KKE: Κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Τρίτη 11 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Ο  τομεάρχης Εξωτερικών του KKE, Γιώργος Μαρίνος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε  την «ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και  εκτιμά ότι η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό μας και τα συμφέροντά του, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Αυτήν την πολιτική της εμπλοκής το κόμμα μας την καταδικάζει και την αντιπαλεύει».

«Αυτό το επικίνδυνο στοιχείο φαίνεται καθαρά από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Φαίνεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε νατοϊκές ασκήσεις και ιδιαίτερα στην άσκηση “Defender Europe” που συνιστά πρόβα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στη Ρωσία. Φαίνεται από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Patriot και τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μαρίνος επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα παζάρι μέσω των διερευνητικών και άλλων συνομιλιών, όπως είναι σε νατοϊκό επίπεδο και περισσότερο μέσα από τις εντάσεις και την προσπάθεια συμβιβασμού εκτιμούμε ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί έδαφος ενός κεντρικότερου συμβιβασμού για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος ενεργειακών ομίλων».

«Το κόμμα μας ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόκειται για προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάθετη διχοτόμηση που προβάλλει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων είναι μεγάλος», συμπλήρωσε.

«Στις εξελίξεις αυτές, το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δείξει τη δυναμή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί πολύμορφα για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστιστικές αποστολές στο εξωτερικό», κατέληξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΚΕ.

Τέλος ο κ.Μαρίνοςτόνισε ότι το ΚΚΕ “καταδικάζει τη σφαγή του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, όπως ζούμε αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας” και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες είναι εγκληματικές και έχουν μεγάλες ευθύνες οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που αναβαθμίζουν αυτά τα χρόνια τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Κράτος – ταραξίας η Τουρκία, λέει ο Λοβέρδος: Στο Κυπριακό δρα με λογική διχοτόμησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: