«Η υπομονή έχει όρια» απαντά ο Αναστασιάδης στον υποκριτή Τατάρ: Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η Λευκωσία

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ., στη Γενεύη Ελβετία. ΓΤΠ – Σ.Ιωαννίδης




Το στόχο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης  που ξεκινά η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την Πενταμερή της Γενεύης εξήγησε σε δηλώσεις ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επετέθη με δριμύτητα στις νέες προκλητικές τοποθετήσεις Τατάρ.

Η προσπάθεια μας είναι μέσα από μια διεθνή εκστρατεία διαφώτισης, να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις από τα ΗΕ, την ΕΕ και από χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, σε σχέση με τις θέσεις της στο Κυπριακό οι οποίες είναι εκτός των παραμέτρων και ψηφισμάτων των ΗΕ, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο ίδρυμα «Βάσος Λυσσαρίδης», όπου μετέβη για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε για τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης υπό το φως των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό, είπε ότι «ξεκινούμε μια εκστρατεία διαφώτισης για τις θέσεις που έχουν κατατεθεί στη Γενεύη. Θέσεις από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων που είναι εκτός των παραμέτρων που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι όροι εντολής που έχουν δεχθεί και οι καλές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση ο ΓΓ των ΗΕ.

Συνεπώς, η προσπάθεια είναι να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις τόσο από τα ΗΕ όσο και την ΕΕ, αλλά και όχι μόνο, από χώρες, οι οποίες μπορούν και έχουν τη δυνατότητα άσκησης επιρροής πάνω στην Τουρκία».

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα δεδομένης της έντασης με την οποία εκφράζει τις θέσεις αυτές η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το θέμα είναι αν υπολόγισαν το κόστος που θα προκαλέσουν στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους με την απομόνωση στην οποία τους οδηγούν. Είναι κάτι που δεν είναι εφικτό, είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από την ΕΕ.

Η υπομονή έχει τα όριά της

Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω και κάτι, διότι ακούγοντας τον κ. Τατάρ χθες με εξέπληξε.

Ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου.

Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο;

Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις , αλλά η υπομονή έχει τα όρια της.

Ο κ. Αναστασιάδης υπέγραψε νωρίτερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε για τον Βάσο Λυσσαρίδη, στο Ίδρυμα «Βάσος Λυσσαρίδης», στη Λευκωσία.
Στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε τα ακόλουθα:

Για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

«Με την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, η χώρα μας χάνει έναν ηγέτη που έβαλε τη δική του σφραγίδα σε κάθε μεγάλη και μικρή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας. Η χώρα χάνει έναν ηγέτη που αποτελούσε παράδειγμα αγωνιστικής στάσης, άκαμπτου σε θέματα αρχών και πιστού στο δίκαιο του λαού.
Με την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό και οικοδόμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως πολιτικός που είχα το προνόμιο να ζήσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον Βάσο Λυσσαρίδη, αισθάνομαι βαριά την απώλεια του ηγέτη που με τα οράματα και τη δράση του, ως αγωνιστής στους εθνικούς αγώνες, ως Αρχηγός της ΕΔΕΚ, ως βουλευτής για δεκαετίες και ως Πρόεδρος της Βουλής, υπήρξε ένας εκ των ελαχίστων που καθόρισαν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της χώρας μας. Αιωνία του η μνήμη».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά σημείωσε:

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας οραματιστής και ένας από τους συγγραφείς και πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Υπέγραψα ως ένας από τους πολλούς μάρτυρες για έναν ηγέτη, έναν αγωνιστή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έναν ηγέτη που ταυτίζει τη ζωή του και ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την καθιέρωση της πολιτικής ζωής και του πολιτικού λόγου. Ενός οραματιστή που αποτελεί έναν από τους συγγραφείς και πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τα επόμενα βήματα σχεδιάζει η κυπριακή διπλωματία μετά την Πενταμερή της Γενεύης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: