«Κανένα παιδί να μην αφήνεται στην τύχη»: Δίχτυ μαθησιακής ασφάλειας για όλους στη δημοτική εκπαίδευση στη Κύπρο

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για θέματα που αφορούν τη Δημοτική Εκπαίδευση, Λευκωσία 24 Μαΐου 2021. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Α. ΑΝΔΡΕΟΥ




Ο στόχος είναι να έχουμε ένα δίχτυ μαθησιακής ασφάλειας για ολόκληρο τον μαθητικό πληθυσμό, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι για θέματα που αφορούν στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στο διαγνωστικό πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται για τον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων των μαθητών, είπε ότι στόχος είναι «κανένα παιδί να μην αφήνεται στην τύχη. Και όχι απλώς να μετρούμε και να εκτιμούμε, όπως γινόταν πάντα από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τον λειτουργικό αναλφαβητισμό».

Ηλεκτρονική και ψηφιακή υποδομή

Σε εγρήγορση βρέθηκε το Υπουργείο Παιδείας για την προετοιμασία και την λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες ψηφιακής τεχνολογίας λόγω της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Προδρόμου υπογραμμίζοντας ότι φέτος για πρώτη φορά και στη Δημοτική Εκπαίδευση έγινε ηλεκτρονικά η επιβεβαίωση των εγγραφών. Αυτό, είπε, βοηθά γονείς, κηδεμόνες και σχολεία και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, αποφεύγοντας ένα μέρος της γραφειοκρατίας.

Συνεχίστηκε και φέτος, πρόσθεσε, η προσπάθεια των σχολείων να λειτουργήσουν ηλεκτρονικά, όπως και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ διένειμε πάνω από 2000 ταμπλέτες σε μαθητές δημοτικής που το είχαν ανάγκη. «Συνολικά, σε όλα τα σχολεία έχουμε καλύψει περίπου 12% του σχετικού πληθυσμού, ώστε να μην υπάρχουν παιδιά, τα οποία δεν θα παρακολουθούν τα μαθήματα λόγω της έλλειψης εξοπλισμού», πρόσθεσε.

  • Αυτές τις μέρες, συνέχισε, παραλήφθηκαν 3755 συσκευές ΗΥ, φορητοί ΗΥ και mini pc’s, που διανέμονται στα σχολεία. Στη Δημοτική Εκπαίδευση φθάνουν 1320 ΗΥ και mini pc’s, όπως πρόσθεσε.

Ο ΥΠΠΑΝ σημείωσε ότι η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα ενθάρρυνσης χρήσης των ΗΥ με την επιδότηση για την αγορά ΗΥ, υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό των 2500 που είχε ορισθεί για φέτος, κι έτσι θα επεκταθεί και την επόμενη χρονιά.

Από την αρχή της χρονιάς, δήλωσε, έχουν αναβαθμιστεί οι εγκαταστάσεις σύνδεσης όλων των σχολείων με το διαδίκτυο σε συνεργασία με την ΑΤΗΚ. Με γοργούς ρυθμούς, είπε, έχει αναβαθμιστεί η ταχύτητα δικτύων στα σχολεία που είναι τώρα έτοιμα ανά πάσα στιγμή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Το Υπουργείο επιδότησε την ίδια ώρα τη διαδικτυακή σύνδεση 700 νοικοκυριών – μιλάμε για την Δημοτική Εκπαίδευση – ώστε και τα παιδιά από το σπίτι να μπορούν να συνδεθούν με το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Από τον Μάρτιο πέρυσι που ξεκίνησε η πανδημία, υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 συνδρομητές στο πρόγραμμα Office 365 που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και στη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχουν 50.000 μαθητές και μαθήτριες με κωδικούς πρόσβασης και μπορούν να συμμετάσχουν ανά πάσα στιγμή στα ψηφιακά προγράμματα του Υπουργείου, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Φέτος εφαρμόστηκε, συνέχισε, και η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά 2021 – 2022 ο ΥΠΠΑΝ είπε ότι προχωράνε στην αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων. «Η ψηφιακή τεχνολογία στο σχολείο δεν είναι μόνο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

»Αρα λοιπόν, έχοντας βγάλει συμπεράσματα από αυτή την πρώτη εμπειρία, θα αναπροσαρμόσουμε τα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη εξοικείωση των παιδιών με την ψηφιακή τεχνολογία, τον κόσμο του διαδικτύου».

Ανακοίνωσε ότι είναι στη διαδικασία εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση. Όταν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε, αυτό το μεγάλο σχέδιο στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση θα φέρουν μια καινούργια εποχή στη διαχείριση των σχολείων και τη σχέση γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο και τη διαρκή ενημέρωσή τους για την πορεία της εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης στο οποίο θα αναφερθούν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου, μεταξύ των 6.000 ψηφιακών αιθουσών διδασκαλίας που θα υλοποιηθούν, έχουν 2400 ψηφιακές τάξεις στα δημοτικά σχολεία.

Με τη νέα χρονιά, είπε, θα έχουν σύνδεση 8.000 νέων μαθητών και μαθητριών με το ψηφιακό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ και το Office 365.

Διαγνωστικό πρόγραμμα

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε επίσης ότι από φέτος θα εφαρμοστεί στην προδημοτική αλλά και στα δημοτικά σχολεία ένα διαγνωστικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό κενών και ελλείψεων. Οι απόψεις και συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, είπε, είναι ότι η διάγνωση πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμη ηλικία.

Αναπτύσσεται από τώρα μια διαγνωστική εξέταση σε 8.000 μαθητές και μαθήτριες της προδημοτικής και πιλοτικά εφαρμόζουν τα πιλοτικά εργαλεία σε περίπου 15.000 παιδιά των σε 80 περίπου δημοτικά σε όλη την Κύπρο. Με στόχο, από τον Σεπτέμβριο να συμπληρωθεί και να καλύψει ολόκληρο τον μαθητικό πληθυσμό και να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά εργαλεία, στις πρώτες τρεις τάξεις του δημοτικού τουλάχιστον, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

«Ο σκοπός είναι η έγκαιρη διάγνωση αδυναμιών ή ελλείψεων, να ενισχύουμε τον αλφαβητισμό στις πρώιμες ηλικίες και εφαρμόζοντας ανάλογα προγράμματα, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δίδεται η ενίσχυση», τόνισε.

Υποδομές

Για τις υποδομές στα σχολεία, ο ΥΠΠΑΝ είπε ότι το Υπουργείο έχει σε εξέλιξη έναν κτιριολογικό σχεδιασμό αξίας πέραν των 100 εκ ευρώ. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του το πρωί στο “ιστορικό Α δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς, που λειτουργεί από το 1898, είπε ότι «είναι ένα πραγματικό κόσμημα», αφού έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και συνδυάζει τον ιστορικό χαρακτήρα με την πολύ σύγχρονη επέκταση.

Και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, όπου επίσης πήγε σήμερα το πρωί, ο Υπουργός είπε ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες αντισεισμικής αναβάθμισης και συντήρησης. Και στα δύο αυτά σχολεία στην Αγλαντζιά, πρόσθεσε, διεξάγονται έργα πέραν των 4 εκ ευρώ ενώ και στο γυμνάσιο Αγλαντζιάς είναι σε εξέλιξη έργα 0,5 εκ. ευρώ.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια του πρωινού σήμερα και τα δημοτικά σχολεία Α και Β στο Καϊμακλί όπου διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει επαρκής αριθμός ΗΥ, 11, και ολοκληρώθηκε το έργο του στέγαστρου, στον πρώην γήπεδο.

Η προσπάθεια συνεχίζεται και δίδουμε έμφαση στην υποδομή των σχολείων, κτιριολογική και ψηφιακή, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, αλλά και στα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα με τις διαδικασίες διάγνωσης σε μόνιμη βάση, με διαγνωστικά τεστ στην προδημοτική και δημοτικά για να εντοπιστούν οι ανάγκες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Απεβίωσε στην Κύπρο 39χρονη Βρετανίδα από θρόμβωση: Ερευνάται ο συσχετισμός με τον εμβολιασμό της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: