Και άλλη προσπάθεια της Τουρκίας να αναθερμάνει τις σχέσεις με το Ισραήλ: Πρόσκληση στον υπουργό Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινουπολη, τον Ιούλιο του 2017. EPA, SEDAT SUNA




Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Y-NET (aρθρογράφος ITAMAR EICHNER) αναφέρεται στην πρόσκληση που έλαβε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Dr. Yuval Steinitz από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Çavuşoğlu για να συμμετάσχει στο ετήσιο “Συνέδριο Διπλωματίας στην Αττάλεια” – με θέμα τις διεθνείς σχέσεις, υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Erdogan – την οποία σκέφτεται να αποδεχθεί.

Τίτλος: «Και άλλη προσπάθεια της Τουρκίας να αναθερμάνει τις σχέσεις με το Ισραήλ: Ο Steinitz προσκλήθηκε σε επίσημο συνέδριο»
Υπότιτλος: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσκάλεσε τον Υπουργό Ενέργειας να συμμετάσχει σε ετήσιο συνέδριο της τουρκικής κυβέρνησης στην Αττάλεια – υπό την αιγίδα του Erdogan. Οι προηγούμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των χωρών αντιμετωπίσθηκε με καχυποψία εκ μέρους του Ισραήλ, αλλά ο Steinitz σκέφτεται να δεχθεί την πρόσκληση»

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, σχολιάζει ότι μέχρι το 2018 ο Steinitz είχε μια ήπια άποψη όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο Y-Net, την ίδια χρονιά, είχε αναφέρει ότι “το Ισραήλ έχει οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και δεν είναι δυνατόν αυτές να διακοπούν, καθώς και οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις σχέσεις τους μαζί της, παρά τις σκληρές κατηγορίες του Erdogan. Αυτό έγινε μετά τις δηλώσεις του Erdogan κατά του Netanyahu, με τις οποίες τον χαρακτήριζε «ψυχρό δολοφόνο παιδιών Παλαιστινίων».

Ακολουθεί αναφορά στις νέες επαφές μεταξύ των δυο χωρών για εξομάλυνση των σχέσεων και συγκεκριμένα στον διορισμό της Ισραηλινής επιτετραμμένης, Irit Lilian, στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα.

Τουρκικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ καθυστερεί την ομαλοποίηση των σχέσεων και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας λόγω των ισραηλινών αιτιάσεων για υπόθαλψη μυστικών θυλάκων τρομοκρατίας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, την ύπαρξη των οποίων η Τουρκία αρνείται.

Την παύση δραστηριοποίησης της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος έχει θέσει ως ξεκάθαρη προϋπόθεση το Ισραήλ προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Y-NET (aρθρογράφος ITAMAR EICHNER)

Το Κάιρο απαιτεί από τον Ερντογάν να αναλάβει τις ευθύνες του: Έχουμε υποχρεώσεις έναντι άλλων χωρών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: