Γοργοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς, σταδιακό το άνοιγμα της Οικονομίας: Πως θα επανέλθουμε στην κανονικότητα

File Photo Κόσμος κάθεται σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ
Μήνας ορόσημο για την διαχείριση της πανδημίας στην χώρα αποτελεί ο Μάιος, καθώς ενώ εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, τρέχει παράλληλα ο σχεδιασμός για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί.

Την 1η δόση έχουν κάνει τουλάχιστον 2.191.460 πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που τους έχουν χορηγηθεί και οι δόσεις των εμβολίων.

Ποιοι παίρνουν σειρά

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς μετά την ανάπαυλα την Κυριακή του Πάσχα, από την Δευτέρα άρχισε και πάλι το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αναμένεται δε και η έναρξη της τρίτης φάσης της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν έως και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Μάιο και έως 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες:

Από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
Από την Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Lockdown: Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα για την χαλάρωση των μέτρων θα γίνει με τα σχολεία.

Από την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, με βασικό εργαλείο τα self-tests.
Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.
Την ίδια ημέρα θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό, ενώ την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.
Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες.

Ως ορόσημο κρίνεται η Δευτέρα του Πάσχα, καθώς μετά από «λουκέτο» έξι μηνών, η εστίαση επέστρεψε- με όρους, όρια και προϋποθέσεις.

Τα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι παρέμειναν κλειστές περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς δεν διαθέτουν σχετικούς χώρους είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανεκκίνηση τους.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

“Έκρηξη κρατήσεων” αναμένει για το καλοκαίρι ο επικεφαλής της TFI: Ελλάδα και Κύπρος στους κορυφαίους προορισμούς

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: