Μάχη για μία θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις από χιλιάδες νέους: Το bonus για τους ακρίτες, νέους ΕΠΟΠ

Ιδιαίτερη είναι η πρόβλεψη για τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, με την ηγεσία να εστιάζει στο πρόβλημα του προσωπικού που μεγαλώνει και απαιτείται η άμεση “ένεση” με νέο αίμα στις Ειδικές Δυνάμεις. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Ο εντυπωσιακός αριθμός των περίπου 35.000 υποψηφίων, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά τους για μια θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις δείχνει ότι ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών που εισηγήθηκε η στρατιωτική ηγεσία και ενέκρινε η κυβέρνηση, πετυχαίνει τους στόχους του, που δεν είναι άλλος από την επάνδρωση σε νέο, έμψυχο δυναμικό.

Παράλληλα βεβαίως ο εντυπωσιακός αριθμός των υποψηφίων για 1.600 θέσεις, αναδεικνύει και το μέγα ζήτημα της ανεργίας που ταλανίζει τους νέους ακόμη κι αν έχουν σημαντικά τυπικά προσόντα για να μπουν στην αγορά εργασίας.

Μέσα από την εξέταση των δικαιολογητικών που έχουν στείλει οι χιλιάδες υποψήφιοι, προκύπτει ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών ή τεχνολογικών πτυχίων (ΑΕΙ-ΤΕΙ) κι όλοι τους ομιλούν, πιστοποιημένα, τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.

Και κάπως έτσι η «μάχη» για μια θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις που δίνουν χιλιάδες νέες και νέοι που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψή τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες, οδεύει προς το τέλος και την επιλογή των προσώπων. Στον Στρατό Ξηράς έχουν υποβληθεί περίπου 19.500 αιτήσεις, στην Πολεμική Αεροπορία 14.000 και στο Πολεμικό Ναυτικό αγγίζουν τις 3000.

Σύμφωνα με Επιτελείς, εντός των επόμενων ημερών, στις αρχές Ιουνίου, τα Επιτελεία θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα φανεί ποιοι εκ των υποψηφίων περνούν στην επόμενη φάση, που είναι οι ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις.

Οι 1.600 θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους Επαγγελματίες Οπλίτες κατανέμονται, σε 100 άτομα στον Στρατό Ξηράς, 300 άτομα στο Πολεμικό Ναυτικό και 280 άτομα στην Πολεμική Αεροπορία.

Οι περισσότεροι στις Ειδικές Δυνάμεις

Σε ό,τι αφορά τον πολυπληθή Στρατό Ξηράς, ενδεικτικά όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, 200 νέοι Επαγγελματίες Οπλίτες θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που κατανέμεται στα όπλα του Στρατού.

Άλλωστε έχει φανεί όλο το τελευταίο διάστημα και με την σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ότι η ηγεσία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην στελέχωση αυτών των μονάδων, σε μια προσπάθεια που γίνεται ν’ αναβαθμιστούν και ν’ αλλάξουν σελίδα οι Ειδικές Δυνάμεις.

Βεβαίως όπως σημειώνουν Επιτελείς του Στρατού Ξηράς από τους 200 που θα βρεθούν αρχικά στο Μεγάλο Πεύκο για την εκπαίδευσή τους, οι περισσότεροι μετά το πέρας θα επανδρώσουν τις αμφίβιες μονάδες των νησιών, οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη σε «νέο αίμα» καθώς μέχρι στιγμής στηρίζονται στην ραχοκοκαλιά που δεν είναι άλλη από τους ΕΜΘ οι οποίοι έχουν αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία και πρέπει αυτή να μεταλαμπαδευτεί σ’ αυτούς που θα συνεχίσουν το έργο τους.

Στα άλλα όπλα ενδεικτικά οι πηγές αναφέρονται ότι στα τεθωρακισμένα θα επιλεγούν 130 νέοι Επαγγελματίες Οπλίτες, ισάριθμοι στο Πυροβολικό, 70 άτομα στο Μηχανικό, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο περιβάλλον είτε αυτό έχει να κάνει με τις ασύμμετρες απειλές (τα έργα που έκανε το Μηχανικό στον Έβρο σε μικρό χρονικό διάστημα και μεσούσης της μεταναστευτικής κρίσης) είτε με το κοινωνικό σύνολο. Πρόβλεψη υπάρχει και στον τομέα της νοσηλευτικής με 50 άτομα, ο οποίος έχει δώσει τα τελευταία χρόνια «εξετάσεις» δίπλα στην κοινωνία και την χρησιμότητα τους στην αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν, όπως η πανδημία του κορωναϊού.

Οι 800 νέοι Επαγγελματίες Οπλίτες για ένα 3μηνο θα περάσουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση στο στρατόπεδο του Αυλώνα κι αναλόγως των ειδικοτήτων που θα λάβουν ορισμένοι από αυτούς θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πριν την τελική μετάθεσή τους στην πρώτη τους μονάδα.

Bonus μορίων για την παραμεθόριο

Σε αυτή την προκήρυξη που ολοκληρώθηκε στις 23 Απριλίου και τώρα γίνεται η επεξεργασία των στοιχειών των υποψηφίων, για πρώτη φορά πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφώνησαν στην πριμοδότηση όλων εκείνων των νέων που παίρνουν μέρος στη διαδικασία και προέρχονται από την ακριτική Ελλάδα.

Όπως εξηγούν αξιόπιστες πηγές, όλοι εκείνοι που κατάγονται και διαμένουν στις ακριτικές περιοχές, στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέλουν να παραμείνουν στην εσχατιά της Ελλάδας και να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα έχουν επιπλέον μόρια που τους βοηθά στην διαδικασία επιλογής.

Αυτός είναι ένας τρόπος όπως επισημαίνεται, πρώτον οι νέοι αυτοί να παραμείνουν στην ακριτική Ελλάδα και δεύτερον να υπηρετούν εκεί ακριβώς που τους έχει ανάγκη ο Στρατός, σε περιοχές που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, αφού μεγάλωσαν εκεί.

Και επειδή οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών, μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, χωρίς να χαθεί χρόνος ξεκινά η προκήρυξη για τους 600 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Μάλιστα στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι με τη μοριοδότηση που αποφασίστηκε σε αυτό τον θεσμό, για τον επόμενο διαγωνισμό των ΕΟ-ΟΠ, ο θεσμός των ΟΒΑ δείχνει ότι ενδιαφέρει περισσότερο πλέον τους νέους που αναζητούν μια θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις είτε επειδή θέλουν να ενταχθούν σε αυτές είτε λόγω της ανεργίας και των αδικιών που έχουν βιώσει στην εξεύρεση εργασίας.

Πάντως οι 1600 Επαγγελματίες Οπλίτες, οι 600 ΟΒΑ και η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες είναι ένα βασικό στοιχείο που βοηθά της επάνδρωση των μονάδων ιδιαίτερα αυτών της παραμεθορίου και μάλιστα αγγίζει περίπου το 20%…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Οι Πολωνοί αγόρασαν 24 οπλισμένα τουρκικά drones: Από αυτά που είχε «παγώσει» ο Καναδάς λόγω Αρμενίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: