Μετά τους Ρώσους νέοι “υποπτοι”: Εισαγγελείς διενεργούν έρευνα για την πιθανή ανάμιξη Ουκρανών στις εκλογές των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο Ρούντι Τζουλιάνι, δικηγόρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. EPA, JIM LO SCALZO




Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς διενεργούν έρευνα ποινικής φύσης για το εάν και κατά πόσον ουκρανοί πρώην και νυν αξιωματούχοι αναμίχθηκαν παράνομα στις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς στις ΗΠΑ.

Ερευνούν ιδίως εάν χρησιμοποίησαν τον προσωπικό δικηγόρο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, για να διασπείρουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί διαφθοράς σχετικά με τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα παραπάνω έγραψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Την έρευνα, η οποία άρχισε τους τελευταίους μήνες του Ρεπουμπλικάνου κ. Τραμπ στην προεδρία, χειρίζονται ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μπρούκλιν, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας. Είναι χωριστή από την έρευνα επίσης ποινικής φύσης για τις δοσοληψίες του κ. Τζουλιάνι στην Ουκρανία, πάντα σύμφωνα με τους Τάιμς.

Ένας από τους ουκρανούς αξιωματούχους στους οποίους επικεντρώνεται η έρευνα είναι ο Αντρέι Ντερκάτς, μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιβάλει στο παρελθόν δηλώσεις στον κ. Ντερκάτς, ερίζοντας ότι είναι «πράκτορας της Ρωσίας για πάνω από μια δεκαετία».

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος σύμφωνα με τους Τάιμς δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία στο πλαίσιο της έρευνας για την πιθανή ουκρανική ανάμιξη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τουλάχιστον ως αυτό το στάδιο, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει Ουκρανούς.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές κι ένας συνήγορος του κ. Τζουλιάνι δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι δοσοληψίες του Ρούντι Τζουλιάνι, του άλλοτε δημάρχου της Νέας Υόρκης, με ουκρανούς ολιγάρχες ενόσω εργαζόταν ως προσωπικός δικηγόρος του κ. Τραμπ απασχολούν άλλη έρευνα ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μανχάταν. Ομοσπονδιακοί πράκτορες έψαξαν το σπίτι του και το γραφείο του τον Απρίλιο και προχώρησαν στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών.

Ο κ. Τζουλιάνι αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και η υπεράσπισή του διατείνεται πως πρόκειται για υπόθεση με πολιτικά κίνητρα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Την πλήρη έκθεση για την προέλευση της Covid-19 σκέφτεται να δημοσιοποιήσει ο Μπάιντεν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: