Είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους η μόνη βιώσιμη επιλογή; Το σκέφτονται πολλοί πια…

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο υπέρ των Παλαιστινίων. EPA, ANDY RAIN




Σχόλιο στην εφημερίδα Les Echos, (του Jacques HubertRodier) αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο του οποίου ο συντάκτης επισημαίνει ότι ο πόλεμος που διεξάγουν Ισραήλ και Χαμάς φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το παλαιστινιακό, καθώς η όποια προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους προσκρούει σε αδιαπέραστο τείχος.

“Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος” είχε δηλώσει ο George W. Bush το 2003. Πάνω από δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αυτός ο στόχος, που τέθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο που υπερασπίστηκε, τουλάχιστον στα λόγια, τη συνύπαρξη δύο κρατών, είναι μόνο μια μακρινή ανάμνηση, καθώς Χαμάς και Ισραήλ ξανάρχισαν με σφοδρότητα τις εχθροπραξίες.

Η έξοδος από την κρίση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς αυτή η νέα ανάφλεξη της βίας έρχεται σε μια στιγμή όπου υπάρχει πολιτικό κενό τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά. Από την έναρξη του νέου κύκλου βίας, η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι σχεδόν απούσα, με τη φωνή του προέδρου της Mahmoud Abbas να είναι ανύπαρκτη, καθώς δεν έχουν γίνει εκλογές εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Η Χαμάς δε θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής και το σχίσμα μεταξύ Φατάχ και Χαμάς είναι δύσκολο να αμβλυνθεί.

Αλλά και το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής. Μετά από τέσσερις συνεχόμενες εκλογές σε δύο χρόνια, καμία πλειοψηφία ή συνασπισμός κυβέρνησης δεν προέκυψε από τις κάλπες. Ο Benyamin Netanyahou, πρωθυπουργός για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, παρά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη.

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι αυτό το πολιτικό κενό και στις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με τον –σχεδόν- απόντα οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών δεν προοιωνίζει κάτι καλό για τις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η υπόσχεση για το παλαιστινιακό κράτος παραμένει εν αναμονή ύστερα από σχεδόν 75 χρόνια.

Αν και η δημιουργία του παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση, ο αποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη μείωσε περαιτέρω αυτήν την πιθανότητα. Πολύ δε περισσότερο, καθώς ο Benyamin Netanyahou δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιό του να προσαρτήσει ένα μεγαλύτερο τμήμα αυτής της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Jacques HubertRodier – IsraëlPalestine ou limpossible deuxième Etat

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omegatv: Μπάιντεν και αλ Σίσι… έσβησαν τον Ερντογάν και «επέβαλλαν» την εκεχειρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: