Μεταφορά μεταναστών από το Καρά Τεπέ στη Μόρια: Ήταν μολυσμένο με υψηλά επίπεδα μόλυβδου

Αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε πρόσφυγες και μετανάστες στο camp του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ




Εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα EUObserver, (κείμενο Nikolaj Nielsen), έχει ως θέμα το κλείσιμο του τελευταίου από τα δύο πρότυπα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου και τη μεταφορά περίπου 1000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και άλλων ευπαθών ατόμων, στην προσωρινή εγκατάσταση της Μόριας.

«Η Μόρια δεν έχει συσταθεί, για να τους φιλοξενήσει», δήλωσε ο Raphael Shilhav, ειδικός σε θέματα πολιτικής της Oxfam International τη Δευτέρα. Δεν έχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στο Καρά Τεπέ ήταν ευάλωτοι, οπότε χρειάζονταν συγκεκριμένες συνθήκες υποδοχής», δήλωσε ο Shilhav. Παρόμοια σχόλια έγιναν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

«Είναι καταστροφικό να βλέπουμε την υγεία των ασθενών μας να χειροτερεύει επειδή αναγκάζονται να επιστρέψουν σε μη ασφαλή καταλύματα», δήλωσε ένας γιατρός των ΓΧΣ.

Η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην μεταφέρει τους ανθρώπους από την Καρά Τεπέ μέχρι να ολοκληρωθεί ένα νέο μόνιμο κέντρο αργότερα αυτό το έτος. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το κέντρο υποδοχής βρίσκεται σε μία ζώνη, τμήματα της οποίας είναι μολυσμένα με υψηλά επίπεδα μόλυβδου. 

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι Έλληνες τούς ενημέρωσαν ότι θα αποτρέψουν την περαιτέρω έκθεση σε μόλυβδο στην περιοχή. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, περίπου 50 ευρωβουλευτές σε επιστολή τους προς την Επιτροπή, ανέφεραν ότι δεν γίνονται αρκετά.

«Είναι γνωστό ότι οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι εκείνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν ζουν και παίζουν με χώμα και σκόνη μολυσμένη από μόλυβδο», ανέφεραν.

ΠΗΓΗ: EUObserverNikolaj Nielsen-  Greece closes humane camp for refugees, sends them to Moria

Εργατική Πρωτομαγιά σε δύο… δόσεις: Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ σήμερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: