Νέο κτύπημα εναντίον του Ερντογάν: Νομοσχέδιο για κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρετά την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι πριν προσφωνήσει την κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον. EPA, MELINA MARA, POOL




Μια ομάδα σημαντικών γερουσιαστών επανάφερε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο που αν ψηφιστεί θα επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας στην περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του επιδεινούμενου ρεκόρ της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γράφει η εφημεριδα The National.

Οι γερουσιαστές Edward Markey, Ron Wyden και Jeff Merkley ανακοίνωσαν την κίνηση τους στη Γερουσία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εναντίον της Τουρκίας. Η κατοχική δύναμη παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών.

Το νομοσχέδιο θα επικεντρωθεί σε «αξιωματούχους της Τουρκικής κυβέρνησης που θεωρούνται υπεύθυνοι για την κράτηση κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων, για τα πολιτικά κίνητρα που χρησιμοποιούνται για την κράτηση δημοσιογράφων, για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης μέσω των κοινωνικών μέσων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  • Το νομοσχέδιο που αποτελείται από 19 σελίδες κατηγορεί την Άγκυρα για κράτηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και για την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών υπό το πρόσχημα της διερεύνησης της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το 2018. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνέχισε τις κρατήσεις, φυλακίζοντας δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, η Τουρκία είχε αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή για τους δημοσιογράφους στον κόσμο, το 2020.

Το νομοσχέδιο καλεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να παρέχει βοήθεια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία που εργάζονται για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Καλεί την Άγκυρα να «λάβει μέτρα για να βελτιώσει σημαντικά το τρομακτικό κλίμα εναντίον των δημοσιογράφων» και «να σταματήσει τη συνεχιζόμενη καταστολή της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης ή της τροποποίησης νόμων που επιτρέπουν στην τουρκική κυβέρνηση να αποκλείσει έναν ιστότοπο ή να αφαιρέσει περιεχόμενο από τον ιστότοπο».

Το αμερικανικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει την αδιάκριτη κράτηση και δίωξη δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει διεθνών συμφωνιών.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν εφαρμοστούν, γράφουν στο σχέδιο νόμου οι γερουσιαστές, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Magnitsky) και τον νόμο που ονομάστηκε στη μνήμη του δολοφονημένου δημοσιογράφου Khashoggi.

Λέει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει στη συνέχεια να κατευθύνει βασικούς διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε δάνεια, επιχορηγήσεις, πολιτικές ή στρατηγικές και «να μην επιτρέψουν στην τουρκική κυβέρνηση να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της».

«Η ελεύθερη άδεια που είχε ο Πρόεδρος Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ να διαπράττει καταχρήσεις έχει λήξει επισήμως», δήλωσε ο κ. Markey.

  • Η Ράνα Αμπτάρ, αναλυτής στις ΗΠΑ που παρακολουθεί και ασχολείται με το Κογκρέσο, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί εκ νέου.

“Πρόκειται για δημοκρατικό νομοσχέδιο που δεν έφτασε στην Ολομέλεια επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν την πλειοψηφία το 2017 και το 2019. Αυτό έχει αλλάξει τώρα”, δήλωσε η κ. Abtar στην εφημερίδα The National.

Η κ. Abtar χαρακτήρισε το νομοσχέδιο σύμφωνο με τη γενική διάθεση των ΗΠΑ, υπό τον κ. Μπάιντεν, για την Τουρκία, η οποία δίνει έμφαση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

“Αυτό το νομοσχέδιο έχει όλα τα συστατικά για να λάβει διμερή υποστήριξη, αλλά η ηγεσία της Δημοκρατικής Γερουσίας πιθανότατα θα ακολουθήσει το προβάδισμα του Λευκού Οίκου για να το προχωρήσει”, δήλωσε η κ. Abtar.

Ο κ. Μπάιντεν εξόργισε τον κ. Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους οθωμανούς.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα The National

ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: 210501194033_turkey-human-rights-bill01

Διαβήματα των ΗΠΑ στην Τουρκία για την Κύπρο: Κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση δύο κρατών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: