Οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραήλ από το 2015: Το χρονικό της βίας στη Μέση Ανατολή [video]

File Photo Ισραηλινοί στρατιώτες κατά την διάρκεια επεισοδίων στη Χεβρώνα EPA/ABED AL HASHLAMOUN μέσω ΚΥΠΕ




Από το 2015 μέχρι σήμερα η βία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ έχει αναζωπυρωθεί πολλές φορές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αιματηρές συγκρούσεις.

 

Επιθέσεις με μαχαίρια

Τον Σεπτέμβριο του 2015. ένα χρόνο μετά τον τρίτο πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η πλατεία των Τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος για το ισλάμ που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, έγινε επί τρεις ημέρες θέατρο συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Την 1η Οκτωβρίου ένα ζευγάρι Εβραίων εποίκων σκοτώθηκε όταν Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν στη Δυτική Όχθη. Στις 9 του μήνα η βία έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά.

Την επομένη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση και στη συνέχεια διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια έγκυος Παλαιστίνια και η κόρη της.

Από τον Οκτώβριο του 2015 ως το τέλος του 2016 από επιθέσεις σκοτώθηκαν 240 Παλαιστίνιοι και 36 Ισραηλινοί. Σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήταν δράστες ή φερόμενοι ως δράστες αντιισραηλινών επιθέσεων.

Πλατεία Τεμενών

Στις 14 Ιουλίου 2017 τρεις Ισραηλινοί Άραβες σκότωσαν δύο αστυνομικούς στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προτού πέσουν νεκροί στην πλατεία των Τεμενών. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν στην επίθεση τα έκρυψαν στην πλατεία και για τον λόγο αυτό απέκλεισαν την πρόσβαση σε αυτή για δύο ημέρες.

Στις 16 Ιουλίου το Ισραήλ αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα ασφαλείας σε αυτό τον ιερό τόπο και τοποθέτησε ανιχνευτές μετάλλου και κάμερες παρακολούθησης στις εισόδους της πλατείας.

Ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις και στις 21 Ιουλίου από τις συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων διαδηλωτών σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, δύο κατεχόμενες από το Ισραήλ περιοχές. Το ίδιο βράδυ ένας Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης.

Υπό τη διεθνή πίεση το Ισραήλ ανακοίνωσε τέσσερις ημέρες αργότερα την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλων από την πλατεία των Τεμενών και στη συνέχεια την άρση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η μεγάλη πορεία της επιστροφής

Από τις 30 Μαρτίου του 2018 εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνταν στη Γάζα κατά μήκους του φράκτη ασφαλείας στα σύνορα με το Ισραήλ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν “το δικαίωμα της επιστροφής” των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, όπως και την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα που ισχύει από το 2006.

Στις 14 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία μεταφέρθηκε η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, περίπου 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 11 Νοεμβρίου η εισβολή των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο επτά Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού αξιωματικού.

Στις 4 και 5 Μαΐου 2019 νέο ξέσπασμα της βίας μεταξύ ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και του Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο 25 Παλαιστινίων, εκ των οποίων εννέα ταυτοποιήθηκαν ως μαχητές, και τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών. ΟΙ παλαιστινιακές δυνάμεις εκτόξευσαν εναντίον του Ισραήλ εκατοντάδες ρουκέτες, στις οποίες ο ισραηλινός στρατός απάντησε εξαπολύοντας εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Γάζα.

Από τον Μάρτιο του 2018 ως τα τέλη του 2019, σχεδόν 350 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους οκτώ Ισραηλινοί.

Ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ρουκέτες και πλήγματα

Στις 3 Μαΐου 2021 ταραχές ξέσπασαν στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης αλληλεγγύης προς οικογένειες Παλαιστινίων που απειλούνται με έξωση από Εβραίους εποίκους.

Από τις 7 ως τις 10 Μαΐου περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών.

Το βράδυ της 10ης Μαΐου το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Έκτοτε περισσότερες από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα εναντίον πολλών ισραηλινών πόλεων, ανάμεσά τους και το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 17 παιδιά, ενώ σχεδόν 400 άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Στο Ισραήλ επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και σήμερα σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Νύχτα κόλασης σε Γάζα – Ισραήλ: Ρουκέτες, πύραυλοι και μάχες συμμοριών σώμα με σώμα στους δρόμους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: