Οι ρουκέτες της Χαμάς “έκρυψαν” τον ήλιο στο Ισραήλ: Εκτοξεύτηκαν 3 χιλιάδες από τη Λωρίδα της Γάζας

Τραυματιοφορείς μεταφέρουν Παλαιστίνιο που έπεσε νεκρός από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο καταυλισμπο προσφύγων Fawwar, στη Δυτική Όχθη. EPA, ABED AL HASHLAMOUN




Περίπου 3000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί, λιγότερο από μία εβδομάδα, από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος, έγινε σήμερα γνωστό από τον ισραηλινό στρατό, που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Από το βράδι της Δευτέρας, που ξεκίνησαν οι φονικές εχθροπραξίες, «η Χαμάς πραγματοποιεί μια πολύ σφοδρή επίθεση αναφορικά με την ταχυβολία», δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με δημοσιογράφους.

H ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο ανθρώπους, οπλισμένους με μαχαίρια, οι οποίοι είπαν πως πέρασαν στη χώρα από την Ιορδανία, μεσούσης της έντασης στην περιοχή.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας δήλωσε πως οι δύο ύποπτοι διέσχισαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανακρίνονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ιορδανοί αξιωματούχοι δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν σχετικά.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) κάλεσε σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ασκήσουν το μέγιστο της επιρροής τους για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ», μια σύρραξη «άνευ προηγουμένου σφοδρότητας».

«Οι πληθυσμοί στη Γάζα και το Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σφοδρότερο κύκλο εχθροπραξιών εδώ και χρόνια», γράφει η CICR σε μια ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε ώρες πριν από την ψηφιακή συνεδρίαση του Συμβούλιου Ασφαλείας με επίκεντρο τις εχθροπραξίες.

Η CICR καλεί, επίσης, όλες τις πλευρές να «τερματίσουν την κλικάκωση της βίας και να διασφαλίσουν μια καλύτερη πρόσβαση στους ανθρώπους που επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας».

«Η σφοδρότητα αυτής της σύρραξης είναι κάτι που εμείς δεν έχουμε ποτέ ξαναδεί στο παρελθόν, με ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας, που είναι πυκνοκατοικημένη και ρουκέτες να πλήττουν μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, με αποτέλεσμα παιδιά να πεθαίνουν και στις δύο πλευρές», σημειώνει ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, ο γενικός διευθυντής της CICR.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση των ανθρώπων στη Γάζα, σε νοσοκομεία ή άλλες σημαντικές υποδομές, είναι «πολύ περίπλοκη» και προτρέπει τις δύο πλευρές να «βάλουν τέλος σε αυτόν τον κύκλο της βίας», διότι οι κανόνες «είναι πολύ σαφείς: οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Το ανακοινωθέν υπογραμμίζει ότι οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί εμποδίζουν την πρόσβασή της CICR και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στη Γάζα κι ότι η CICR επισημαίνει στις δύο πλευρές την αναγκαιότητα να ασπάζονται τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει τις “κατάφωρες παραβιάσεις” από το Ισραήλ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σήμερα τις «κατάφωρες παραβιάσεις» του Ισραήλ σε βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει επειγόντως για να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια παρέμβασης, στην έναρξη μιας έκτακτης ψηφιακής συνεδρίασης του 57-μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών στη Γάζα εισήλθαν στην έβδομη ημέρα τους.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ καταδίκασε αυτό που ονόμασε παραβίαση της ιερότητας των ισλαμικών ιερών τόπων και τη «βίαιη» έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να τερματιστεί αυτή η «επικίνδυνη κλιμάκωση», να ενεργήσει επειγόντως για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που θα βασίζονται στη λύση των δύο κρατών.

  • «Βαθιά ταραγμένος» ο ΓΓ του ΟΗΕ για το πλήγμα του Ισραήλ εναντίον κτιρίου όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή ΜΜΕ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι «καταπτοημένος» για τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και «βαθιά ταραγμένος» για την επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον κτιρίου όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανέφερε χθες Σάββατο εκπρόσωπός του.

Ο κ. Γκουτέρες είναι «βαθιά ταραγμένος για την καταστροφή με ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) πολυώροφου κτιρίου όπου διατηρούσαν τα γραφεία τους αρκετοί διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί» στην πόλη της Γάζας, τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο πορτογάλος ηγέτης του ΟΗΕ είναι επίσης «καταπτοημένος» μπροστά «στον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, ιδίως τον θάνατο δέκα μελών της ίδιας οικογένειας, κυρίως παιδιών, σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα χθες (σ.σ. προχθές Παρασκευή) το βράδυ», που υποτίθεται πως είχε στόχο «ηγέτη της Χαμάς», στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», προστίθεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού του Ισραήλ από τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή από τη Δευτέρα σε τουλάχιστον 145 ανθρώπους, ανάμεσά τους 41 παιδιά, κι έχουν τραυματίσει άλλους 1.100, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, εν μέσω της χειρότερης ανάφλεξης της βίας στην περιοχή από το 2014.

Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει τουλάχιστον 2.300 ρουκέτες εναντίον πόλεων του Ισραήλ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί κι έναν στρατιώτη, και τραυματίζοντας πάνω από 560 άλλους, κατά τις ισραηλινές αρχές.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel – Γενεύη, Switzerland
Νέα Υόρκη, United Nations – Ντουμπάι, United Arab Emirates

Έβδομη μέρα εχθροπραξιών στη Γάζα: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: