Η προοδευτική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν “θεραπεύει” την πληγωμένη Αμερική: Τι έδειξαν οι πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο State Dining Room του Λευκού Οίκου. EPA, Alex Edelman, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κατά την διάρκεια της πρώτης ομιλίας του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ότι η συμβολική περίοδος των «πρώτων εκατό ημερών» δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας αριθμός.

Ο πλανητάρχης απέδειξε πως δεν έχει ανάγκη από περιόδους χάριτος καθώς έχει υλοποιήσει μεγάλα κομμάτια των προεκλογικών του υποσχέσεων ενώ δεν δίστασε να προβεί σε θαρραλέες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Έχοντας παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες προέδρων στο παρελθόν, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε το επίπεδο της πολιτικής του εμπειρίας και ωριμότητας. Χρησιμοποιώντας ενωτικό λόγο, απλή και κατανοητή γλώσσα, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η περίοδος του διχασμού, που γεννήθηκε επί προεδρίας Τραμπ, έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δημοκρατικός ηγέτης βρισκόταν σε αυτά τα έδρανα από την μακρινή δεκαετία του ‘70.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Αμερικανός ηγέτης βρέθηκε πλαισιωμένος από δύο χαρισματικές γυναίκες, οι οποίες υπηρετούν ταυτόχρονα στα ανώτατα αξιώματα, μετά από εκείνο του προέδρου. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, παρακολούθησαν την ομιλία του Τζο Μπάιντεν από τα ανώτατα έδρανα. Ο Τζο Μπάιντεν ως υπέρμαχος της ισότητας των φύλων, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του.

«Κυρία πρόεδρε. Κυρία Αντιπρόεδρε. Κανένας άλλος πρόεδρος δεν έχει πει αυτές τις λέξεις από αυτό εδώ το βήμα. Ήρθε η ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Η Αμερική κινείται- προχωρά μπροστά

Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε το 2009 το Αμερικανικό Νομοσχέδιο Ανάκαμψης και Επανεπένδυσης, έτσι και ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να περάσει το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η διαφορά βέβαια είναι ότι ο Ομπάμα είχε ένα μεγάλο μέρος του Κογκρέσου με το μέρος του ενώ ο Μπάιντεν έπρεπε να περάσει την πρότασή του μέσα από ένα «πολιτικό πεδίο μάχης».

Από την προοδευτική ατζέντα του Αμερικανού ηγέτη το 85% των πολιτών έλαβαν επιταγές οικονομικής ενίσχυσης των 1.400 δολαρίων, εκατομμύρια οικογένειες ευνοήθηκαν με φορολογικές ελαφρύνσεις ενώ η πρόσβαση στην Υγεία έγινε ελεύθερη για εκείνους που έχασαν την δουλειά τους εν καιρώ πανδημίας. Επιπλέον 122 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για τις ανάγκες της Παιδείας και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παραπάνω από 220 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωναϊού. Μιλάμε για ένα σημαντικό επίτευγμα, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που προέκυψαν με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και την ηθική υποχρέωση των ΗΠΑ να στείλουν βοήθεια σε τρίτες χώρες. Η Αμερική, παρά τα πολλά εσωτερικά της προβλήματα, όχι μόνο καταφέρνει να βγει νικήτρια από την υγειονομική κρίση αλλά στηρίζει κράτη όπως η Ινδία και η Υεμένη. Η προεδρία Μπάιντεν παραμένει πιστή στα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθεί να το αποδεικνύει στην πράξη.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια ανά ώρα για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους. Ουσιαστικά έκλεισε μια ανοικτή προτεραιότητα, δικαιώνοντας τους υπαλλήλους της καθαριότητας, τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, συντηρητές, εργάτες και ανθρώπους των τεχνών και της ψυχαγωγίας, η οποίοι έμειναν εκτός προγράμματος από τις προεδρίες Ομπάμα και Τραμπ. Επιπροσθέτως, η Κάμαλα Χάρις υπέγραψε για την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των συνδικάτων και των εργατικών ενώσεων. Αφορμή στάθηκαν οι τελευταίες έρευνες του Υπουργείου Εργασίας, καθώς έδειξαν ότι οι εντάξεις μελών βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι υπέρ της διαγραφής ενός μεγάλου μέρους των φοιτητικών δανείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση. Ωστόσο, τόσο ο επικεφαλής της Γερουσίας Τσακ Σούμερ όσο και ένα μεγάλο μέρος της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών υποστηρίζουν ένθερμα την πρόταση. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μοναδικός πρόεδρος τα τελευταία χρόνια που συζητάει κάτι τέτοιο. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα βρεθεί μια μέση λύση προκειμένου να φύγει μια «αλυσίδα» που βαραίνει ένα σημαντικό ποσοστό της Αμερικανικής κοινωνίας.

  • Προθυμία συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικάνους για το καλό της Αμερικής

Σύντομα έρχονται προς συζήτηση και ψήφιση τα φιλόδοξα νομοσχέδια συνολικού ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις Υποδομές και τις Οικογένειες (American Jobs Plan & American Families Plan). Ο Δημοκρατικός πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα περάσει όλα μονομερώς και πως θα πρέπει να διαπραγματευτεί την προοδευτική του ατζέντα με την αντιπολίτευση. Μέχρι στιγμής το μεγάλο αγκάθι είναι η φορολόγηση του 1% των πλουσίων της Αμερικής.

Με αυτόν τον τρόπο ο Τζο Μπάιντεν θέλει να ανταμείψει την εργασία και απευθύνεται στους «ξεχασμένους» πολίτες, τονίζοντάς τους ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από αυτά τα νομοσχέδια θα είναι αποκλειστικά για την εργατική τάξη, χωρίς να απαιτούνται πτυχία. Ο ίδιος έκανε έκκληση προς τους Ρεπουμπλικάνους να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές τους διαφορές και να εργαστούν από κοινού για το καλό της Αμερικής. «Θέλω να συζητήσω με όλους. Χαιρετίζω τις ιδέες. Αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το να μην κάνω τίποτα δεν είναι επιλογή», ήταν μερικά από τα λόγια του στο Κογκρέσο.

Κλείνουν οι πληγές του παρελθόντος

Ο Αμερικανός ηγέτης κλείνει μια-μια τις πληγές του παρελθόντος. Μόνο την πρώτη μέρα που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο υπέγραψε μια ντουζίνα από διατάγματα, όπως η επιστροφή των ΗΠΑ στην «Πράσινη» Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την παύση της ανέγερσης του «τείχους της ντροπής» στα σύνορα με το Μεξικό. Επιπλέον κάνει εκκλήσεις προς τους νομοθέτες να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού, γνωστό και ως «George Floyd Act», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις τις κοινωνίας με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Τέλος και εξίσου σημαντικό, είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή. Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στο αντι-Νατοϊκό μέτωπο ότι η χώρα δεν θα έχει πια παθητικό ρόλο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηριστεί – και δικαίως- στρατηγικό μυαλό. Έχοντας αποκαταστήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε, τώρα κλείνει ύστερα από 20 χρόνια το κεφάλαιο του μακροβιότερου πολέμου στην ιστορία της Αμερικής, με την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Συν τοις άλλοις οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπαίνουν σε καινούργιο μονοπάτι, ύστερα από την ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με τον πλανητάρχη να ξεκαθαρίζει πως το μπούλιγνκ και οι απειλές δεν περνούν στην δική του προεδρία.

Μέχρι στιγμής το 55% των πολιτών εγκρίνουν την πολιτική Μπάιντεν σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του CNN Politics ενώ το 85% των τηλεθεατών είδαν με θετικό μάτι την πρώτη ομιλία του Δημοκρατικού ηγέτη στο Κογκρέσο.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογραφεί γνώμες και αναλύσεις στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Ο Τζο Μπάιντεν συγκρούεται με τους γραφειοκράτες «κόβοντας» τον βήχα όσων τον αμφισβητούσαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: