Με τη δική του «Λόγχη» το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο βυθίζει στόχους και θυμίζει την ισχύ που διαθέτει (video, photos)

Από άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLSJOURNAL

Με τη «Λόγχη» ανά χείρας και σε κάθε πολεμικό πλοίο του στόλου, το ναυτικό αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στον Ελλαδικό νησιωτικό χώρο και πιο μακριά, απέναντι σε κάθε μορφή σύγχρονης απειλής.

Όπως και το περασμένο καλοκαίρι, το ναυτικό προχώρησε στην βύθιση ενός παροπλισμένου πλοίου που τοποθετήθηκε ως στόχος.

Πρόκειται για το ρυμουλκό «Περσέας» που δέχτηκε ομοβροντία ναυτικών πυρών, από τα πυροβόλα των φρεγατών, τις πυραυλακάτους, τις κανονιοφόρους.

Ο στόλος χάρις τις προσπάθειες που γίνονται στο ναυτικό παραμένει αξιόμαχος και το δείχνει όχι μόνο μέσα από τις ασκήσεις αλλά και με την μόνιμη παρουσία του στις Ελληνικές θάλασσες κι όχι μόνο.

Τον περασμένο Ιούνιο το Πολεμικό Ναυτικό είχε εντυπωσιάσει με την άσκηση που είχε κάνει στα νερά της Μεσογείου, πολύ μακριά από το συνηθισμένο ναυτικό πεδίο δράσης του Αιγαίου και το τέλος εκείνης της άσκησης ήταν με τον τορπιλισμό από υποβρύχιο τύπου 214 του παροπλισμένου πλοίου «Έβρος».

Λίγες εβδομάδες μετά τις επιχειρησιακές ασκήσεις ο στόλος τέθηκε σε γενικό συναγερμό και τα πολεμικά πλοία γέμισαν απ’ άκρη σ’ άκρη Αιγαίο και Μεσόγειο, απέναντι στην τουρκική πρόκληση που διήρκησε πέντε μήνες.

Η άσκηση «Λόγχη» είναι προπομπός της ετήσιας επιχειρησιακής εκπαίδευσης στο Πολεμικό Ναυτικό. Ακολουθεί η μεγάλη ετήσια άσκηση «Καταιγίδα» που το σύνολο του στόλου θα γεμίσει το Αρχιπέλαγος και στο οποίο θα εξεταστούν σύμφωνα με πληροφορίες και νέα πολυσύνθετα σενάρια, τα οποία βγήκαν ως συμπεράσματα από την πρόσφατη εμπειρία που έχει αποκομίσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα επικοινωνιακά τρικ της Άγκυρας

Αυτές τις ημέρες το ενδιαφέρον του ναυτικού Επιτελείου, σε επιχειρησιακό επίπεδο, εστιάζεται στην τουρκική άσκηση «θαλάσσιος λύκος» που έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι περιοχές που έχει δηλώσει για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, είναι οριοθετημένες κοντά στα τουρκικά παράλια και σε διεθνή ύδατα. Μόνον μια εκ των navtex για άσκηση με πυρά που έχει εκδώσει η Άγκυρα, προσεγγίζει περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο κι εκεί το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί κάθε κίνηση.

Όπως και με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι διαφήμιζαν ότι έβγαλαν πάνω από 100 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο, την ίδια επικοινωνιακή πρακτική ακολουθούν και με τον «Θαλάσσιο Λύκο».

Πάντως στη Mavi Vatan εκείνο που έχουν καταγράψει στο Πολεμικό Ναυτικό είναι η μικρή συμμετοχή μονάδων επιφανείας του τουρκικού στόλου που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα παχιά λόγια του τουρκικού υπουργείου άμυνας.
Ο περσινός «θαλάσσιος λύκος» είχε βρει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με εκατοντάδες κρούσματα κορωναϊού.

Τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου στη «Λόγχη»

Σημαντική παράμετρος στην άσκηση «Λόγχη» ήταν η πρώτη επίσημη ένταξη στα σενάρια ναυτικού πολέμου, των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, τα οποία πρόσφατα είχαν χρησιμοποιηθεί σε άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αυτή όμως είναι η άσκηση στην οποία εντάχθηκαν στις ομάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού και οι βατραχάνθρωποι συνεργάστηκαν με πλοία του στόλου κατά την εκτέλεση των ναυτικών ασκήσεων.

Όπως έχουν επισημάνει Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού τα MARK V που είναι τα πρώτα σκάφη με σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες που έχουν οι βατραχάνθρωποι, εκτός του τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, κάποια εξ αυτών ανήκουν στους λεγόμενους «κουρσάρους», τους ΟΥΚ που δεν σταματούν να οργώνουν το Αιγαίο όλο το χρόνο έχοντας σημαντικές αποστολές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ιδού το πρώτο Rafale «ντυμένο» στα γαλανόλευκα: Με τα διακριτικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: