Μας ενδιαφέρει: Τα βρώμικα κίνητρα του Πεκίνου για την εδραίωση δικαιωμάτων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Κινεζικά πολεμικά πλοία στη νότια θάλασσα της Κίνας, όπου προσβάλλει τα συμφέροντα των Φιλιππίνων. EPA, PCG, HANDOUT
Αναλύοντας τα βαθύτερα κίνητρα των κινεζικών διεκδικήσεων για την εκμετάλλευση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το άρθρο στην ιστοσελίδα The Diplomat (των Mark Crescenzi, Stephen Gent) προτάσσει ως βασικό κίνητρο την ανάγκη της Κίνας για τα σπάνια υποθαλάσσια ορυκτά μεταλλεύματα της περιοχής αυτής, απαραίτητα για τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της χώρας:

Την εδραίωσή της ως ηγέτιδα χώρα παραγωγής μπαταριών, για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών στον τομέα μεταφορών, καθώς και την επίτευξη του στόχου της να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κατασκευαστή προηγμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως ημιαγωγών, και συσκευών αεροναυπηγικής τεχνολογίας και ρομποτικής.

Όπως σημειώνεται, η παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων, τον  περασμένο Μάρτιο, στην περιοχή των ‘εννέα διακεκομμένων γραμμών’, εντός της οποίας η Κίνα διεκδικεί δικαιώματα (αιγιαλίτιδα ζώνη, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), θορύβησε τις Φιλιππίνες, οι οποίες έσπευσαν να επικαλεστούν απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία έχει απορρίψει τις κινεζικές διεκδικήσεις.

Ωστόσο, τονίζουν οι συντάκτες, η Κίνα συνεχίζει σιωπηρά την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε σύγκρουση, κάτι που επιβεβαιώνουν και Αμερικανοί αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για κίνδυνο πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπάρχει πιθανότητα πολέμου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η πρόσφατη δραστηριότητα της χώρας στην περιοχή έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, ενώ σταδιακά η Κίνα εδραιώνει την παρουσία και την επιρροή της σε μικρής έκτασης διαφιλονικούμενα τμήματα, τις ‘γκρίζες ζώνες’, μέσω της στρατηγικής της καθυστέρησης.

Αποκτώντας, δηλαδή, κάθε φορά, αργά και υπομονετικά, κυριαρχικά δικαιώματα, απορρίπτοντας τις νομικές αποφάσεις και αποφεύγοντας συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας.

ΠΗΓΗ: The Diplomat, Mark Crescenzi, Stephen Gent – China’s Deep-Sea Motivation for Claiming Sovereignty Over the South China Sea

Το Κάιρο απαιτεί από τον Ερντογάν να αναλάβει τις ευθύνες του: Έχουμε υποχρεώσεις έναντι άλλων χωρών…


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: