Και νέα τριήμερη ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας: Καλπάζει ο πληθωρισμός

File Photo: Kόσμος ψωνίζει σε υπαίθρια αγορά στην Κωνσταντινούπολη. EPA/ERDEM SAHIN




Συνεχίζει για τρίτη ημέρα αυτή την εβδομάδα η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, καθώς διατηρείται η ανησυχία πως η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ χαλαρή ώστε να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, η τουρκική λίρα διολίσθησε 1,1% στις 8,5981 λίρες ανά δολάριο, με την πτώση να οφείλεται και στις τουρκικές επιχειρήσεις που αγοράζουν δολάρια για να μπορέσουν να αποπληρώσουν μεγάλα χρέη σε ξένο νόμισμα, όπως ανέφεραν δύο παράγοντες της αγοράς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

  •  Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο στο 19% και κατά τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα, αναφέροντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει κορυφωθεί.

Tους τελευταίους τρεις μήνες, το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και έχει χάσει πάνω από το 13% της αξίας του, καταγράφοντας έτσι τις μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές.

  • Η υποτίμηση του νομίσματος, ωστόσο, απειλεί να εκτοξεύσει τις τιμές.

«Η λίρα βρίσκεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα», επισήμανε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg ο Xένρικ Γκάλμπεργκ, αναλυτής μακροοικονομικών στην Coex Partners.

«Πρόκειται για μια αντανάκλαση της νομισματική πολιτικής, η οποία δεν είναι αρκετά περιοριστική ώστε να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός της χώρας επιταχύνθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα στο 17,14% τον Απρίλιο, άνοδος που οφείλεται στο υψηλό κόστος ενέργειας.

  • Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα στον Ιούνιο να πληρώσουν περισσότερα από 6,9 δισ. δολ. σε δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα.

Η πτώση της τουρκικής λίρας έρχεται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών πιέσεων, με την Τουρκία να φέρεται πως πιέζει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να αμβλύνουν τη στάση τους απέναντι στη Λευκορωσία για την υπόθεση της «υποχρεωτικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη χώρα», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η τουρκική λίρα χθες σημείωνε πτώση 0,7% στις 8,5618 ανά δολάριο, ενώ στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης Borsa Instabul 100 υποχωρούσε περίπου 1%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων ανέβηκαν 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 18,55%. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, τα τελευταία τρία χρόνια η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας της, αφού ο Τούρκος πρόεδρος έχει καθαιρέσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες ενώ ως κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει καταστήσει τη χώρα πιο επιρρεπή σε κρίσεις.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πτώση παρατηρείται και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν πουλήσει 128 δισ. δολ. προκειμένου να σταθεροποιήσουν την τουρκική λίρα.

Εξάλλου, αν και υπήρχαν προσδοκίες πως η Τουρκία θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά φέτος καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 5%, κυριαρχεί αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία του τουρισμού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Και ενώ το κλίμα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο, ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε πρόσφατα σε μια επίθεση φιλίας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα του.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξασφάλισε πράσινο φως από τα 27 κράτη μέλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: