Η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους φέρνει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ: Τι θα πράξει με τις “φίλες” αραβικές χώρες;

Ισραηλινοί στρατιώτες κλαίνε στην κηδεία συντρόφου τους στην πόλη Elyakim, στο βόρειο Ισραήλ. EPA, ABIR SULTAN




Το δημοσίευμα στην  ιστοσελίδα του BBC, του Frank Gardner, ανταποκριτή σε θέματα ασφάλειας. επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα με ποιο τρόπο η εξελισσόμενη ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και των Αράβων εταίρων του.

Σημειώνεται ότι  εκείνες οι αραβικές κυβερνήσεις που πρόσφατα ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ διακατέχονται από αμηχανία.

Η διολίσθηση της κατάστασης στην θανάσιμη βία έχει παγώσει οποιαδήποτε περαιτέρω αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών που υπέγραψαν τις πολυδιαφημισμένες “Συμφωνίες του Αβραάμ” (Abraham Accords) με αυτό κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν).

Τώρα φαίνεται ότι η έναρξη μιας άνευ προηγουμένου συνεργασίας που σηματοδότησαν οι συμφωνίες εκείνες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι χώρες που είχαν υπογράψει, κυρίως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ, αισθάνονται πλέον εξαιρετικά άβολα, τη στιγμή που η 24ωρη τηλεοπτική κάλυψη δείχνει τον βομβαρδισμό της Γάζας, την επαπειλούμενη έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την πρόσφατη έφοδο της ισραηλινής αστυνομίας στον ιερό τόπο του Τεμένους του Al-Aqsa.

Τα γεγονότα έχουν δονήσει έντονα μία χορδή για τους Σαουδάραβες όπως και για άλλους στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν είναι μία από αρκετές που εξέδωσαν αυτή την εβδομάδα ανακοινώσεις επαναβεβαίωσης της υποστήριξής της στην Παλαιστινιακή υπόθεση.

Μολονότι οι περισσότερες αραβικές κυβερνήσεις ελάχιστη συμπάθεια τρέφουν για την Χαμάς, οι αραβικοί πληθυσμοί των χωρών αυτών στηρίζουν σταθερά τους Παλαιστίνιους, και τα πρόσφατα γεγονότα βαθαίνουν τον σκεπτικισμό τους για την όψιμη φιλία με το Ισραήλ.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η κάλυψη αυτής της σύγκρουσης από τα αραβικά κρατικά ΜΜΕ (αναφέρονται ενδεικτικά το   Al-Arabiya TV της Σαουδικής Αραβίας, και το Sky News Arabia, με έδρα τα ΗΑΕ) δεν είναι τόσο μονόπλευρη όσο σε προηγούμενες αραβο-ισραηλινές συγκρούσεις.

Το κατά πόσον θα έχει επιπτώσεις η εξελισσόμενη σύγκρουση στις σχέσεις Ισραήλ-Αραβικών χωρών θα εξαρτηθεί από το πόσο αυτή θα διαρκέσει και από το εάν θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων.

Οι αραβικές χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν από τη νέα εταιρική σχέση τους με το Ισραήλ, ειδικά στο πεδίο της τεχνολογίας αιχμής. Αλλά όχι με τίμημα τον κίνδυνο πρόκλησης αναταραχών στο εσωτερικό τους.

Οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν πιθανότατα κατ’ ιδίαν, πίσω από κλειστές πόρτες, όπως συνέβαινε για χρόνια, αλλά οι ημέρες των χαμόγελων σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου έχουν πιθανότατα τελειώσει προς το παρόν, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: BBC, Frank Gardner, ανταποκριτής σε θέματα ασφάλειας – Israel-Gaza: Conflict stalls Arab-Israeli rapprochement

Μετωπική επίθεση του υιού Νετανιάχου στην Τουρκία: Κάνατε γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων, επιβάλατε κατοχή στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: