δημοκρατική κυβέρνηση της Αμερικής επιστρέφει εκεί που «τα άφησε» ο Μπάρακ Ομπάμα και στη συνέχεια τα κατέστρεψε ο Ντόναλντ Τραμπ για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα μέσω της ερμαφρόδιτης φιλίας με τον Ερντογάν.

Ο κ. Μπάιντεν είναι γνωστός για τις φιλοκουρδικές απόψεις του. Δεν γνωρίζουμε αν θα προσπαθήσει να τις επιβάλει ούτε αν θα αποφασίσει να επιστρέψει και στρατιωτικά η Αμερική στη βόρεια Συρία. Δηλαδή στις κουρδικές περιοχές όπου η κυβέρνηση του κ. Ομπάμα είχε επενδύσει στρατιωτικούς πόρους εγκαινιάζοντας τη στενή κυριαρχία με τους Κούρδους που έκανε έξω φρενών τον Ερντογάν.

Λόγω της παρουσίας του κ. McGurk στο NSC του Λευκού Οίκου, ο καθένας μπορεί, και δικαιούται, να υποθέσει ότι η επιστροφή των Αμερικανών στη βόρεια Συρία είναι δεδομένη. Έχει ισχυρές απόψεις, τις οποίες υποστήριξε και προεκλογικά. Παραμένει στη μαύρη λίστα της Τουρκίας, ως ένας εκ των μεγαλύτερων εχθρών της κατοχικής δύναμης, η οποία αναμένεται να αντιδράσει.

Ξεχνούν όμως οι Τούρκοι ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι επιλογή του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα. Ο Αμερικανός ηγέτης πιστεύει ότι οι Κούρδοι είναι πιστοί στρατηγικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι δηλώσεις του κ. McGurk και της κ. Dana Stroul είχαν εγκριθεί από τα αφεντικά τους και εκφράζουν τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ποιος είναι αυτός ο μεγαλόσχημος που απέκλεισε τον γερουσιαστή Μενέντεζ από τις εκδηλώσεις για το 1821;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: