Υπάρχει μέλλον μετά την συντριβή της πολιτικής της μιζέριας; Ακόμα και το χαλούμι χάρισαν αυτοί…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην άτυπη σύνοδο Αρχηγών κρατών στην Πορτογαλία. Φωτογραφία ΡΙΑΝΑ Μ. μέσω ΚΥΠΕ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Οι εξωφρενικές απαιτήσεις της Τουρκίας στην Πενταμερή ξεγύμνωσαν την πολιτική της μιζέριας της Λευκωσίας, που επικρατεί από το 2008 μέχρι σήμερα, με δύο προβεβλημένους εκφραστές της.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ) ως Υπουργός Εξωτερικών απέρριπτε να τεθούν στις διαπραγματεύσεις προτάσεις που δεν θα αποδεχόταν η Τουρκία, όπως ο ίδιος δήλωνε.

Τις προάλλες, τόνιζε ότι «στην Πενταμερή θα διαπιστωθεί η πολιτική βούληση κάθε πλευράς»… Κάθε πλευράς και όχι της Τουρκίας!

  • Στην ίδια γραμμή ο Τουμάζος Τσιελεπής (επικεφαλής ΑΚΕΛ για το Κυπριακό), αντί να στιγματίζει την Τουρκία για περιφρόνηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεών της ζητώντας τώρα «συνεταιρισμό δύο κρατών», κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν ενήργησε έγκαιρα να «γωνιάσει» την Τουρκία.
  • Κι όπως εξηγεί, δύο επιλογές υπάρχουν: είτε ο δρόμος που ο ίδιος μας προτείνει (κι άλλες υποχωρήσεις), είτε η στρατιωτική επιλογή.

Είναι φανερό πως λόγω της άρνησή τους να αναγνωρίσουν την συντριβή της πολιτικής τους, υποχρεώνονται να … «επενδύουν» σε συνεργασία με το ισλαμοφασιστικό τουρκικό καθεστώς και τον εγκάθετό του στα κατεχόμενα, στους οποίους θα πρέπει να δώσουμε κι άλλα για να … «γωνιάσουμε» την Τουρκία!

Η επικρατούσα πολιτική του κατευνασμού της ΕΕ προς την Τουρκία γίνεται με συναίνεση Λευκωσίας και Αθήνας, που συμφώνησαν να παγώσει κάθε σχέδιο για κυρώσεις. Ωστόσο, την πολιτική της μιζέριας απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, η οποία αναζητά αντικατοχική πολιτική. Ιδού μερικά στοιχεία της πολιτικής τής μιζέριας:

α) Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υπάρχει καταγγελία (που υπέβαλα από το 2014) εναντίον Τούρκων αξιωματούχων για την διάπραξη του εγκλήματος παράνομου εποικισμού της Κύπρου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, που εκπροσωπεί τον λαό θύμα του εγκλήματος, δεν συμμετέχει! Προφανώς, προτιμά να χαθεί η υπόθεση, παρά να χαλάσει η πολιτική της … μιζέριας.

β) Οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους συνωμοτούν κατά του συντάγματος και προσβλέπουν στην απόσχισή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Ισπανία, οι διοργανωτές αποσχιστικού κινήματος διώκονται ποινικά και φυλακίζονται.

γ) Η ΕΕ εκδίδει χάρτες με την ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας να εφάπτεται (Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2020), ενώ τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη αποφεύγουν ρύθμιση της ΑΟΖ.

  • δ) Ο πρώτος επικεφαλής κράτους, που χαρακτήρισε τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα ως «Τουρκοκύπριο ηγέτη», είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου.

ε) Με αφορμή το χαλλούμι, υπήρχε δυνατότητα να ισχύσει η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το επιτρεπόμενο εμπόριο από τα κατεχόμενα, στέλλοντας σαφές πολιτικό μήνυμα για κοινό κράτος εντός της ΕΕ και διαχωρισμού των Τουρκοκυπρίων από την εγκάθετη ηγεσία τους.

Ωστόσο, ο αρμόδιος Υπουργός προσαρμόστηκε περισσότερο στις απαιτήσεις της εγκάθετης «τουρκοκυπριακής ηγεσίας», αντί στην ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Συνοπτικά, είναι ευτύχημα που ακόμη υπάρχουμε και, εφόσον πολιτικοί αρχηγοί πιστεύουν ότι θα συνετίσουμε το ισλαμοφασιστικό θηρίο με… «δώρα/κίνητρα», η ελπίδα εναποτίθεται στους πολίτες που αναζητούν μια ορθολογική αντικατοχική πολιτική.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι μαντηλοφορούσες μανάδες στην Οδό του Μαρτυρίου: Οι ηρωίδες γυναίκες της Κύπρου


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: