Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή

Δυο κοριτσάκια κάθονται σε ένα πύραυλο ο οποίος δεν εξερράγη, στην Γάζα. EPA, MOHAMMED SABER




Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

  • Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες θα αναλάβουν την επιτήρηση της εκεχειρίας

Η Αίγυπτος θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε απόψε μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος ήταν εκείνη που διαπραγματεύτηκε την «ταυτόχρονη και αμοιβαία» εκεχειρία.

  • “Έτοιμος” να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή δηλώνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα στη Γροιλανδία μια περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο χρειάστηκε να ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αν βρεθεί «η σωστή στιγμή».

Από την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβη στη Δανία, κατόπιν στην Ισλανδία –όπου συναντήθηκε επισήμως για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ– και τέλος στη Γροιλανδία. Σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου όμως αναγκαζόταν να ξεκινά με δηλώσεις για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Από το ξενοδοχείο ή το αεροπλάνο του έκανε συνεχώς εκκλήσεις στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες, αλλά και στις αραβικές χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Σήμερα το απόγευμα, από το Κανγκερλουσούακ της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε ξανά ότι ενώ πετούσε μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γκάμπι Ασκενάζι, για να του επαναλάβει το μήνυμα της Ουάσινγκτον: «αναμένουμε μια αποκλιμάκωση, ενόψει της κατάπαυσης του πυρός».

Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας ήρθε την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου. «Είδα τις πληροφορίες» αλλά «δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω», είπε στους δημοσιογράφους, υποσχόμενος ότι θα ξανατηλεφωνήσει στον Ασκενάζι στο ταξίδι της επιστροφής του στις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πρόσθεσε, σ’ αυτήν την περιοδεία του, και έναν σταθμό στη Μέση Ανατολή, ο Μπλίνκεν απάντησε: «Είμαι έτοιμος να πάω ανά πάσα στιγμή στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη βία και να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ισραηλινών, όπως και των Παλαιστίνιων. Και αν υπάρχει η σωστή στιγμή για αυτό, ασφαλώς θα το κάνω».

Δεν αγοράζουμε τη Γροιλανδία

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αγοράσουν τη Γροιλανδία, όπως είχε προτείνει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο.

Καθισμένος δίπλα στον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, τον υπουργό Εξωτερικών Πέλε Μπρόμπεργκ και τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, ο Μπλίνκεν είπε, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, ότι είναι «σωστή» η πληροφορία του ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράσουν το παγωμένο νησί.

  • Η Βρετανία καλεί τα μέρη να κάνουν «διαρκή» την κατάπαυση του πυρός

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε χθες Πέμπτη τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που εγκρίθηκε από το Ισραήλ και τη Χαμάς με μεσολάβηση της Αιγύπτου, καλώντας τα μέρη να την καταστήσουν «διαρκή».

«Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να γίνει η κατάπαυση του πυρός διαρκής», προκειμένου «να τερματιστεί ο απαράδεκτος κύκλος βίας και απωλειών των ζωών αμάχων», υπογράμμισε μέσω Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας πως το Λονδίνο υποστηρίζει «τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη».

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από AFP και Reuters
Γάζα/Ιερουσαλήμ – Λονδίνο, United Kingdom – Κάιρο, Egypt

“Καυγάς” Ισραηλινών – Παλαιστινίων στον ΟΗΕ: Aλληλοκατηγορούνται για “γενοκτονία” στη Γενική Συνέλευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: