Η Λωζάνη δεν είναι ούτε για τσαλάκωμα ούτε για μουντζούρωμα: Η διεθνής συγκυρία «φωνάζει» να δούμε επιτέλους μπροστά

File photo: Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης , ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (2Α), ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ρααμπ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, στη Γενεύη της Ελβετίας, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Το κακό είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποδεχόμενος την επινόηση της «Πενταμερούς» του απερίγραπτου Αντόνιο Γκουτέρες είναι ο βασικός υπεύθυνος του φιάσκου της Γενεύης.

Το ακόμα μεγαλύτερο κακό είναι ότι δεν δρα μόνος του. Έχει συνεργούς στην Αθήνα, πολιτικά τέκνα του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ηθικοί ή φυσικοί συναυτουργοί στο έγκλημα το οποίο συντελείται σε βάρος όχι μόνο του πολύπαθου νησιού αλλά και του ελληνισμού ολόκληρου.

Είναι πολύ επικίνδυνη η τροπή που έχει πάρει το Κυπριακό.

  • Για πρώτη φορά μετά σχεδόν εκατό χρόνια από τη διαμόρφωση του σύγχρονου στάτους στη ΝΑ Μεσόγειο (με τη Συνθήκη της Λωζάνης τον Ιούλιο του 1923) η Άγκυρα διεκδικεί να ανακτήσει εδάφη που απώλεσε ως Κεμαλική Τουρκία και φυσική κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το δώρο που προσφέρεται αυτές τις ώρες στην ταραχοποιό γείτονα θα έχει καταλυτικές συνέπειες και θα της επιτρέψει να διαδραματίσει επιτέλους το ρόλο που τόσο επιθυμεί.

Ο,τι πέτυχε να διασώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος τότε και να κερδίσει μια τέτοια συνθήκη ισοπαλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την τραγική κατάληξη της μικρασιατικής εκστρατείας, απειλείται.

Τώρα, εκείνη η πολύτιμη συνθήκη δεν μουτζουρώνεται μόνο στην Άγκυρα αλλά τσαλακώνεται και στη Λευκωσία και την Αθήνα από χειρισμούς απίστευτων πολιτικών, οι οποίοι δείχνουν να αγνοούν ότι η Κύπρος είναι εθνικό έδαφος, όπως εθνικό έδαφος είναι ο Έβρος και τα νησιά του Αιγαίου.

  • Προσοχή: τα πλάνα που έχουν πέσει στο τραπέζι δεν αποτελούν αποκυήματα των φαντασιώσεων του νεοσουλτάνου. Είναι σχέδια της κρατούσας τάξης της Τουρκίας, γι’ αυτό και υποστηρίζονται με διάφορες παραλλαγές από το σύνολο των κομμάτων εξουσίας. Ο Ερντογάν κάποια στιγμή θα φύγει από το προσκήνιο, επειδή ο,τι ήταν να δώσει το έδωσε και τώρα μόνο ζημιά κάνει στη χώρα του. Ο επόμενος θα προχωρήσει δυο βήματα παραπέρα.

Δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια η στάση Δένδια απέναντι στον εξωφρενικά είρωνα Νταβούτογλου. Η προσέγγιση με την Τουρκία δεν επιτρέπεται να φτάσει μέχρι του σημείου εκείνου που απεργάζονται οι παραδοσιακά αμετανόητοι Βρετανοί, οι ενοχλητικά τουρκόφιλοι Γερμανοί και όσοι της αμερικανικής πολιτικής σκηνής επιμένουν στην παλαιού τύπου σχέση της Αστερόεσσας με την Ημισέληνο.

Αναγκαία περισσότερο από ποτέ φαντάζει τώρα η διαμόρφωση ενός δυναμικού πατριωτικού μετώπου εντός του πλαισίου λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία. Με στόχους και αρχές.

Χωρίς χρονοτριβή και με αποφασιστικές κινήσεις απαιτείται η αξιοποίηση των νέων δεδομένων που προσφέρει η πολιτική Μπάιντεν, όπως επίσης οι επιλογές Μακρόν και Ντράγκι. Δεν ήταν στο παρελθόν συχνές οι ευκαιρίες σύμπλευσης των συμφερόντων ΗΠΑ και Ελλάδας ή ισχυρών εταίρων της Ευρώπης. Διαμορφώνονται όμως τώρα, που:

*Η Ουάσιγκτον έχει συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική επέκταση της Τουρκίας προς χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης απειλεί σοβαρά τα δικά της συμφέροντα.

*Το ίδιο ακριβώς ισχύει με τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες πλέον στρέφονται απειλητικά απέναντι στις τουρκικές ορέξεις.

Τώρα που οι συσχετισμοί αλλάζουν, ώρα είναι να αλλάξει και η νοοτροπία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και να κόψει τις διαθέσεις όσων βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δύο κράτη στην Κύπρο» ή «συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο». Σ’ αυτές τις κουβεντούλες πρέπει να μπει τελεία και παύλα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

«Τροχονόμοι» των τουρκικών προτάσεων: Στην άτυπη Πενταμερή κλειδώθηκε η «νέα προσέγγιση» της Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: