Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση της, ενόψει της συνάντησης του Αμερικανού ηγέτη με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά την αγορά, την κατοχή και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αλλά και για άλλα ζητήματα που άπτονται των αμερικανο-τουρκικών θέσεων.
Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι για το θέμα των S-400 η πολιτική παραμένει η ίδια και η Άγκυρα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το ρωσικό σύστημα. Η Άγκυρα, ως γνωστό, παραβιάζει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και τους κανόνες που έθεσε το Κογκρέσο αναφορικά με την αγορά ρωσικού πολεμικού υλικού.
Ο κ. Ακάρ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι S-400 δεν είναι καν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, που αποτελούν την υπερηφάνεια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Όμως αυτή είναι μία θέση που απορρίπτουν οι Αμερικανοί και δεν εισέρχονται καν σε συζήτηση του θέματος. Ζητούν την αποχώρησή τους από το τουρκικό έδαφος. Άλλωστε, λόγω της αγοράς του εν λόγω ρωσικού συστήματος, ο Λευκός Οίκος ακύρωσε την πώληση των F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να (ξανα)συζητήσει το θέμα των F-35, και την πιθανότητα πώλησης τους στην Τουρκία, μόνο αν η Άγκυρα διευθετούσε το ζήτημα των S-400, όπως απαιτούν οι νόμοι που ψήφισε το Κογκρέσο. Δηλαδή, με την επιστροφή τους στη Μόσχα. Η εκδίωξη του ρωσικού συστήματος θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τα F-35, καθώς αποτελεί όρο της Βουλής και της Γερουσίας.
Τις τελευταίες μέρες, και ενόψει της συνάντησης του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν, τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν μία προσπάθεια να πείσουν ότι επίκειται «διευθέτηση» των δύο ζητημάτων: Αυτού των S-400 και αυτού των F-35, που αναγκαστικά συνδέονται μεταξύ τους.
Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να πείσει ότι η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, όμως ουδείς τον πιστεύει στην Ουάσιγκτον, επειδή ακριβώς οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η αγορά των S-400 ήταν μία στρατηγική κίνηση.
Άρα, δεν αγοράστηκε το σύστημα επειδή -όπως λέει ο Τούρκος υπουργός- το μόνο μέλημα της χώρας του είναι η εναέρια και πυραυλική άμυνα της. Αγοράστηκε επειδή ο Ερντογάν επέλεξε να συμμαχήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για να …τιμωρήσει τους Αμερικανούς, που υποτίθεται εκτέλεσαν το πραξικόπημα εναντίον του. Έγιναν όλα βάση σχεδίου.
Οι Αμερικανοί, κατά καιρούς απέρριψαν τις διάφορες δικαιολογίες των Τούρκων για την αγορά αυτή καθ’ αυτή, άρα απορρίπτεται και η τελευταία του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «αυτό είναι ένα σύστημα αεράμυνας, είναι ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε έναν πύραυλο. Δεν είναι ένα επιθετικό σύστημα. Δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να απειλήσει κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν”, επέμενε.
Όμως, και οι δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών, και άλλες πληροφορίες που εκπορεύονται από τα κυβερνητικά γραφεία και το Κογκρέσο, αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον δεν εισέρχεται σε καμία συζήτηση επί του ζητήματος.
Στην απάντηση της ερώτησης της Hellas Journal, για τις σχετικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, που σκοπό έχουν να θολώσουν τα νερά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ως εξής, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Η αγορά του συστήματος S-400 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Παρέχει επίσης σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό της κλάδο.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Our policy has not changed. We urge Turkey to abandon the S-400 system. Turkey’s acquisition of the S-400 runs directly counter to the commitments all Allies made at the 2016 NATO Summit in Warsaw to reduce dependencies on Russian equipment. Its purchase of the S-400 system endangers the security of U.S. and Allied military technology and personnel, undermines NATO cohesion and interoperability. It also provides substantial funds to Russia’s defense sector, as well as Russian access to the Turkish armed forces and defense industry.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS