Είναι οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ η «σανίδα σωτηρίας» του Ερντογάν; Έχει σχέση με τα επεισόδια; Να μην το αποκλείσουμε…

Το Ισραήλ απάντησε με όλα τα μέσα στις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Το στιγμιότυπο είναι από τα σύνορα με τη Γάζα. EPA, ABIR SULTAN




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που καταρρέει υπό το βάρος της καταθλιπτικής οικονομίας της χώρας του, άδραξε την ευκαιρία που του πρόσφερε η οργανωμένη (;) σύγκρουση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ.

Μία σύγκρουση που ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα από το εξωτερικό, καθώς πηγές του Εβραϊκού Κράτους υποψιάζονται πως πίσω από τα αιματηρά επεισόδια θα μπορούσαν να βρίσκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες δρουν στην Ιερουσαλήμ και οι αρχές της χώρας το γνωρίζουν. Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν και απελάσεις Τούρκων υπηκόων, που κατηγορήθηκαν για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, και για κατασκοπεία εις βάρος του Ισραήλ.

Από τα επεισόδια πέθαναν άνθρωποι και από τις δύο πλευρές και πρέπει να δει κανείς αυτή τη νέα σύγκρουση με ψύχραιμο τρόπο. Διότι ναι μεν όλα ξεκινούν από την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, αλλά είναι και ένα τεράστιο πρόβλημα που άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών. Π.χ. της Τουρκίας, του Κατάρ και του Ιράν. Αυτές οι τρεις χώρες στοχεύουν να διαλύσουν το Εβραϊκό Κράτος, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ.

  • Την ίδια στιγμή, αυτή η σύγκρουση μπορεί να τινάξει στον αέρα τις νέες σχέσεις και συμμαχίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλες χωρες, μπορεί να ανατρέψει την πορεία σύναψης σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και να αναγκάσει την Αίγυπτο να ξανασκεφθεί μερικά κοινά έργα με το Ισραήλ που αφορούν την ενέργεια και όχι μόνο αυτή.

Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτοί που πιθανότατα σχεδίασαν αυτή τη νέα σύγκρουση, θα καταλήξουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και θα προκαλέσουν αναταραχή μέσα στο Ισραήλ και θα του ανατρέψουν τα σχέδια για συμφιλίωση με τους Άραβες. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς αυτό που στη διεθνή διπλωματία χαρακτηρίζουν “timing”. Θεωρητικά (και ίσως όχι μόνο) το Ισραήλ είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία, αν και το «βαθύ κράτος» δρα και αντιδρά άμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο έλεγχος του κράτους είναι απόλυτος.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι η παλαιστινιακή υπόθεση μπορεί να αναγεννήσει τον Ερντογάν, σε μία εποχή κατά την οποία είχε απομονωθεί. Και επειδή η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πρωτίστως ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα -και καλώς πράττει- ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να επενδύσει σε μία πιθανή κρίση της Ουάσιγκτον με την Ιερουσαλήμ.

Αν και ο ίδιος κάνει τα ίδια και χειρότερα στους αντιπάλους του. Και σίγουρα οι Αμερικανοί δεν θα ταχθούν με την Τουρκία, και απέναντι στο Ισραήλ. Αυτό δεν θα συμβεί ΠΟΤΕ. Το Ισραήλ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη την περιοχή.

Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του έχουν ξεσαλώσει τις τελευταίες ώρες, και στην αντι-ισραηλινή τους υστερία θυμήθηκαν και τη …Δημοκρατία. Πρέπει κανείς να μελετά όλες τις κινήσεις τους. Αλλά εδώ αξίζει να θυμίσουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας δικτάτορας. Που βεβαίως δεν δικαιούται και δεν μπορεί να δίνει μαθήματα Δημοκρατίας σε κανένα.

Αναφορικά, λοιπόν, με συνεχιζόμενα επεισόδια και την όλο και περισσότερο κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, ας διαβάσουμε μερικές από τις αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων:

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν ξεπέρασε όλους:

– «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές / εποίκους να εισέλθουν στο Ιερό Τέμενος. Το Ισραήλ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για οποιαδήποτε βία. Ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει για να σταματήσει αυτήν την ατελείωτη ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον άοπλων πολιτών στη χώρα τους».

Στην συνέχεια ανάρτησε στο Twitter το εξής μήνυμα:

– «Ισραήλ: δημοκρατία ή κατοχή;», συνοδεύεται από βίντεο διάρκειας 1’ 30’’με δηλώσεις του Ι. Kalin.

– «Πρέπει να ενωθούμε», σημειώνει, «ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα και κατοχή ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή χώρας», συνοδεύεται από βίντεο διάρκειας 1’ 35’’με δηλώσεις του Kalin

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, γνωστός φανατικός ισλαμιστής, Fahrettin Altun, δεν έχασε την ευκαιρία:

Σε ανάρτηση στον επίσημο δικτυακό τόπο της Προεδρίας της Τουρκίας με τίτλο «Ο Πρόεδρός μας κατάφερε να φέρει το κράτος τρόμου του Ισραήλ στην προσοχή διεθνών οργανισμών, ιδίως των Hνωμένων Eθνών και των κρατών του κόσμου» αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρός μας Recep Tayyip Erdoğan ήταν πάντα δίπλα στους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας στον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης. Κατάφερε να φέρει το κράτος τρόμου του Ισραήλ στην προσοχή όλων των διεθνών οργανισμών, ιδίως των ΗΕ και των κρατών του κόσμου. Διεξάγοντας με αποφασιστικότητα αγώνα σε κάθε πλατφόρμα για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, ο Πρόεδρός μας συνεχίζει να υπερασπίζεται μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη και τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κλιμάκωσε τις τρομοκρατικές του ενέργειες και τις προσπάθειες κατοχής».

Έκανε, επίσης, την ακόλουθη δήλωση:

«Η Τουρκία [‘Türkiye’, στο κείμενο] καλεί όλους τους διεθνείς φορείς να αναλάβουν την ευθύνη και όλα τα κράτη του κόσμου να πάρουν θέση ενάντια στο ισραηλινό κράτος τρομοκρατίας,  προκειμένου να σταματήσουν άμεσα οι σφαγές που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ μπροστά στα μάτια του κόσμου. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας εωσότου αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα στη δική τους γη. Δεν θα είμαστε πλέον θεατές καθώς ο κόσμος κωφεύει ενώπιον αυτής της τυραννίας. Δεν θα αφήσουμε την Παλαιστίνη να καταληφθεί λίγο-λίγο».

Σε άλλη ανάρτηση αναφέρει: ‘Ήρθε η ώρα να πούμε ‘τέλος’ στις αποτρόπαιες και σκληρές επιθέσεις του Ισραήλ». Σε μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter σημειώνει πως:

 «Στον ισλαμικό κόσμο λέμε: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τις αποτρόπαιες και σκληρές επιθέσεις του Ισραήλ! Στην ανθρωπότητα λέμε: ‘Ήρθε η ώρα να βάλουμε στη θέση του αυτό το κράτος του απαρτχάιντ!’. Αυτή είναι η ιστορική και ανθρώπινη ευθύνη μας. Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε αυτήν την καταπιεστική τάξη ακόμα κι αν μείνουμε όλοι μόνοι μας! Μέχρι σήμερα, η Τουρκία [‘Türkiye’ στο κείμενο] έχει πολεμήσει σκληρά ενάντια σε αυτήν την καταπιεστική τάξη υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Recep Tayyip Erdoğan. Αυτός είναι ένας έντιμος και αξιοπρεπής αγώνας. Είναι ένας αγώνας ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος. Ζήτω η κόλαση για τους τυράννους!».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, σημείωσε τα εξής, εκμεταλλευόμενος τις συγκρούσεις για να βάλει στη γωνία τη Σαουδική Αραβία:

– «Η βία του Ισραήλ στο Τέμενος Al-Aqsa εναντίον αθώων ανθρώπων δεν έχει τέλος. Όσοι δεν καταφέρονται εναντίον αυτής της θηριωδίας δεν πρέπει να μιλούν για Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή των Παλαιστινίων αδελφών μας και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους!».

– «Στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις και σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, ειδικά τις επιθέσεις στο Τέμενος Al-Aqsa και τη καταπίεση κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ο Εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, ΑΚΡ ο Ömer Çelik, χαρακτήρισε συλλήβδην «δολοφόνους» όσους δεν ακολουθούν την τουρκική γραμμή.

– «Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά με τα πολεμικά αεροπλάνα του. Κάποιοι το αποκαλούν ως ‘Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του’. Όποιος αποκαλεί αυτή τη σκληρή επιθετικότητα ως ‘το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του’ είναι συνεργάτης δολοφόνων παιδιών».

– «Μέχρι τώρα, έχουμε δει ότι πίσω από κάθε δράση, σχόλιο και είδηση που αποκαλείται ως ‘το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του’ βρίσκεται η επιθετικότητα σκληρών και φανατικών ανθρώπων όπως ο Νετανιάχου».

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες πως παίζει η Τουρκία το παιγνίδι εναντίον του Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι κλώνοι του, έσυραν στην αντι-ισραηλινή υστερία και την αντιπολίτευση, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το θέμα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δολοφόνους ανεβάζουν τους Ισραηλινούς και δολοφόνους τους κατεβάζουν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, δήλωσε:

«Είναι μια σφαγή από το Ισραήλ. Απευθύνω ανοιχτή κλήση στον Erdoğan. Ξεκινήστε αμέσως πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν τον ΟΗΕ να είναι πιο αποτελεσματικός!»

Τοποθετήθηκε και η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σε κοινή διακήρυξη, τα πέντε πολιτικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στο Τέμενος Al-Aqsa. Αναφέρονται τα εξής:

«Ως τουρκικό κοινοβούλιο, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε πάντα να αντιδρούμε στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ που έχουν ως στόχο τη ‘διάβρωση’ του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και του Haram al-Sharif (Όρος του Ναού), και στις προσπάθειες [του Ισραήλ] να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», καθώς και ότι «Δηλώνουμε σθεναρά ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την παλαιστινιακή υπόθεση και [να υποστηρίζουμε] τον αγώνα του αδελφικού παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».

Καταγράφουμε ενδεικτικά τους τίτλους μερικών εφημερίδων:

Hürriyet [σελ.1 και 9] τίτλος: «Σφαγή παιδιών από το Ισραήλ»

Sabah [σελ.1 και 10] τίτλος: «Μεγάλη αντίσταση στην ισραηλινή καταπίεση»

Türkiye [σελ.1 και 6] τίτλος: «Βόμβα από το Ισραήλ στους αθώους πολίτες»

Milliyet [σελ.1 και 13] τίτλος: «Το Ισραήλ αυξάνει τη δόση βίας- Βαρβαρότητα»

Milliyet [σελ.1 και 12] τίτλος: «Αυτό αποκαλείται τρομοκρατία»

Posta [σελ.1 και 10] τίτλος: «Σφαγή»

Yeni Şafak [σελ. 1 και 8-9] τίτλος: «Η Παλαιστίνη υπερασπίζεται το al-Aqsa, εμείς πού είμαστε;»

Akşam [σελ. 1 και 15] τίτλος: «Ρουκέτα στη Γάζα: 9 παιδιά και 20 μάρτυρες»

Yeni Akit [σελ.1 και 6] τίτλος: «Σώσε μας Erdoğan»

Karar [σελ. 1 και 6] τίτλος: «Πρέπει να απολογηθούν για τη βία»
Milat [σελ.1 και 6] τίτλος: «Πού είναι η τιμή σας;»

Yeni Çağ [σελ.1 και 6] τίτλος: «Το Ισραήλ σκότωσε 20 πολίτες, 9 εξ αυτών ήταν παιδιά»

– Yeni Birlik [σελ.1 και 8] τίτλος: «Θα προστατεύσουμε το δέος της Ιερουσαλήμ»

-Cumhuriyet [σελ. 1 και 7] τίτλος: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ»

Milli [σελ.1 και 6] τίτλος: «Αντοχή με καρδιά και αίμα».

Όλα τα παραπάνω μας προβληματίζουν και μας γεμίζουν με υποψίες. Η Τουρκία πρέπει να έχει σχέση με αυτές τις απαράδεκτες σκηνές ασύλληπτης βίας και από τις δύο πλευρές. Δυστυχώς ο Ταγίπ Ερντοάν χρησιμοποιεί τους αδικημένους Παλαιστίνιους για πολιτικούς λόγους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ο οποίος δεν δίνει μία δεκάρα για τα αθώα θύματα.

Όμως, η λήξη αυτής της ιστορίας -όπως και αν τελειώσει, αν τελειώσει σύντομα- θα δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στην περιοχή μας. Το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την κατοχική Τουρκία και θα πρέπει να απαντήσει και να αμυνθεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα του Μπάιντεν με τον Ερντογάν θα γίνει στις Βρυξέλλες: Ρήξη ή συνεννόηση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: