Η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία: Μια βόμβα στα χέρια του ισλαμιστή Ερντογάν

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον κ. Ερντογάν, αφού πρέπει με κάτι να κρατήσει και απασχολημένο τον λαό του με τους “κακούς” εχθρούς. Φωτογραφία, πηγή Τουρκική Προεδρεία




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ και πολύ καιρό παρατηρούμε ότι η Τουρκία γίνεται θέμα συζήτησης λόγο της επιθετικότητας της, της πολιτικής της αστάθειας, αλλά και λόγο της οικονομικής κρίσης που την μαστίζει. Η πολιτική αστάθεια έχει γίνει συγκεκριμένα συνώνυμο με την τωρινή Τουρκική Κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Οι αφορμές άλλωστε για να συζητήσει κανείς για τις εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολλές και <σηκώνουν> κουβέντα.

Η γείτονα χώρα όπως έχουμε δει πολλές φορές γίνεται περισσότερο επιθετική από όσο θα έπρεπε, ενώ πολλές φορές οι εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Κυβέρνησης Ερντογάν, έχουν <βάλει> φωτιά στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Βέβαια υπάρχει ένα ωραίο ρητό που λέει πως ‘’όταν ο λύκος είναι στριμωγμένος στην γωνία, τότε επιτίθεται’’.

  • Στην δική μας ιστορία ο <λύκος> είναι η Τουρκία που αυτό τον καιρό έχει <στριμωχτεί> από τις περισσότερες πλευρές, αν όχι από όλες. Έτσι με ένα βιαστικό συμπέρασμά, αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με την λογική που η Τουρκία γίνεται επιθετική. Η πολιτική αστάθεια συγκεκριμένα καθώς και η οικονομική κρίση που μαστίζουν την γείτονα χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον κ. Ερντογάν, αφού πρέπει με κάτι να κρατήσει και απασχολημένο τον λαό του, όταν τα πάντα γύρω του βουλιάζουν.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στις 3 Μαΐου ξεκίνησε και το δικαστήριο της HalkBank στην Νέα Υόρκη, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας βλέπουμε τρομερές αυξήσεις στον πληθωρισμό που κάνουν ακόμα και προϊόντα του πρωτογενή τομέα είδη πολυτελείας για τον απλό κόσμο. Οι σκηνές αυτές κάνουν τον γύρο των δελτίων ειδήσεων (φυσικά σε εκπομπές εκτός Τουρκίας) και απεικονίζουν τους εμπόρους, που πετάνε δεκάδες προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν λόγο της υψηλής τιμής τους.

Αν θέλουμε λοιπόν να επεξηγήσουμε την επιθετική στάση της Τουρκίας θα λέγαμε ότι προέρχεται από αυτές τις δύο παραμέτρους, επαναλαμβανόμενη πολιτική αστάθεια και συνεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Πολιτική αστάθεια

Τα προβλήματα στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα με βασικό ρόλο να έχουν ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι καθαιρέσεις των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, καθώς και οι ανεπιτυχείς επεκτατικές πολιτικές της γείτονας. Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά, ενώ τον τελευταίο καιρό αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις.

Πιο συγκεκριμένα το σκάνδαλο που έχει <ταρακουνήσει> την Τουρκία είναι αυτό της HalkBank που η δίκη του ξεκίνησε στις 3 Μαΐου στην Νέα Υόρκη. Για την ακρίβεια η κρατική τράπεζα της Τουρκίας κατηγορείτε για ξέπλυμα χρημάτων αξίας 1 δις από το Ιράν, ενώ τις εντολές φαίνεται να έδιναν τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, όσο και ο γαμπρός του. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ και <τρομάζει> τους γείτονες μας. Η κρατική τράπεζα κατηγορείται για ξέπλυμα χρημάτων, τραπεζική απάτη και για συνομωσία εναντίον των ΗΠΑ.

Άρθρο του Spiegel ανέφερε πως σε περίπτωση που η τράπεζα καταδικαστεί, τότε η Τουρκική οικονομία θα δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα.

Συγκεκριμένα το άρθρο έκανε αναφορά στο γεγονός ότι το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα φτάσει τα 20 δις, ενώ η Τουρκική κρατική τράπεζα θα αποκλειστεί από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα swift και δεν θα μπορεί πλέον να κάνει συναλλαγές. Αυτό τελικά θα είναι και το τέλος της, καταλήγει το άρθρο.

Η βαθύτερη κρίση συνεχίζει το άρθρο είναι μπροστά σε περίπτωση καταδίκης για την HalkBank, αφού χιλιάδες αποταμιευτές θα έχαναν τις οικονομίες τους, ενώ η λίρα θα έκανε νέα βουτιά.

Οικονομική κρίση

Ένα αίτιο λοιπόν των <κακών> δημοσκοπήσεων είναι και η υπόθεση της HalkBank, αλλά οι γείτονες μας θα δουν τα αποτελέσματα της νέας οικονομικής κρίσης, σε περίπτωση καταδίκης από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Βασικό ρόλο που ο Ερντογάν χάνει μονάδες και που οι αντίπαλοι του αυξάνουν την διαφορά, είναι η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουν οι γείτονες μας.

  • Δεν είναι μια απλή κρίση που κάποιος κόσμος θα μείνει άνεργος και σε λίγο καιρό όλα θα φτιάξουν. Έχει να κάνει με μια οικονομία που οδεύει ολοταχώς προς μια οικονομική καταστροφή! Ο πληθωρισμός <χτυπάει> κόκκινο και ταυτόχρονα παρατηρείται και το φαινόμενο του Brain drain, όπου τα <μυαλά> της γείτονας φεύγουν από την χώρα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού και έτσι αυξάνεται και η ανεργία.

Κάποιος μπορεί να πει πως όλα αυτά τα βιώσαμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα και ότι τα πράγματα έφτιαξαν τελικά. Όμως η περίπτωση μας διαφέρει κατά πολύ με αυτή της Τουρκίας στην πραγματικότητα. Οι διαφορές μας έχουν να κάνουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε κάποια <HalkBank> ή ακόμα καλύτερα δεν ήταν μόνη της. Για κάποιους ορθά και για κάποιους λανθασμένα, βρήκε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Σε μια άλλη περίπτωση θα είχαμε βιώσει μια άτακτη χρεοκοπία με ότι σημαίνει αυτό.

  • Όσον αφορά την Τουρκία η βύθιση και η κατρακύλα της λίρας καθώς και ο πληθωρισμός που σε κάποια πρωτογενή προϊόντα ξεπερνά και το 25%(!) κάνει πολλούς παραγωγούς να πετάνε τα προϊόντα τους, ενώ οδηγεί πολλά supermarket στην Κωνσταντινούπολη να κλειδώνουν τα βρεφικά γάλατα στα ράφια, για να μην τα κλέβουν.

Τα παραπάνω όπως προαναφέραμε δεν θα ήταν δυνατόν να μην φανούν στις δημοσκοπήσεις. Ορισμένες μάλιστα αναφέρουν ότι μόνο το 29.3% θα ψήφιζε τον κ. Ερντογάν. Όπως μάλιστα αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ερώτηση για το ποιος θα κέρδιζε τις Προεδρικές εκλογές ανάμεσα σε Ερντογάν και Ιμάμογλου (νυν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης), η απάντηση ήταν για τον Ερντογάν μόλις το 28.2%, ενώ σε μια τέτοια αναμέτρηση θα κέρδιζε ο Ιμάμογλου με 43.3%! Τα ίδια νούμερα ισχύουν περίπου σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απέναντι του τον Δήμαρχο της Άγκυρας.

Αυτές οι δημοσκοπήσεις έχουν βγει πριν ένα μήνα και χωρίς να έχουμε κάποια απόφαση για την Κρατική Τουρκική Τράπεζα. Σε περίπτωση που δούμε μια καταδίκη, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για τον Τούρκο Πρόεδρο και ο κλοιός θα <σφίξει> σημαντικά, καθώς ο κόσμος θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην φτώχεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Αλλάζουν τα πράγματα για την Τουρκία στη Λιβύη: Σοκ στην Άγκυρα από την απαίτηση της Λίβυας ΥΠΕΞ

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: